Τρίτος και εκτός κούρσας ο Σαρκοζί – "Αποσύρομαι από την πολιτική"

Αναπάντεχα άσχημα για τον Νικολά Σαρκοζί εξελίχθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για το χρίσμα της ηγεσίας στην γαλλική Κεντροδεξιά.

5832143e1dc5249c558b4682

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, ο Σαρκοζί μένει εκτός κούρσας καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 21,7%. Πρώτος, αυτή την ώρα, είναι ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν με ποσοστό 43,7%, ενώ δεύτερος αναδεικνύεται ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ με ποσοστό 27,8%.

Μάλιστα, ο Σαρκοζί παραδέχτηκε ήδη την ήττα του, δηλώνοντας πως στον δεύτερο γύρο πρόκειται να στηρίξει τον Φρανσουά Φιγιόν. Επίσης δήλωσε πως μετά τα αποτελέσματα αποσύρεται από την πολιτική ζωή.

Αυτός είναι ο πρώτος γύρος των εκλογών για το χρίσμα του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, το 2017. Οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους, θα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή 27 Νοεμβρίου.

Αίσθηση προκάλεσε η εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή στις κομματικές κάλπες, με τους αναλυτές να το ερμηνεύουν ως επιχείρηση συσπείρωσης απέναντι στον κίνδυνο ανόδου της Μαρίν Λε Πεν και της ακροδεξιάς.

Όλοι οι Γάλλοι μπορούν να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές, με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν δύο ευρώ.

Δήλωσαν ήδη την στήριξή τους στον Φρανσουά Φιγιόν, Σαρκοζί και  Μπρουνό Λε Μερ

Εκτός του Νικολά Σαρκοζί, και ο Μπρουνό Λε Μερ, πρώην υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος διεκδικούσε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις σημερινές προκριματικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή.