Τριάντα, πενήντα, εκατό, χίλιες καταλήψεις!

Τουλάχιστον 30 σχολές των πανεπιστημίων μας βρίσκονται υπό κατάληψη. Οι φοιτητικοί σύλλογοι των σχολών αυτών, μετά από γενικές συνελεύσεις, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καταλήψεις ενάντια στον νόμο πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο παιδείας. 

4153686

Το καλύτερο νέο εδώ και καιρό. Επιτέλους κάποιοι αντιδρούν.

Ο νόμος πλαίσιο ψηφίστηκε το καλοκαίρι, όταν οι σχολές ήταν κλειστές, Ανάμεσα στις διατάξεις του, ήταν και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η κυβέρνηση δεν επεδίωξε να διαβουλευτεί με τους αρμόδιους, πρυτανικές αρχές και φοιτητικούς συλλόγους, ώστε το πανεπιστημιακό άσυλο να γίνει λειτουργικό. Αντίθετα στόχευσε στην καρδιά του.

Κατέβασε νομοσχέδιο για την κατάργηση του. Ήταν μια συμβολική πράξη με συγκεκριμένους αποδέκτες. Ένα νεύμα προς τους «νοικοκυραίους», τους «κυρ-Παντελήδες», τους υστερικούς, εμμονικκούς, ιδεοληπτικούς, εκσυγχρονιστές, ότι τα πράγματα άλλαξαν. Νόμος και τάξις επικρατεί. Αέρας Κέιμπριτζ και Χάρβαρντ. 

Συνήθως οι συμβολισμοί είναι σημαντικότεροι από τα ίδια τα γεγονότα. Η κατάργηση του ασύλου συμβολικά είναι σημαντικότερη από την ουσία της κατάργησης του.

Δεν γνωρίζω τα εσωτερικά του φοιτητικού κινήματος. Ποιες είναι οι δυνάμεις, οι συσχετισμοί, τι λένε επί του θέματος οι διαφορετικές παρατάξεις. Ποιοι πρωτοστατούν στις καταλήψεις. Δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάποιοι αντιδρούν. Αντιδρούν και δεν υποτάσσονται. 

Τα νέα παιδιά απαντούν. Έτσι όπως πρέπει να απαντήσουν. Αυτή η κυβέρνηση είναι μεροληπτικά ταξική. Προς τους φίλους της που κατέχουν τον πλούτο. Μόλις πριν δύο μέρες κατάργησε την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των κατόχων ΜΜΕ. Καθώς και την υποχρέωσης τους να καταθέτουν πόθεν έσχες για την προέλευση των χρημάτων τους.

Ο αρμόδιος υφυπουργός είπε ότι η συγκεκριμένη διάταξη που ουσιαστικά κατατέθηκε «εν κρυπτώ», έχει σαν φιλοσοφία της, την δημιουργία ευνοϊκού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στον χώρο των ΜΜΕ. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;
Ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον «αγοραίο», «κοινής λογικής» κυνισμό που τον διακρίνει, το είπε καθαρά. Ζούμε σε καπιταλισμό και οι κυβερνήσεις οφείλουν να νομοθετούν σύμφωνα με αυτά που ζητούν οι αγορές.

Οι αγορές των φίλων τους. Οι αγορές που καταπίνουν ανθρώπους… Η βαρβαρότητα τους, κατ’ επιταγήν των αγορών. Στοχευμένες παρεμβάσεις με στόχο την εδραίωση της «κανονικότητας» της νέας κυβέρνησης. Όσο ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και δεν αντιδρά, τόσο τα ταξικά χτυπήματα θα αυξάνουν. Όσο ο κόσμος δεν αντιδρά τόσο θα εξαχρειώνονται.

Στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, έχουν χάσει την μπάλα. Αποφάσισαν να ονομάσουν το ψάρι, κρέας. Το προσφυγικό, μεταναστευτικό. Υπόσχονται λύσεις που απέχουν από την πρακτική ενός κράτους δικαίου.

Οι γνωστοί υπουργοί και βουλευτές στα κεραμίδια. Λαθρομετανάστες από εδώ, λαθρομετανάστες από εκεί. Η βάρβαρη ακροδεξιά αισθητική. Η αισθητική των απάνθρωπων. Αλήθεια πως να εμπιστευτείς αυτούς τους ακροδεξιούς να διαχειριστούν ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες; Να διαχειριστούν ανθρώπινο πόνο; Ανθρώπινες ανάγκες; 
Έχουμε πολλούς λόγους να αντιδράσουμε. Όσο η κοινωνία δεν μιλά, δεν αντιδρά παίρνουν θάρρος. Και επιτίθενται. Επιτίθενται σε δικαιώματα, επιτίθενται σε ιδέες.

Τουλάχιστον τριάντα σχολές των πανεπιστημίων είναι υπό κατάληψη. Είναι ο σφυγμός της κοινωνίας που παραμένει ζωντανή. Το τι θα σκεφτούν οι «νοικοκυραίοι», οι «κυρ-Παντελήδες», οι «μοντέρνοι κεντρώοι εκσυγχρονιστές της μεσαίας τάξης», μικρή σημασία έχει. Ούτως ή άλλως είναι σε άλλο παράλληλο σύμπαν. Σκέφτονται διαφορετικά. Κάτω από την ομπρέλα της επικοινωνιακής διαστρέβλωσης της κυβέρνησης είναι πανευτυχείς.

Ο απλός κόσμος της φτηνής εργασίας της ανεργίας της χαμηλής μόρφωσης έχει σημασία. Αυτοί είναι τα θύματα… Τουλάχιστον τριάντα πανεπιστημιακές σχολές είναι κατειλημμένες. Να γίνουν πενήντα, εκατό, χίλιες…

Η κοινωνία οφείλει να αντιδρά. 

Οι φοιτητές αντιδρούν. Οι νέοι άνθρωποι αντιδρούν. Οι καταλήψεις των πανεπιστημιακών σχολών, είναι το καλύτερο νέο εδώ και καιρό για όλους μας.Κάτι αρχίζει και κινείται…

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…