Βίντεο αρχείου (ένεκα της ημέρας): Η Μαρίζα Κωχ τραγουδά το Τροπάριο της Κασσιανής

Από το αρχείο της ΕΡΤ, που ψηφιοποιείται και αναρτάται στους διαδικτυακούς της ιστότοπους, βλέπουμε τη Μαρίζα Κωχ στο Τροπάριο της Κασσιανής live από τον «Δίαυλο» το 1993

179500057 3870252129761499 5950413984269972720 n

Η Μαρίζα Κωχ, εγγονή παπά από την πλευρά της μητέρας της, από νωρίς είχε έρθει σ’ επαφή με το εκκλησιαστικό μέλος και τη βυζαντινή μουσική. Η πρώτη φορά που τραγούδησε το Τροπάριο της Κασσιανής εκτός εκκλησιαστικού πλαισίου – μία ακόμη παραγγελία που της έκανε ο Μάνος Χατζιδάκις – ήταν τη Μεγάλη Τρίτη του 1978, πριν από 43 χρόνια. Συγκεκριμένα, ο Χατζιδάκις είχε ζητήσει από την Κωχ να ερμηνεύσει σε ελεύθερη απόδοση το Τροπάριο της Κασσιανής μαζί με τα μελοποιημένα από την ίδια ποιήματα του Κώστα Βάρναλη μέσα στην Εθνική Πινακοθήκη, συνοδεία στο πιάνο του κοινού συνεργάτη τους, συνθέτη, ενορχηστρωτή και μαέστρου Τάσου Καρακατσάνη. Η βραδιά μεταδόθηκε απ’ ευθείας από το Τρίτο Πρόγραμμα του καιρού εκείνου με τη συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου να βρίσκεται στη θέση της ραδιοφωνικής παραγωγού. Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός βέβαια από τον Χατζιδάκι, ήταν ακόμη ο Νίκος Γκάτσος, η Νάνα Μούσχουρη, η Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου κ.α.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τρίτη του 1993, ενώ η Κωχ δεν είχε σταματήσει να τραγουδά το Τροπάριο της Κασσιανής τις Μεγάλες Τρίτες όλων των προηγούμενων χρόνων, γυρίστηκε μία ειδική εκπομπή για την κρατική τηλεόραση. Ο χώρος ήταν ο «Δίαυλος», στον πεζόδρομο της Δράκου στο Κουκάκι, μία μουσική σκηνή ταυτισμένη κατά κόρον με τη Μαρίζα Κωχ τη δεκαετία του 1990. Εκεί η συνθέτρια και ερμηνεύτρια τραγούδησε για μία ακόμη φορά το Τροπάριο της Κασσιανής α καπέλα.

Το 1994, την επόμενη χρονιά, ο Μάνος Χατζιδάκις έφυγε από τη ζωή. Ίσως γι’ αυτό η Κωχ, όταν το 2001 ηχογράφησε το Τροπάριο της Κασσιανής με τη φωνή της, ένιωσε την ανάγκη να το αφιερώσει στη μνήμη του. Από εκείνη την εκπομπή της ΕΡΤ, που διέσωσε την ερμηνεία της Κωχ στον αριστουργηματικό βυζαντινό ύμνο, βλέπουμε το απόσπασμα:

** Στον σύνδεσμο με το Αρχείο της ΕΡΤ μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκπομπή: https://www.ert.gr/ert-arxeio/i-mariza-koch-se-tragoydia-tis-megalis-evdomadas-1993/

* Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο των Μαρίζας Κωχ – Αντώνη Μποσκοΐτη

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα