Τσαβούσογλου: Ρωσία και Ουκρανία «δέχονται μόνο μεσολάβηση Ερντογάν»

 Παραμένει «παίκτης» η Τουρκία στη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία

AP21272599498478

Στη δήλωση ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μόνος που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων πρέπει να αλλάξει, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Σινώπη. «Αν μια φωτιά είναι γύρω μας, είναι πρώτο μας καθήκον να τη σβήσουμε» ανέφερε. 

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου «τα διεθνή συστήματα, ειδικά τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), δεν μπορούν να αποτρέψουν πολέμους. Δεν μπορούν να σταματήσουν τους πολέμους, δεν μπορούν να βρουν λύση στις προσδοκίες των ανθρώπων». 

«Προσπαθούμε να τερματίσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και οι δύο χώρες αποδέχονται μόνο τη μεσολάβηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επειδή επιδεικνύουμε προσέγγιση αρχών και θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις με όλους όσο το δυνατόν καλύτερα. τρόπο», είπε.

Ωστόσο, η δήλωσή του δεν έγινε δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη στο Κίεβο, όπως προκύπτει και από την αντίδραση του ο συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Άντον Γκεραστσένκο.

Χωρίς να απορρίπτει την ουσία της δήλωσης Τσαβούσογλου, ο Γκεραστσένκο, ανέφερε: «Μεσολάβηση; με δολοφόνους; Χωρίς πρόσθετα όπλα, αυτός ο πόλεμος θα γίνει ένα ατελείωτο λουτρό αίματος, σκορπίζοντας δυστυχία, βάσανα και καταστροφές. Μαριούπολη, Μπούκα, Κραματόρσκ – η λίστα (με τις σφαγές) θα συνεχιστεί. Κανείς δεν θα σταματήσει τους Ρώσους εκτός από την Ουκρανία με βαριά όπλα». 

Πάντως το γεγονός ότι δεν διαψεύστηκε ούτε από το Κίεβο, ούτε από τη Μόσχα το βασικό σημείο της δήλωσης Τσαβούσογλου, ότι δηλαδή η Τουρκία είναι σε θέση να συνομιλεί ανοιχτά και με τις δύο πλευρές, αναδεικνύει το γεγονός ότι η τουρκική διπλωματία έχει καταφέρει μια μεγάλη νίκη, καθιστώντας τον εαυτό της ως πεδίο «ουδετερότητας» και διαχείρισης της εξελισσόμενης κρίσης. 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…