Newsroom

Newsroom

Τρομοκρατία

Στον κόσμο της πολιτικής, οι «νέοι» τρομοκράτες πιστεύεται ότι μισούν τη Δύση, τις αξίες και τον πολιτισμό της. Αντίθετα, οι στόχοι της «παλιάς» τρομοκρατίας πιστεύεται ότι ήταν διαπραγματεύσιμοι και περιορισμένοι.

59288b151dc52476638b45c6

Γράφει ο Μανώλης Μεσσήνης 

Οι στόχοι των «παλαιών» τρομοκρατών ήταν κατανοητοί, απτοί και συνήθως σχετίζονταν με θέματα εθνικισμού, εδαφικής αυτονομίας και ακραίας αντιπαλότητας με το πολιτικό σύστημα.

Ο «νέος» τρομοκράτης πιστεύεται ότι είναι αποφασισμένος να προκαλέσει, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, μεταξύ των εχθρών του, και οι στόχοι της επίθεσής του είναι πολλοί. Εκτός από τις καταστροφές, τις απώλειες και τον όλεθρο, οι επιθέσεις αυτές “παράγουν” πραγματικά και συμβολικά μηνύματα προς διαφορετικά ακροατήρια: τον κόσμο στο σύνολό του.

Επιπλέον, τα μέσα της «νέας» τρομοκρατίας θεωρούνται ότι είναι και αυτά ριζικά διαφορετικά, σε σχέση με το παρελθόν.

Η τρομοκρατία μπορεί να θεωρηθεί ως μια βίαιη πράξη, που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να τραβάει την προσοχή και μετά, μέσω της δημοσιότητας που παράγει, να μεταδίδει το μήνυμά της. Τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας ως ο κύριος αγωγός πληροφόρησης τέτοιων πράξεων, διαδραματίζουν ένα ζωτικό ρόλο στους υπολογισμούς και τα σχέδια των τρομοκρατών.

Πράγματι, χωρίς την άνευ ορίων κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι επιδράσεις και οι επιπτώσεις των τρομοκρατικών ενεργειών δε διαδίδονται και δε μεταφέρονται, παραμένοντας στενά περιορισμένες στο άμεσο θύμα/τα της επίθεσης, αντί του ευρύτερου «κοινού-στόχου», κατά του οποίου είναι στραμμένη η βία της τρομοκρατίας στην πραγματικότητα. Μόνο με την εξάπλωση του τρόμου και του φόβου σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό, οι τρομοκράτες μπορούν να κερδίσουν το μέγιστο δυνατό βαθμό μόχλευσης που απαιτείται και χρειάζονται, προκειμένου να επιφέρουν το επιζητούμενο.

Είναι γεγονός ότι, η τρομοκρατία και τα μέσα ενημέρωσης συνδέονται μεταξύ τους, σε μια εγγενώς συμβιωτική σχέση, που τρέφεται και εκμεταλλεύεται η μία την άλλη για τους δικούς της σκοπούς. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη και παγιωμένη άποψη των περισσότερων βαθιά σκεπτόμενων πολιτικών, διανοητών και άλλων ερευνητών, είναι ότι, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν να χαρακτηριστούν ως «το οξυγόνο της δημοσιότητας, στο οποίο (οι τρομοκράτες) βασίζονται».

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο διαδίκτυο, που αποτελεί στη σημερινή εποχή, την πιο σημαντική πλατφόρμα για την επικοινωνία μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων και των υποστηρικτών τους. Η προπαγάνδα των τρομοκρατών, ως επί το πλείστον εκείνων με θρησκευτικό υπόβαθρο, και η διάδοσή της βασίζεται όλο και περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, η αντιτρομοκρατική μάχη δε θα πρέπει να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε μέσο για την επίτευξη του σκοπού της. Στόχος της επιβάλλεται να είναι η διατήρηση της εύθραυστης ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες, από τη μια μεριά, της εθνικής και διεθνούς ασφάλειας και από την άλλη μεριά, ο σεβασμός της πολιτικής, κοινωνικής και ατομικής ελευθερίας χωρίς την οποία χάνεται η βαθύτερη αξία της ζωής του πολίτη.

Μανώλης Μεσσήνης   

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…