Τρεις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης: Ελληνικό, κόκκινα δάνεια και υπερταμείο

Την αποτίμηση της συμφωνίας του Eurogroup έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό που έγινε γνωστό είναι πως για να εκταμιευθεί η δόση πρέπει να εκπληρωθούν τρεις ακόμα προϋποθέσεις. «Η αξιολόγηση τελείωσε» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.

57472de11dc524f4308b4ad8

Αρχικά, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην εξασφάλιση της εκταμίευσης της δόσης, η οποία πηγαίνει «πακέτο» με την πρώτη αξιολόγηση, καθώς και για την νομισματική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η αξιολόγηση τελείωσε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε πως υπάρχουν κάποιες «ουρές», όπως συμβαίνει σε κάθε νομισματική διαδικασία.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι θα γίνει η εκταμίευση», είπε. Μιλώντας για το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup και τους θεσμούς ότι δεν είναι βιώσιμο. «Ως αποτέλεσμα αυτής της αναγνώρισης, έχουμε ένα πλαίσιο που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί αυτό το γεγονός και ορίζει τι σημαίνει “αναγκαιότητα”» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι το τι θα συμβεί στο μέλλον είναι πλέον καταγεγραμμένο.

Ακόμη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι πλέον θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που θα κάνει βιώσιμο το χρέος. «Τώρα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που θα κάνει και μακροπρόθεσμα το χρέος βιώσιμο», υποστήριξε. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως κατά την διαπραγμάτευση υπήρξαν συμβιβασμοί, ωστόσο θα πρέπει πλέον ο ελληνικός λαός να κρίνει με καλή ενημέρωση εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις «να γυρίσουμε από τον φαύλο σε έναν ενάρετο κύκλο».

Χουλιαράκης: Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα

Το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ θα δώσει η κυβέρνηση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της στον ιδιωτικό τομέα, με τις δόσεις που θα πάρει από τον ESM, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. 

Παράλληλα, είπε, ότι δεν θα χρειασθούν πρόσθετα μέτρα έως το τέλος του προγράμματος. Όπως δήλωσε αναπληρωτής υπουργός, η Ελλάδα θα λάβει 7,5 δισ. ευρώ άμεσα, μετά την επικύρωση της συμφωνίας από εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης, από τα οποία τα 1,8 δισ. ευρώ θα δοθούν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. 

Τον Σεπτέμβριο θα δοθεί η δεύτερη δόση, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, από την οποία τα 1,7 δισ. ευρώ θα δοθούν, επίσης, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο, πρόσθεσε, θα δοθούν άλλα 1,4 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών (σ.σ.: η δόση αυτή, όμως, προφανώς προϋποθέτει νέα απόφαση του Eurogroup). 

Ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι με τη δημοσιονομική ένεση του 2% του ΑΕΠ, την πιστωτική ένεση με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την αποκατάσταση συνθηκών βεβαιότητας για την ελληνική οικονομία, θα μπορέσει η οικονομία να πάρει μπροστά, καθώς θα αντισταθμισθούν οι επιπτώσεις των μέτρων 5,4 δισ. ευρώ που πήρε η κυβέρνηση.

Ποιες είναι οι εκκρεμότητες

H ολοκλήρωση της αξιοποίησης του Ελληνικού, τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου και ρυθμίσεις για το νέο υπερταμείο για την ακίνητη περιουσία, είναι οι εκκρεμότητες που πρέπει να καλυφθούν από την κυβέρνηση για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 

Για το Ελληνικό, είπε, το θέμα αφορά στον χρόνο της παράτασης για την υποβολή προσφορών, με τους θεσμούς να θεωρούν ότι πρέπει να είναι μικρής διάρκειας. Για τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, η Ευρωζώνη ζήτησε να μπορούν να πωλούνται. Το θέμα είπε ο κ. Χουλιαράκης δεν είχε συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς. 

Αυτή την ώρα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, γίνεται τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και των θεσμών, για να βρεθεί λύση. Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Τσακαλώτος, γίνεται και μία άλλη τηλεδιάσκεψη για το ασφαλιστικό. Όσον αφορά το Υπερταμείο, πρέπει να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις, όπως η νομική προστασία των στελεχών του για τις αποφάσεις που παίρνουν.

b7wg0/H륺U4ݳ

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…