Newsroom

Newsroom

Τρόικα: "Απολύστε δημοσίους υπαλλήλους διαφορετικά ξεχάστε τη δόση"

Τα κυβερνητικά στελέχη ήταν να ανοίξουν σαμπάνιες. Θεωρούσαν ότι επρόκειτο για μία από τις πιο εύκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα,…

troika

Τα κυβερνητικά στελέχη ήταν να ανοίξουν σαμπάνιες. Θεωρούσαν ότι επρόκειτο για μία από τις πιο εύκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εν όψει και της εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου. Άλλωστε είχαν τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια τα όσα τούς είχαν ζητήσει οι δανειστές, τα οποία επικύρωσαν με νόμο στην ελληνική βουλή.

Μια θετική εξέλιξη με την τρόικα, θα αποτελούσε ίσως την καλύτερη επικοινωνιακή νομιμοποίηση της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η δόση θα είχε εκταμιευθεί, η χώρα θα είχε για ακόμη μια φορά σωθεί και τα σιγά σιγά θα ακούγονταν και οι πρώτες φωνές για πολιτική που αποδίδει καρπούς. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο που στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν άλλος από τα στελέχη της τρόικας.

Το μήνυμα που έστειλαν ήταν σαφές: «Εάν δεν απολύσετε δημοσίους υπαλλήλους, δεν πρόκειται να πάρετε τη δόση του Μαρτίου». Το θέμα έθεσε στον υπουργό Οικονομικών, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς. Παράλληλα έβγαλε κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και τις χαμηλές επιδόσεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πάγωσε. Αμέσως μετά ενημέρωσε απευθείας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τρεις επικεφαλής αναβλήθηκε κακήν κακώς για την ερχόμενη Κυριακή ή τη Δευτέρα, ενώ η τρόικα παρέτεινε την παραμονή της στην Αθήνα μέχρι και την επόμενη βδομάδα.

Στην κυβέρνηση πάντως επικρατεί ανησυχία, ενώ δεν έλειψαν και οι ενδοκυβερνητικές κόντρες. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη, όπου γίνεται λόγος για καθυστερήσεις.

Στον αέρα οι ρυθμίσεις για τα στεγαστικά

Στο μεταξύ, στον αέρα βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις ρυθμίσεις αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων. Οι επικεφαλής της τρόικας διατύπωσαν σαφείς επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Πιο απλά, για ακόμη μια φορά προτίμησαν να διαφυλάξουν τους τραπεζίτες, όπως άλλωστε κάνουν από την πρώτη στιγμή. Αιτία της διαφωνίας ήταν τα εισοδηματικά κριτήρια που έθετε το νομοσχέδιο του υπουργείου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες, καθώς όπως υποστήριξαν το κόστος θα εκτιναχθεί σε πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Η πρόταση του υπουργείου αφορούσε ενυπόθηκα και ενήμερα δάνεια μισθωτών και συνταξιούχων του ιδιωτικού αλλά και του δημοσίου τομέα, με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από την 1/1/2010.

Μία αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια, απλά θα μετέτρεπε το σχέδιο σε κενού περιεχομένου. Τελικά το θέμα θα κριθεί από πενταμελή επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από την τρόικα, το υπουργείο Ανάπτυξης, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών.