Τριήμερο εθνικό πένθος στην Τουρκία για το μακελειό στην Άγκυρα – Λαϊκή οργή κατά του Ερντογάν

“Βράζει” η Τουρκία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Άγκυρα, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο σε σχεδόν 100 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 200…

erdogan 1

“Βράζει” η Τουρκία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Άγκυρα, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο σε σχεδόν 100 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, με πολλούς από αυτούς να βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού έκαναν λόγο στην τελευταία ενημέρωση για 95 θύματα ενώ το το φιλοκουρδικό HDP (Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών) ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 126 .

Η βομβιστική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, την ώρα που συγκεντρωνόταν πλήθος κόσμου προερχόμενοι κυρίως από τις τάξεις των Κούρδων και αριστερών οργανώσεων για την πραγματοποίηση ειρηνευτικής πορείας κατά των επιθέσεων που εξαπολύει το καθεστώς Ερντογάν στις κουρδικές νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή.

Ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατηγόρησε ανοιχτά το καθεστώς Ερντογάν, παραπέμποντας σε παρακρατικές και παραθεσμικές λειτουργίες ενόψει της επαναληπτικής εκλογικής αναμέτρησης της 1ης Νοεμβρίου, κάνοντας λόγο για «κράτος μαφία» και «κατά συρροή δολοφόνο».

Την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου κηρύσσοντας τριήμερο πένθος στην Τουρκία, ισχυρίστηκε ότι ένα τέτοιο χτύπημα μπορεί να πραγματοποιήθηκε μόνο από το Ισλαμικό Κράτος, το κουρδικό PKK ή το κουρδικό ακροαριστερό DHKP-C, ισχυρισμός ο οποίος σκόρπισε ακόμα περισσότερο μένος στον κουρδικό πληθυσμό.

«Αυτή η επίθεση δεν είχε ως στόχο μονάχα μια ομάδα ανθρώπων που ήθελε να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση ή μια πολιτική ομάδα, (αυτή η επίθεση) στοχοθέτησε το λαό μας. Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές (…) μια τέτοια επίθεση στοχοθετεί απευθείας τη δημοκρατία μας, τα δικαιώματά μας και τις ελευθερίες μας» σημείωσε ο Νταβούτογλου.

Επικριτές του καθεστώτος Ερντογάν και οι Κούρδοι κάνουν λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας ενόψει των εκλογών, ώστε είτε να ακυρωθούν με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας, είτε να συντηριτικοποιήσουν το εκλογικό σώμα προκειμένου να καταφέρει την αυτοδυναμία που επεδίωκε ο Ερντογάν από τις πρώτες εκλογές για να μετατρέψει εαυτόν σε «σουλτάνο» μέσα από την συνταγματική αναθεώρηση που είχε προαναγγείλει προεκλογικά. Υπενθυμίζεται ότι αυτός ο στόχος του δεν επετεύχθη εξαιτίας των υψηλών ποσοστών (13%) που πήρε το διαρκώς ενισχυόμενο Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών του Σελαχεντίν Ντεμιρτάς.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση του HDP που σημειώνει για το τυφλό βομβιστικό χτύπημα ότι στόχος της επίθεσης ήταν το ίδιο το HDP και τα μέλη του που είχαν συγκεντρωθεί για την πορεία ειρήνης στο σημείο.

Το PKK κηρύσσει μονομερώς εκεχειρία για να βοηθήσει το HDP

Εντολή να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία έδωσε στα μέλη του το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), εκτός και αν δεχτούν επίθεση, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat που πρόσκειται στην οργάνωση αυτή.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι επικεφαλής του ΡΚΚ έλαβαν την απόφαση αυτή ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις εντός και εκτός της Τουρκίας. Οι Κούρδοι μαχητές θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή «δίκαιων εκλογών» στην Τουρκία την 1η Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγες ώρες μετά το μακελειό στην Άγκυρα όπου 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν από δύο εκρήξεις στον χώρο όπου ήταν προγραμματισμένη μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης με τη συμμετοχή εκατοντάδων φιλοκούρδων και αριστερών ακτιβιστών. Στο κείμενο ωστόσο δεν υπάρχει καμία αναφορά στην επίθεση αυτή.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις εκκλήσεις από την Τουρκία και το εξωτερικό, το κίνημά μας κηρύσσει μια περίοδο αδράνειας για τις αντάρτικες δυνάμεις μας, εκτός και αν τα μέλη μας και οι δυνάμεις μας δεχτούν επίθεση», αναφέρει η Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), η οργάνωση-ομπρέλα που καλύπτει τα κουρδικά κινήματα.

«Κατά την περίοδο αυτή οι αντάρτικες δυνάμεις μας δεν θα εκτελούν τις δραστηριότητές τους και δεν θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα εκτός από εκείνες που έχουν ως στόχο να προστατεύσουν την παρούσα κατάσταση και δεν θα κάνουν τίποτα που θα μπορούσε να εμποδίσει τις δίκαιες εκλογές», προσθέτει η KCK.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη Τρίτη ο ηγέτης του PKK Τζεμίλ Μπαγίκ ανακοίνωσε μια «πρωτοβουλία» που θα έχει ως στόχο να βοηθήσει το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) πριν από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. «Είμαστε έτοιμοι για μια εκεχειρία από σήμερα, είναι αναγκαίο να βοηθήσουμε το HDP», επισήμανε.

Μεγάλες συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Τουρκία

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την κεντρική πλατεία Ταξίμ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις βομβιστικές επιθέσεις.

«Ερντογάν παραιτήσου» και «Δολοφόνε AKP» (το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) είναι ορισμένα από τα συνθήματα που φωνάζουν οι διαδηλωτές επιρρίπτοντας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση.

«Ο Ερντογάν διέταξε, οι συμμορίες έσφαξαν», ανέφεραν τα πανό των διαδηλωτών.

Αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, με την υποστήριξη δύο οχημάτων που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση, παρακολουθούσαν τους διαδηλωτές.

Αντίστοιχες πορείες διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε πάρα πολλές πόλεις της Τουρκίας, όπως η Άγκυρα, η Σμύρνη, ενώ πιο «θερμό» ήταν το κλίμα στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας, στα εδάφη του Κουρδιστάν, όπου στο Βαν και το Ντιγιάρμπακιρ σημειώθηκαν και επεισόδια με την τουρκική αστυνομία.

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…