Τρεις δήμαρχοι του HDP συνελήφθησαν για τρομοκρατία

Εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), οι δήμαρχοι των κωμοπόλεων Καγιάπιναρ, Μπισμίλ και Κοτσάκιοϊ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, τέθηκαν υπό κράτηση έπειτα από απόφαση της εισαγγελίας του Ντιγιάρμπακιρ

hdp

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα τρεις δημάρχους του βασικού φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας ως υπόπτους για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), οι δήμαρχοι των κωμοπόλεων Καγιάπιναρ, Μπισμίλ και Κοτσάκιοϊ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, τέθηκαν υπό κράτηση έπειτα από απόφαση της εισαγγελίας του Ντιγιάρμπακιρ, μετέδωσε το Anadolu.

Εξάλλου ο καθαιρεθείς δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, ο Σελτζούκ Μιζρακλί, τέθηκε επίσης υπό κράτηση στο πλαίσιο έρευνας που συνδέεται με την «τρομοκρατία», έκανε γνωστό το πρακτορείο.

Ο Μιζρακλί καθαιρέθηκε στις 19 Αυγούστου και αντικαταστήθηκε από έναν διοικητικό αξιωματούχο, περίπου δύο μήνες μετά την εκλογή του επικεφαλής της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας με πληθυσμό στην πλειονότητά του κουρδικό.

Οι συλλήψεις αυτές πραγματοποιούνται με φόντο την πραγματοποίηση της τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία, από τις 9 Οκτωβρίου, εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, αλλά υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες.

Το HDP ήταν το μόνο κόμμα που εκπροσωπείται στο τουρκικό κοινοβούλιο το οποίο εξέφρασε την αντίθεσή του σ’ αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση, με πολλούς αξιωματούχους του να την χαρακτηρίζουν «εισβολή».

Σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το HDP καταγγέλλει τη σύλληψη των δημάρχων κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση ότι έχει «καταπνίξει εντελώς» τη δημοκρατία και έχει «αναστείλει τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα», όπως η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα να διαδηλώνει κανείς ειρηνικά.

«Πραξικόπημα» τον Αύγουστο στην Τουρκία: Παύθηκαν δήμαρχοι σε τρεις πόλεις ως ύποπτοι για τρομοκρατία

Οι αρχές της Τουρκίας αντικατέστησαν  τους δημάρχους τριών πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας — Ντιγιάρμπακιρ, Βαν, Μαρντίν — που ανήκουν στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP, εκφράζει την κουρδική μειονότητα), καθώς οδεύουν να τους απαγγείλουν κατηγορίες στα πλαίσια ερευνών που διενεργούνται για «τρομοκρατία» και όρισαν, ως αντικαταστάτες τους, τους κυβερνήτες των επαρχιών όπου υπάγονται, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι τρεις δήμαρχοι κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση και της διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το 2016, οι τουρκικές αρχές είχαν καθαιρέσει δεκάδες δημάρχους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου οι Κούρδοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, καθώς τους κατηγορούσαν για σχέσεις με το αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει ότι οι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με το HDP ενδέχεται, όπως και οι προκάτοχοί τους, να καθαιρεθούν εάν κριθεί ότι έχουν σχέσεις με τους αυτονομιστές.

Ο Ερντογάν διατείνεται συχνά ότι το HDP έχει δεσμούς με το PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις αρχές της Τουρκίας, των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το HDP διαψεύδει την κατηγορία.

Το PKK πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον συνεχιζόμενο πόλεμο χαμηλής έντασης.

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