Newsroom

Newsroom

"Τροϊκός" πόλεμος για τους μισθούς

Με σκληρό τρόπο η τρόικα απαιτεί μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό προκύπτει από την επίσκεψη των εκπροσώπων της…

troika

Με σκληρό τρόπο η τρόικα απαιτεί μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό προκύπτει από την επίσκεψη των εκπροσώπων της στο Υπουργείο Εργασίας. Προκλητικές χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ τις αξιώσεις της.
Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα με τέσσερις τρόπους ζητά η τρόικα, που για το θέμα αυτό είχε χθες συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Οι δανειστές προειδοποιούν πως δεν μπορεί να καθυστερήσει η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων και πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας (μέτρο που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω το μισθολογικό κόστος).
Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας προωθείται η συγκρότηση επιχειρησιακών σωματείων με διαδικασίες «εξπρές», ώστε να προχωρήσει η υπογραφή των? νέων συμβάσεων. Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις η ΓΣΕΕ, που χαρακτηρίζει «απαράδεκτες και προκλητικές» τις απαιτήσεις της τρόικας στο εργασιακό μέτωπο.
Στη χθεσινή «επίσκεψη» της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας τέσσερα θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο:

1. Επιχειρησιακές συμβάσεις: Οι δανειστές ζητούν γενικευμένη εφαρμογή των ειδικών συμβάσεων, που σύμφωνα με τους συνδικαλιστές οδηγούν σε μειώσεις μισθών μέχρι και 25%. Στην αντίθετη περίπτωση θα ζητηθεί η κατάργηση του πρόσφατου νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας επισημάνθηκε πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση επιχειρησιακών σωματείων.

Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρώνεται μέσα σε έναν μήνα (σήμερα απαιτούνται οκτώ μήνες) και για το θέμα αυτό θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρέπει να σημειωθεί πως στο πρωτοδικείο έχουν ήδη κατατεθεί περισσότερες από 600 αιτήσεις.

Παράλληλα θα ζητηθεί από τους κοινωνικούς εταίρους να ενημερώσουν όλους τους ενδιαφερόμενους για τις αλλαγές που επιφέρει ο τελευταίος νόμος. Μέχρι τώρα οι υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχουν δεχτεί περισσότερα από 1.000 ερωτήματα εργοδοτών για τον τρόπο εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων.

2. Κλαδικές συμβάσεις: Αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και να δημιουργηθούν αντικειμενικά κριτήρια για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να γεφυρωθεί το χάσμα, που χωρίζει την τρόικα και το υπουργείο στο θέμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε όσες επιχειρήσεις δεν συμμετέχουν στη συλλογική διαπραγμάτευση.

Στο μνημόνιο προβλεπόταν πως οι κλαδικές συμβάσεις δεν θα επεκτείνονται, ωστόσο, αντίθετη διάταξη υπήρξε στον τελευταίο νόμο. Τώρα θα τεθούν νέα κριτήρια, ώστε να καθοριστεί σε ποιες περιπτώσεις θα ισχύει τελικά η επέκταση.

3. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Η τρόικα ζητά γενικευμένη εφαρμογή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μέτρο που επίσης οδηγεί σε μείωση του μισθολογικού κόστους. Ουσιαστικά θα μπορεί ένας εργοδότης να απασχολεί τον εργαζόμενο με διαδοχικές συμβάσεις για όσο διάστημα επιθυμεί (σήμερα μετά την τρίτη ανανέωση μπαίνει θέμα μετατροπής της σύμβασης σε αορίστου χρόνου) και να τον απολύει χωρίς αποζημίωση.

4. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας: Το ωράριο «λάστιχο» και η μείωση του κόστους των υπερωριών μπαίνουν ξανά στο τραπέζι, με τους δανειστές να ζητούν αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Διευθέτηση
Πρώτος στόχος είναι να αυξηθεί το διάστημα -σήμερα είναι 4 μήνες- που μπορεί ένας εργοδότης να εφαρμόζει τη διευθέτηση (όπου ο εργαζόμενος δουλεύει για ένα χρονικό διάστημα 10 ώρες και στη συνέχεια για αντίστοιχο διάστημα απασχολείται 6 ώρες). Επιπλέον έχει τεθεί και θέμα μείωσης του κόστους των υπερωριών, μέτρο που επίσης θα μειώσει το μισθολογικό κόστος.

