Τρεις εμπλοκές πήρε επ’ ώμου ένα ζευγάρι ελληνικών F-16 – Οι Τούρκοι "τέντωσαν" το ζεύγος επιφυλακής

Ιδιαίτερα δραστήρια και προκλητική ήταν σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία στέλνοντας στις περιοχές της Λέσβου και της Χίου τρία σμήνη μαχητικών της.

56ec3afb1dc524cb678b4667

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Η αρχή έγινε λίγο μετά τις 11 το πρωί όταν μια τετράδα F-16 εκ των οποίων τα δύο ήταν οπλισμένα παραβίασε τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο βόρεια της Λέσβου.

Αμέσως απογειώθηκε ένα ζευγάρι ελληνικών F-16 από προκεχωρημένο αεροδρόμιο που συνάντησε την τετράδα και όταν αυτή δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις ξεκίνησε εμπλοκή.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΑ η εμπλοκή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σκληρή καθώς μετά από μερικούς ελιγμούς τα τουρκικά μαχητικά αποχώρησαν.

Τα ελληνικά μαχητικά ωστόσο παρέμειναν στον αέρα καθώς τα ραντάρ έδειξαν κινητικότητα στα ανατολικά.

Πράγματι μισή περίπου ώρα αργότερα ένα ζευγάρι τουρκικών F-16 μπήκε στον ελληνικό εναέριο χώρο βόρεια της Χίου.

Το ελληνικό ζευγάρι έσπευσε να τα αναχαιτίσει. Για μια ακόμη φορά οι τούρκοι δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις και η αναχαίτηση εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Μετά από λίγους και πάλι ελιγμούς τα τουρκικά αεροπλάνα έδειξαν ότι αποχωρούν.

Το Κέντρο ελέγχου ωστόσο κράτησε το ελληνικό ζευγάρι των F-16 στον αέρα καθώς το ίδιο τουρκικό ζευγάρι που πριν λίγο είχε «ηττηθεί» στην εικονική αερομαχία επέστρεψε στην ίδια περιοχή.

Και πάλι η διαδικασία εξελίχθηκε σε δεύτερη εμπλοκή! Ύστερα από λίγο τα τουρκικά μαχητικά αποχώρησαν και πάλι έχοντας απωλέσει το τακτικό πλεονέκτημα, μιας και τα ελληνικά μαχητικά είχαν βρεθεί από πίσω τους…

Αν μη τι άλλο ήταν ένα κουραστικό πρωινό για το ζεύγος επιφυλακής…

Η μέρα όμως δεν τελείωσε για την Πολεμική Αεροπορία καθώς λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ένα ακόμα ζεύγος τουρκικών F-16 έκανε την εμφάνισή του βόρεια της Λέσβου.

Σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξε εμπλοκή καθώς τα τουρκικά αποχώρησαν μόλις αντελήφθησαν ότι τα προσεγγίζουν ελληνικά μαχητικά.

Μαζί με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, η Τουρκία έστειλε συνολικά στο Αιγαίο 9 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 4 ήταν οπλισμένα και σημείωσε 5 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 4 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

ανασχηματισμός

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

Όχι το μήνυμα των ευρωεκλογών κατάλαβε ο Μητσοτάκης, αλλά έκανε και ανασχηματισμό στο πόδι...