Newsroom

Newsroom

Το τρικάμερο της ανησυχίας

Του Κώστα Βαξεβάνη Η διωκτική αντίληψη της Ελληνικής Αστυνομίας, φαίνεται ότι έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Ή μήπως της προπαγάνδας;…

Του Κώστα Βαξεβάνη

Η διωκτική αντίληψη της Ελληνικής Αστυνομίας, φαίνεται ότι έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Ή μήπως της προπαγάνδας; Η επιχείρηση εκτέλεσης των μελών της Χρυσής Αυγής, έχει παίξει σε τρικάμερη κάλυψη και σε εθνικό δίκτυο.

Ως σήμερα, η ΕΛ.ΑΣ., όταν κάποιο θέμα αφορούσε τρομοκρατία, ήταν φειδωλή όχι στις διαρρεόμενες πληροφορίες, αλλά στα ντοκουμέντα που άφηνε να διαρρεύσουν. Την εποχή της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ, οι πληροφορίες επίσης κυκλοφορούσαν επιλεκτικά αλλά σε έκταση (και ποιός δεν είχε φωτογραφηθεί ως 17 Νοέμβρη τότε) αλλά ποτέ τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Αντιτρομοκρατική.

Ξαφνικά κάτι έγινε και άνοιξαν οι κάμερες. Οι δολοφόνοι προφίλ, ανφάς,από την κάμερα της ταράτσας, από την άλλη του απέναντι κτιρίου. Γιατί η Αστυνομία επέλεξε αυτή την τακτική; Μια πιθανή απάντηση είναι «μα για να υπάρξει κάποιο στοιχείο από αυτούς που θα δουν το βίντεο». Αν θυμάστε το πρώτο στοιχείο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ήταν μια φωτογραφία γεμάτη πίξελ, στην οποία κάποιος ο οποίος έζησε την εποχή των ηλεκτρονικών Atari, θα αναγνώριζε πιθανόν τον Super Μάριο. Δολοφόνο πάντως δεν θα αναγνώριζε.

Μετά από αυτή τη φωτογραφία και ενάντια σε κάθε λογική, τα πάνελ των καναλιών άρχισαν να αναλύουν το πώς μοιάζει ο δολοφόνος. Ο καθένας μιλούσε για το δικό του πίξελ ανησυχίας, συνθέτοντας στην πραγματικότητα το προφίλ της ενημερωτικής παράκρουσης. Δεν πιστεύω πως όλοι οι δημοσιογράφοι οι οποίοι έκαναν τις «αναλύσεις» έπαιρναν γραμμή από την Ασφάλεια, αλλά είναι γνωστό στην εξουσία και την Αστυνομία τι μπορεί να ρίξει στο τραπέζι ενός στούντιο για να σηκωθεί από την καρέκλα ο παρουσιαστής και να πάρει το ρόλο ενός ντετέκτιβ.

Στη συνέχεια δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο της δολοφονίας όπου περισσότερο υπονοούνται παρά φαίνονται οι δολοφόνοι. Είναι τραβηγμένο από την κάμερα ασφάλειας στην ταράτσα των γραφείων της Χρυσής Αυγής. Το βίντεο αυτό, παρότι επίσης δεν δείχνει κάτι που μπορεί να προσφέρει στην αναγνώριση ή ακόμη και στην ενημέρωση, έγραψε ώρες στα video wall των στούντιο. Ο δολοφόνος με το άσπρο καπελάκι, η φυγή με τα πόδια, τα ερωτήματα αν υπήρχε και δεύτερη μηχανή και όλα τα υπόλοιπα.

Το τρίτο βίντεο δεν ήρθε από την Αστυνομία, αλλά από τη Ζούγκλα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ως διαρροή από τη Χρυσή Αυγή. Είναι ένα φρικιαστικό βίντεο που δείχνει την εκτέλεση. Πώς ένας άνθρωπος μετατρέπεται σε δευτερόλεπτα σε άψυχη μάζα από πυροβολισμούς. Το βίντεο τα έχει όλα, εκτός από οτιδήποτε θα βοηθήσει στην εξιχνίαση. Αυτοί που το ανήρτησαν γράφουν πως το έκαναν για να δει ο κόσμος το μίσος των δραστών. Λες και το ότι υπάρχουν δυό πτώματα δεν είναι απόδειξη αυτού του μίσους.

Το βίντεο αυτό πολύ γρήγορα πέρασε από site σε site και έγινε αντικείμενο συζήτησης. Είτε αυτή καθ’ αυτήν η επιχείρηση δολοφονίας, είτε το αν έπρεπε να δημοσιευτεί.

Η διαφορετικότητα της πηγής των δύο βίντεο, στην πρώτη περίπτωση η Αστυνομία και στη δεύτερη η Χρυσή Αυγή, δεν αλλάζει το στόχο. Η ίδια η Χρυσή Αυγή, πατώντας πάνω στα πτώματα των δικών της ανθρώπων, προσπαθεί να αποκτήσει ύψος. Να φανεί η ίδια θύμα και ήρωας. Είναι αξιοπρόσεκτο πως η επικοινωνιακή λειτουργία της Χρυσής Αυγής δείχνει να εγκαταλείπει τα Μέσα Ενημέρωσης του Θέμου Αναστασιάδη, μετά την έκθεσή του στο Πανελλήνιο για το χειρισμό της τα δύο τελευταία χρόνια.

Μετά τη δολοφονία και τη φυλάκιση Μιχαλολιάκου, η Χρυσή Αυγή επικοινωνεί περισσότερο με τον ομομπάνιερο του Θέμου. Η ομάδα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, εδώ και καιρό διαρρέει άλλωστε πως έχουν κρυφές δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Χρυσή Αυγή πρώτο κόμμα. Αλλά το τι συμβαίνει κάτω από το βρωμόνερο στο οποίο πλατσούριζαν οι δύο παλιοί συνέταιροι είναι άλλο θέμα.

Η ουσία είναι πως Χρυσή Αυγή και Αστυνομία, δείχνουν να συμφωνούν πως χρειάζεται να παίζουν βίντεο και να διαρρέουν στοιχεία που κρατάνε την κοινή γνώμη ζεστή, τώρα που πάγωσαν τα άψυχα σώματα των δολοφονημένων. Με τη βοήθεια αυτού του υλικού, οι Χρυσαυγίτες ξαναβγαίνουν στα κανάλια. Δεν είναι πια εγκληματική ομάδα, αλλά μάρτυρες και μάρτυρες. Μάρτυρες μιας δολοφονίας και θύματα-μάρτυρες των ακραίων.

Εν τω μεταξύ η Τρόικα δηλώνει πως θα παρθούν μέτρα, ο Σαμαράς δηλώνει πως το φαΐ δεν είναι βέβαιο αυτός μόνο για wi-fi μπορεί να εγγυηθεί και επίσης πως θα φορολογηθούν και τα τζάκια. Όχι τα πολιτικά, αυτά παραμένουν αφορολόγητα και σε ασυλία. Αυτά με τα οποία ζεσταίνεται ο κόσμος. Αλλά εμείς έχουμε στήσει τρικάμερο, πάνω στις κάμερες που τράβηξαν το έγκλημα. Ο καλύτερος τρόπος για να μην υπάρχουν κάμερες που θα δείχνουν όλα τα άλλα εγκλήματα.

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…