Πάντως, όπως τόνισε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, στη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα δεν τέθηκε κανένα θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ενοποιήσεις Ταμείων και μειώσεις στις επικουρικές

Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και νέες ενοποιήσεις ασφαλιστικών φορέων θα «φέρει» το 2012. Κλειδί για την έκταση των αλλαγών θα είναι οι αναλογιστικές μελέτες, που θα πρέπει να γίνουν σε όλα τα επικουρικά ταμεία το επόμενο διάστημα.

Η τρόικα παρακολουθεί στενά την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος και αξιολογεί την εφαρμογή των μέτρων, ενώ, όποτε χρειαστεί, θα προτείνονται… βελτιωτικές ρυθμίσεις.

Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη, τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κουτρουμάνη και τη γενική γραμματέα Αθ. Δρέττα. Συγκεκριμένα:

* Οι πρώτες μελέτες για τα επικουρικά ταμεία θα κατατεθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Στόχος είναι στη συνέχεια να παραδίδονται κάθε μήνα οι μελέτες για έξι ταμεία.

Οσοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ελλείμματα, θα μειώσουν τις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα σε όσες περιπτώσεις ο κλάδος πρόνοιας περιλαμβάνεται στα επικουρικά ταμεία, οι αλλαγές θα αφορούν και στο εφάπαξ,

Σημειώνεται πως οι αλλαγές αυτές θα συνοδευτούν από ενοποιήσεις ασφαλιστικών φορέων, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

* Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Μαΐου. Το μέτρο εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο στον ΟΑΕΕ και σταδιακά επεκτείνεται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.
* Η ενοποίηση των κλάδων Υγείας προχωρεί άμεσα και συγκροτείται Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υγείας.

Σημειώνεται πως την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε ισχύ η νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Πάντως, στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας αναγνωρίστηκε ότι με βάση τις αναλογιστικές μελέτες της κύριας σύνταξης, τα αποτελέσματα είναι θετικά για τη βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2060.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Οκτώ θετικά, τρεις εκκρεμότητες

Οκτώ προόδους και τρεις εκκρεμότητες σημείωσαν οι επικεφαλής της τρόικας στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδη. Στα θετικά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, η ένταξη 11 μεγάλων έργων στο ΕΣΠΑ, ο επενδυτικός νόμος, τα προγράμματα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, η αύξηση των εξαγωγών, το σχέδιο δράσης για την άρση 30 εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, οι μειώσεις των τιμών στην αγορά και το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται ο νόμος για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων (όπου υπάρχουν καθυστερήσεις από το ΥΠΕΚΑ), ο νόμος για τις κρατικές προμήθειες και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ

«Ακτινογραφία» στα οικονομικά των 132 νοσοκομείων της χώρας πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας.

Με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος «ESYNET» παρακολουθεί (από την αρχή του μήνα) τα έσοδα και τις δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων. Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος με εκπροσώπους της τρόικας.

Ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους και όσα έχουν επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιτευχθεί φέτος εξοικονόμηση 400 εκατομμυρίων στα νοσοκομεία (250 εκατομμύρια από τις προμήθειες υλικού και 150 εκατομμύρια από τα φάρμακα). Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη, ο υπουργός τούς παρουσίασε τη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η οποία έχει ήδη καταρτιστεί, και ξεκίνησε η σχετική διαβούλευση. Τους ενημέρωσε, επίσης, ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της αρνητική λίστας (τα φάρμακα που δεν καλύπτουν τα Ταμεία), η οποία προωθείται για υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς.
http://www.ethnos.gr

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: «Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο» (Video)

kraounakis kasselakis 987 new

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: «Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο» (Video)

Ο γνωστός συνθέτης έκλεισε τη βραδιά λέγοντας μεταξύ άλλων «ευχαριστούμε Στέφανε, Τάιλερ σ’αγαπώ».

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Ρομποτ Σοφια

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Απέχει ακόμα αρκετό καιρό η στιγμή που θα μας κατακτήσουν τα ρομπότ

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

ελας

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

Ενώ φέρεται να παραδέχθηκε «σε διαδικτυακή συνομιλία με έτερους χρήστες ότι προβαίνει σε σεξουαλική κακοποίηση…

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

6111979

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

Η ΕΣΤΙΑ κάνει λόγο για «ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ πρωτοφανή αθλιότητα εἰς βάρος τῶν συγγενῶν τῶν νεκρῶν»,…

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…