«Τρίζει» η καρέκλα του Μπόρις Τζόνσον; Παραδέχθηκε ότι ήταν στο κορονοπάρτι (Video)

Σφοδρές αντιδράσεις - «Οι κανόνες δεν τηρούνται από τους ανθρώπους που φτιάχνουν τους κανόνες»

NewsRoom 12/01/2022 | 15:15

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μετά τον σάλο που προκλήθηκε και τις πιέσεις που δέχθηκε από το ίδιο του το κόμμα, παραδέχθηκε τελικά ότι ήταν στο κορονοπάρτι που έγινε στην Downing Street κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown τον Μάιο 2020. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «κατανοεί την οργή που έχει αυτό προκαλέσει» αλλά προς υπεράσπιση των πράξεών του, είπε πως πίστευε εκείνη τη στιγμή ότι επρόκειτο για μια «εργασιακή εκδήλωση», επιτρεπτή από «τεχνικής άποψης», όταν «πήγε στον κήπο», όπου διεξαγόταν - «Εσωτερικοί διχασμοί» ως προς το εάν ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του ή να παραιτηθεί.

Ο Μπόρις Τζόνσον έγινε στόχος νέων επικρίσεων αλλά και αστυνομικής έρευνας όταν έγινε γνωστό ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν προσκληθεί σε ένα πάρτι που οργανώθηκε στον κήπο της Ντάουντινγκ Στριτ τον Μάιο του 2020, εν μέσω lockdown. Σύμφωνα με πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, στο πάρτι αυτό συμμετείχαν ο 57χρονος Τζόνσον και η σύζυγός του Κάρι Σίμοντς, όπως και περίπου 40 εργαζόμενοι στη Ντάουνινγκ Στριτ, έπειτα από πρόσκληση που έστειλε ο Μάρτιν Ρέινολντς, προσωπικός γραμματέας του Βρετανού πρωθυπουργού.

Μιλώντας ενώπιον των μελών του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας απολογήθηκε για την συγκέντρωση που έλαβε χώρα τον Μάιο του 2020.

Αλλά προς υπεράσπιση των πράξεών του, είπε πως πίστευε εκείνη τη στιγμή ότι επρόκειτο για μια «εργασιακή εκδήλωση», επιτρεπτή από «τεχνικής άποψης», όταν «πήγε στον κήπο», όπου διεξαγόταν.

Στον απόηχο των αποκαλύψεων, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και εντός της κυβερνώσας Συντηρητικής παράταξης, με τους βουλευτές να είναι «διχασμένοι» όπως σημειώνει ο Guardian, ως προς το εάν τώρα ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του ή να παραιτηθεί.

Δείτε αναλυτικά τι δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον:

«Ξέρω ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει τρομακτικές θυσίες τους τελευταίους 18 μήνες», είπε.

«Καταλαβαίνω τον θυμό που νιώθουν απέναντι σε μένα και την κυβέρνηση, της οποίας ηγούμαι, όταν σκέφτονται ότι στην ίδια την Ντάουνινγκ Στριτ δεν ακολουθούνται οι κανόνες», συνέχισε.

«Πήγα στον κήπο λίγο μετά τις 18.00 την 20η Μαΐου 2020 για να ευχαριστήσω τις ομάδες του προσωπικού πριν επιστρέψω στο γραφείο μου 25 λεπτά μετά για να συνεχίσω να εργάζομαι».

«Εκ των υστέρων, σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να πω σε όλους να επιστρέψουν στα γραφεία τους», είπε.

Ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης των Εργατικών, χαρακτήρισε «γελοίο» το επιχείρημα του Τζόνσον ότι «δεν γνώριζε πως επρόκειτο για πάρτι», αποκαλώντας τον ηγέτη των Τόρις «ξεδιάντροπο ψεύτη» και διερωτήθηκε αν «έχει την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί».

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Τζόνσον από την Δευτέρα, οπότε και διέρρευσαν οι νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με το κορονοπάρτι.

Δείτε το βίντεο