Newsroom

Newsroom

The Trivialist: Η «Συνωμοσία της Πυρίτιδας», τα μέλη της ομάδας της «Πάπιας» και η έκφραση που ενέπνευσε τη μάσκα για το V for Vendetta!

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του koutipandoras.gr με το The Trivialist, δημοσιεύουμε μια ακόμη ιστορία της δημοφιλούς σελίδας ιστορικού ενδιαφέροντος

Remember, remember, the 5th of November λένε οι στίχοι ενός αγγλικού ποιήματος, σε ανάμνηση της «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας» του 1605 – μιας συνωμοσίας με στόχο τον βασιλιά Ιάκωβο Α’ και όλη την πολιτική ηγεσία της Αγγλίας! 

 Ο Ιάκωβος, που λέτε, φανατικός  Προτεστάντης, αντιμετώπιζε τους Καθολικούς του βασιλείου του ως πολίτες βήτα κατηγορίας. Κάποιοι καθολικοί, που δεν ανέχονταν τέτοια συμπεριφορά, είπαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, δολοφονώντας τον τύραννο! 
Το 1604, λοιπόν, μαζεύτηκαν, στο πανδοχείο «Η Πάπια και ο Πάπιος» –υποθέτω έφαγαν πάπια – και είπαν να τινάξουν τη Βουλή στον αέρα, με σκοπό να προκαλέσουν χάος, αναρχία και, τελικά, την εισβολή της καθολικής Ισπανίας! 

 Ο Γκάι_Φωκς, πρώην μισθοφόρος του ισπανικού στρατού, ανέλαβε την εκτέλεση του σχεδίου. Η ομάδα νοίκιασε ένα κελάρι κάτω από το Κοινοβούλιο και το γέμισε με 36 βαρέλια, γεμάτα πυρίτιδα! Κατάλληλη ημερομηνία θεωρήθηκε η 5η Νοεμβρίου, όπου ο μισητός βασιλιάς θα απηύθυνε χαιρετισμό προς τους Λόρδους!  Όμως, το σχέδιο διέρρευσε, όταν, λίγες μέρες νωρίτερα, ανώνυμη επιστολή έφτασε στα χέρια του Καθολικού Λόρδου Μόντιγκλ, που τον προειδοποιούσε να μην παραστεί στο Κοινοβούλιο. Φήμες λένε ότι τον είχε ειδοποιήσει ο γαμπρός του, που ήταν μέλος της ομάδας. 

Όπως και να’ χει, λίγο πριν γίνει η βουλή φλαμπέ, ο Φωκς συνελήφθη στο κελάρι. Βασανίστηκε, ομολόγησε και εκτελέστηκε, τον Ιανουάριο του 1606, όπως και τα άλλα μέλη της ομάδας της «Πάπιας». Λέγεται πως, κατά τον βασανισμό του, ο Φωκς χαμογελούσε διαρκώς, έκφραση που ενέπνευσε τη μάσκα για το V for Vendetta! 

Βρείτε τον The Trivialist στο Facebook και στο Instagram

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…