Newsroom

Newsroom

«Τρόπος θανάτου: Ανθρωποκτονία» – Η ιατροδικαστική εξέταση για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Ο 46χρονος πέθανε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του

ap floyg

Για ανθρωποκτονία κάνει λόγο η έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν μετά τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του.

Η έκθεση κάνει ρητά λόγο για «ανθρωποκτονία» στο πεδίο «τρόπος θανάτου», όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα ευρήματα τόσο των ανεξάρτητων γιατρών όσο και του ιατροδικαστή έρχονται σε αντίθεση με τα προκαταρκτικά ευρήματα που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, κατά τα οποία ο Φλόιντ πέθανε από έναν συνδυασμό παραγόντων, της πίεσης που ασκήθηκε στο σώμα του όταν οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν, της ενδεχόμενης χρήσης ουσιών και κάποιας υποκείμενης πάθησης, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο όρος ασφυξία.

Το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρει πάντως πως ο Φλόιντ είχε πάρει ποσότητα φαιντανύλης, ενός ισχυρού οπιοειδούς, ότι έκανε πρόσφατα χρήση αμφεταμινών, ότι είχε αρτηριοσκλήρωση και αρτηριακή υπέρταση.

Εξάλλου, δύο γιατροί που διενήργησαν νεκροψία-νεκροτομή στον Τζορτζ Φλόιντ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από «μηχανική ασφυξία» και ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία.

Ο Δρ. Μάικλ Μπέιντεν, ένας από τους γιατρούς που συμμετείχε στη νεκροψία κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του Φλόιντ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ότι το θύμα δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα το οποίο να συνέβαλε στον θάνατό του. Σύμφωνα με τον Μπέιντεν, ο θάνατος προκλήθηκε από την πίεση που ασκούσαν τα γόνατα των αστυνομικών τόσο στον λαιμό του όσο και στην πλάτη του.

Ο όρος «μηχανική ασφυξία» σημαίνει ότι κάποιου είδους φυσική δύναμη του έκοψε την παροχή οξυγόνου.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Μπεν Κραμπ, είπε ότι το πόρισμα της ανεξάρτητης νεκροψίας είναι ότι ο Φλόιντ πέθανε από ασφυξία λόγω «ισχυρής και παρατεταμένης πίεσης» που δέχτηκε.

Ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Τσόβιν, 44 ετών, εκείνος που είχε γονατίσει στον λαιμό του Φλόιντ, κατηγορείται για φόνο 3ου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 500.000 δολαρίων και πρόκειται να εμφανιστεί στο δικαστήριο στις 8 Ιουνίου.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…