Newsroom

Newsroom

Τρίζει η καρέκλα του Μπόρις Τζόνσον – Παραιτήθηκαν δύο κορυφαίοι υπουργοί του

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από το υπουργικό συμβούλιο της βρετανικής κυβέρνησης απόψε το βράδυ. Και οι δυό τους ως βασικό λόγο προτάσσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον Μπόρις Τζόνσον.

boris johnson ap 02222022

Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν αργά σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, βυθίζοντας σε κρίση την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζάβιντ δήλωσε πως ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά προς το εθνικό συμφέρον μετά από μια σειρά σκανδάλων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με ήσυχη τη συνείδησή του».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί βουλευτές και η κοινή γνώμη έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά για το εθνικό συμφέρον. 

«Λυπάμαι που το λέω, ωστόσο, ότι είναι σαφές για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας – και ως εκ τούτου έχετε χάσει την εμπιστοσύνη μου επίσης», είπε ο Τζάβιντ σε επιστολή του προς τον Τζόνσον. 

«Το κοινό δικαίως αναμένει ότι η κυβέρνηση θα συμπεριφερθεί σωστά, αρμοδίως και σοβαρά. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική δουλειά, αλλά πιστεύω ότι αξίζει να αγωνιστώ γι’ αυτά τα πρότυπα και γι’ αυτό παραιτούμαι» δηλώνει σχετικά.

Από την πλευρά του ο Σουνάκ, με επιστολή του παράλληλα που ανάρτησε στο twitter, γνωστοποιώντας την παραίτησή του από το πόστο του υπουργού Οικονομικών είπε πως με δισταγμό πήρε την απόφαση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

«Πιστεύω ανοιχτά ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να ακούσει αυτήν την αλήθεια. Ο λαός μας γνωρίζει ότι αν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε δεν είναι αλήθεια. Πρέπει να γνωρίζουν ότι ενώ υπάρχει δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον, δεν είναι εύκολος. Κατά την προετοιμασία για την προτεινόμενη κοινή μας ομιλία για την οικονομία την επόμενη εβδομάδα, μου έγινε σαφές ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές. Λυπάμαι που αποχωρώ από την κυβέρνηση, αλλά απρόθυμα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», προσθέτει.

Το σκάνδαλο που φέρνει την πτώση;

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές στο Λονδίνο μετά την παραίτηση των δύο αυτών κορυφαίων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης o πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο «χείλος της κατάρρευσης». Ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες τους σε μια εποχή όπου τα δύο αυτά υπουργεία θεωρούνται «καυτές πατάτες». Το Οικονομικών γιατί ο νέος υπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής που πλήττει κυρίως τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της χώρας ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει και το Υγείας γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πανδημία του κορονοϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Η κυβέρνηση καταρρέει, δηλώνει ο ηγέτης των Εργατικών

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ σχολίασε ότι είναι σαφές πως η κυβέρνηση του Τζόνσον καταρρέει. «Έπειτα από όλη αυτήν την προχειρότητα, τα σκάνδαλα και τις αποτυχίες, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση τώρα καταρρέει», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του.

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.