NR
NewsRoom
08/03/2018, 14:45

Τρίκαλα - H πατρίδα του λαϊκού τραγουδιού

«Πορτραίτα στο Μουσείο Τσιτσάνη» ονομάζονται οι εκπομπές που συνεχίζονται ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μουσείου «Τσιτσάνη» με το ραδιόφωνο της ΕΡΤ και τη «Φωνή της Ελλάδας». Στην εκπομπή παρουσιάζονται στοιχεία για το λαϊκό τραγούδι και τη μεγάλη παρέα των συντελεστών του.

NewsRoom 08/03/2018 | 14:45

Καλεσμένοι είναι ερευνητές, καλλιτέχνες και προσωπικότητες, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν ή συμβάλλουν στη διάσωση κα την ανάδειξη του λαϊκού τραγουδιού, καθώς και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στο χώρο τώρα του Μουσείου Τσιτσάνη, όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου, ο οποίος παρουσιάζει και επιμελείται τις παραπάνω εκπομπές, Στέλιος Καραγιώργος, «λειτουργεί μια προσωρινή έκθεση που έχει αναπτυχθεί σε τρεις αίθουσες».

Στην πρώτη αίθουσα, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτίθεται ένα από τα μπουζούκια του Τσιτσάνη και παρουσιάζεται το χρονολόγιο με φωτογραφικό κυρίως υλικό μέσα από το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τον Τσιτσάνη ως δημιουργό και ως άνθρωπο, και να μάθει τις σημαντικότερες στιγμές στη δημιουργική του σταδιοδρομία.

Στο Μουσείο Τσιτσάνη τι μπορεί να συναντήσει ένας επισκέπτης, μπορείτε να αναφερθείτε στους χώρους που έχουν δημιουργηθεί και στο υλικό που υπάρχει;

Αυτή την περίοδο η εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης , ενώ άρχισε και η διαδικασία παραλαβής των αντικειμένων που έχουν παραχωρηθεί από την οικογένεια Τσιτσάνη. Μέχρι λοιπόν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκατάστασης των εκθεμάτων, στο μουσείο λειτουργεί μια προσωρινή έκθεση που έχει αναπτυχθεί σε τρεις αίθουσες.

Στην πρώτη αίθουσα εκτίθεται ένα από τα μπουζούκια του Τσιτσάνη και παρουσιάζεται το χρονολόγιο με φωτογραφικό κυρίως υλικό μέσα από το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τον Τσιτσάνη ως δημιουργό και ως άνθρωπο , και να μάθει τις σημαντικότερες στιγμές στη δημιουργική του σταδιοδρομία.

Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζεται η δισκογραφία του Τσιτσάνη , καθώς και μια έκθεση με ντοκουμέντα για το κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον της εποχής του. Στην ίδια αίθουσα ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα μέσα από μια εφαρμογή ψηφιακού juke box να ακούσει τα τραγούδια τού Τσιτσάνη και να ξεφυλλίσει το album με τις φωτογραφίες.

Στην τρίτη αίθουσα εκτίθεται υλικό που αφορά την ιστορία του κτιρίου, και κάποια στοιχεία που συνδέουν τα τραγούδια τού Τσιτσάνη με τις φυλακές όπως, το τραγούδι « Της Γερακίνας Γιός» που γράφτηκε με αφορμή τους πολιτικούς κρατούμενους, και το τραγούδι για τον Σακαφλιά που σύμφωνα με το μύθο φέρεται να σκοτώθηκε τη δεκαετία του '20 στις φυλακές Τρικάλων.

Συνεχίζονται οι εκπομπές «Πορτραίτα στο Μουσείο» που αποτελούν το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μουσείου Τσιτσάνη με το ραδιόφωνο της ΕΡΤ και τη «Φωνή της Ελλάδας». Μπορείτε να μας πείτε τι περιλαμβάνουν αυτές οι εκπομπές; Ποια πρόσωπα παρουσιάζονται;

Το «Μουσείο Τσιτσάνη» ξεκίνησε τη συνεργασία του με το ραδιόφωνο της ΕΡΤ και τη «Φωνή της Ελλάδος», με μια σειρά εκπομπών υπό τον τίτλο «Πορτραίτα στο Μουσείο Τσιτσάνη».

