Τροποποίηση του συστήματος απαλλαγής από τα Θρησκευτικά προανήγγειλε η Κεραμέως

Μετά την καταδικαστική απόφαση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το σύστημα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά, η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε αλλαγές, καθώς το υπουργείο αναγκάζεται να δημιουργήσει τις προδιαγραφές εκείνες που θα καταστήσουν τις αλλαγές συμβατές με το ενωσιακό δίκαιο καθώς και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

NewsRoom 01/11/2019 | 15:26

Με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι δρομολογεί την τροποποίηση των κείμενων ρυθμίσεων (σε συμμόρφωση και με την υπ’ αριθ. 1749/2019 πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας).

«Το υπουργείο θα επεξεργαστεί και θα αντιμετωπίσει, με τρόπο συνεκτικό, όλα τα ζητήματα που εγείρονται από τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις των Δικαστηρίων», δήλωσε σχετικά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

«Στο πλαίσιο αυτό, αυτονοήτως θα τροποποιηθούν και οι ρυθμίσεις που αφορούν το πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών και τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα, ώστε να είναι απόλυτα συμβατές με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο καθώς και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά από προσφυγή γονέων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προχώρησε σε μια ιστορική απόφαση, όπου ανέφερε ότι το ελληνικό σύστημα απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση.

Κατά την απόφαση, το κράτος υποχρεώνεται να καταβάλλει 8.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη σε κάθε μαθήτρια που προσέφυγε στο ΕΔΔΑ (και τους γονείς τους) καθώς και το ποσό των 6.566,52 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι αρχές δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώνουν άτομα να αποκαλύπτουν τις πεποιθήσεις τους. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα στην Ελλάδα για την απαλλαγή των παιδιών από το μάθημα των θρησκευτικών, οι γονείς καλούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση λέγοντας ότι τα παιδιά τους δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Με την επιβολή αυτή, οι γονείς καλούνται υποχρεωτικά να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τις πεποιθήσεις τους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το στίγμα που φέρουν παιδιά και γονείς σε κλειστές κοινωνίες τους καθιστά πολλές φορές δακτυλοδεικτούμενους.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.