Τρόικα: "Δεν έχουμε πάρει οδηγίες να είμαστε πιο ευέλικτοι!"

cover
NewsRoom 01/11/2014 | 10:18

«Δεν έχουμε πάρει οδηγίες να είμαστε πιο ευέλικτοι», τονίζουν στελέχη της Τρόικα, δίνοντας έτσι και το στίγμα των προθέσεων τους εν όψει της επιστροφής τους στην Αθήνα, η οποία παρόλα αυτά παραμένει στον... «αέρα», καθώς η ελληνική πλευρά δεν έχει ενημερώσει για το εάν και πώς έχουν καλυφθεί οι εκκρεμότητες της πρώτης φάσης.

Η κυβέρνηση μάλλον να περιμένει την αλλαγή φρουράς στην Κομισιόναπό σήμερα και την παρουσία Γιούνκερ, η οποία σύμφωνα με την Αθήνα θα σηματοδοτήσει την αλλαγή πλεύσης της Τρόικα, κυρίως στα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν κυβερνητική κρίση ήτοι στο Εργασιακό, στο Ασφαλιστικό, στο Μισθολόγιο του Δημοσίου.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν καθημερινή ενημέρωση για τις λεπτομέρειες εφαρμογής της, επισημαίνοντας ότι εξαρχής είχαν εκφράσει την αντίθεση τους για τη σκοπιμότητα μιας νέας ρύθμισης. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ήδη η ΓΓΔΕ έχει δώσει εντολή να εισπραχθούν τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ από τους μεγάλους οφειλέτες, ενώ περιμένει και το πόρισμα της Ειδικής Ομάδας για το πού και πώς πρέπει να "χτυπήσουν" οι ελεγκτικές υπηρεσίες έτσι ώστε να αυξήσουν κατακόρυφα τις εισπράξεις από το stock των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αμφιβολίες υπάρχουν και στο σχέδιο για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αφού μπορεί οι κυβερνητικοί εταίροι να συμφώνησαν στο ότι οι αλλαγές θα πρέπει να εφαρμοστούν το 2016 και μόνο πιλοτικά να γίνουν παρεμβάσεις- και μάλιστα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015- η Τρόικα όμως περιμένει το νομοσχέδιο να εφαρμοστεί από 1/1/2015, καθώς αποτελεί ένα από τα ορόσημα της τρέχουσας αξιολόγησης.

Πηγή: iefimerida.gr