Το περιεχόμενο των εκπομπών αφορά παρουσιάσεις, μουσικές και αφιερώματα στο μεγάλο σινάφι του λαϊκού τραγουδιού, με στόχο να προβληθούν δημιουργοί, καλλιτέχνες και προσωπικότητες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν ή συμβάλλουν στη διάσωση κα την ανάδειξη του λαϊκού τραγουδιού, καθώς και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η αρχή έγινε με δύο εκπομπές - αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, και θα συνεχιστούν με τα αφιερώματα στον Βίρβο, τον Καλδάρα και τους άλλους σημαντικούς Τρικαλινούς δημιουργούς και καλλιτέχνες.

Οι εκπομπές μεταδίδονται από το studio του «Μουσείου Τσιτσάνη» κάθε Κυριακή μεσημέρι στις 3 μέσα από τη συχνότητα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ και τη «Φωνή της Ελλάδας»

Πέρα από τις εκπομπές αυτές, η συνεργασία του «Μουσείου Τσιτσάνη» με τη «Φωνή της Ελλάδας» , συν το χρόνω θα γίνεται πιο ουσιαστική με στόχο πάντα την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με έμφαση στην ελληνική Ομογένεια, την παραγωγή πολιτιστικών ή ειδικών εκπομπών επιστημονικού και ιστορικού περιεχομένου, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων, δράσεων και εκδηλώσεων, στο πλαίσιο προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και την προστασία της τεκμηριωμένης κληρονομιάς.

Θα θέλαμε να κάνετε μια αναφορά στους τρικαλινούς δημιουργούς που έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι, είτε ως στιχουργοί, είτε ως συνθέτες και τραγουδιστές…

Λίγο να κοιτάξει κανείς τις ετικέτες με του συντελεστές, θα διαπιστώσει πως τα Τρίκαλα είναι η πατρίδα του λαϊκού τραγουδιού. Εδώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που έγραψαν χρυσές σελίδες στο μεγάλο βιβλίο της ιστορίας του λαϊκού τραγουδιού. Στην πόλη των Τρικάλων είδαν το πρώτο φως της ζωής ο Καλδάρας, ο Τσιτσάνης, ο Βίρβος , ο Σαμολαδάς , ο Κολοκοτρώνης, ο Μητροπάνος , ο Μαργαρίτης… Αυτοί οι σπουδαίοι δημιουργοί που έγραψαν αυτά τα δυνατά τραγούδια που ο λαός μας τα κουβαλά μέσα του σαν ιερά κειμήλια. Ανακοινώθηκε πρόσφατα και , σιγά-σιγά ετοιμάζουμε το «Σπίτι των Τρικαλινών Δημιουργών». Είμαστε ακόμα στην αρχή, όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν στρωθεί στη δουλειά και πιστεύουμε πως σύντομα όλοι αυτοί οι μεγάλοι, θα βρουν της στέγη που τους αρμόζει.

Πόσο σημαντική είναι η ανάδειξη και διάσωση του λαϊκού τραγουδιού, για την πολιτιστική μας κληρονομιά;

Το λαϊκό τραγούδι αποτέλεσε ένα μουσικό σταυροδρόμι που λειτούργησε ενωτικά για τους ανθρώπους. Μέσα από την τέχνη, του τραγουδιού και του χορού οι άνθρωποι ενώθηκαν ανταλλάσσοντας πολιτισμικά στοιχεία αποδεικνύοντας πως εκτός από διαφορές έχουν και κοινά σημεία.

Άνθρωποι από διαφορετικές εθνότητες, μόνιασαν, αγκαλιασμένοι τραγούδησαν τον καημό της ξενιτιάς και της μοναξιάς, ύμνησαν τον έρωτα, αφηγήθηκαν με το τραγούδι τα βάσανα της δουλειάς τους, την περιθωριοποίηση, προβλήματα που είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από κοινωνικοπολιτικές θέσεις και εθνικές αντιπαραθέσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω το «ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ» έχει ένα σημαντικό ρόλο, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και οργανώνοντας δράσεις που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα και την ιστορική αξία του λαϊκού τραγουδιού, ενώ παράλληλα φροντίζει ώστε οι επόμενες γενιές να βάλουν τη δική τους σφραγίδα σε αυτό το είδος της μουσικής και να το φέρουν με το δικό τους τρόπο στον σύγχρονο κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.