Newsroom

Newsroom

Το τραύμα να είσαι μαύρος στις ΗΠΑ

Ο LZ GRANDERSON  είναι Αφροαμερικανός δημοσιογράφος, ειδικός στον αθλητισμό και τον πολιτισμό στους Los Angeles Times.

19Kaplan mediumSquareAt3X

Αφηγείται ότι συνελήφθη πολλές φορές επειδή “τον νόμισαν για κάποιον άλλο”. Ότι γι αυτόν, ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας της Μινεάπολης είναι ένα ακόμη τραύμα. Αξίζει να διαβάσετε κάποια αποσπάσματα από το κείμενό του για να καταλάβετε τι σημαίνει ρατσισμός στις ΗΠΑ.

28 ΜΑΪΟΥ 2020

Δεν ένιωσα καλά την Τρίτη. Το σώμα μου ήταν σε υπερένταση, το στομάχι μου ανακατεύονταν, ο πονοκέφαλος καθώς προσπαθούσα να απωθήσω το παρελθόν με ωθούσε προς τα πίσω… Αναγνωρίζω για λίγο το βίντεο της θανατηφόρας συνάντησης του Τζορτζ Φλόιντ με τέσσερις αστυνομικούς της Μινεάπολης. Δεν ήταν για μένα. Μπορεί να μην επιλέγω πάντα να νιώθω, αλλά πάντα γνωρίζω. Έμαθα νωρίς ότι δεν είχα την πολυτέλεια να μην γνωρίζω.

Ήμουν 12 όταν ένας αστυνομικός έβαλε το όπλο του στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου ενώ με το γόνατό του με πάταγε στο κέντρο της πλάτης μου. Είχα πάει στο κατάστημα για να αγοράσω ένα λίτρο γάλα. Γύρισα σπίτι με τραύμα. Ο αστυνομικός μου έβαλε με χειροπέδες, είπε ότι έμοιαζα με έναν ύποπτο διάρρηξης που έψαχνε.

Μου συνέβη κάτι παρόμοιο στα είκοσί μου. Ήμουν ρεπόρτερ πλήρους απασχόλησης… με συνέλαβαν και μου έβαλαν χειροπέδες. Ο αστυνομικός ρώτησε τι έκανα στη γειτονιά. Όταν του είπα ότι ζούσα σε αυτή, με ρώτησε τι έκανα για να μπορέσω να ζήσω εκεί.

Στα 30 μου χρόνια, λίγο μετά τη μετακόμισή μου με τον σύντροφό μου, στο κυρίως λευκό προάστιο του Μίσιγκαν, με συνέλαβαν και μου έβαλαν χειροπέδες. Ένας άλλος αστυνομικός μου είπε ότι του φάνηκε ότι «έμοιαζα με κάποιον».

Πριν από έξι χρόνια, στα 40 μου και στην αποστολή του CNN κατά τη διάρκεια της εξέγερσης για τον φόνο του Φέργκιουσον έξω από το Σεντ Λούις, με συνέλαβαν ξανά γιατί έμοιαζα με κάποιον.

Και αυτά είναι μόνο ένα μικρό μέρος των όσων έχω τραβήξει επειδή έμοιαζα με κάποιον.

Λοιπόν, ναι, τις περισσότερες μέρες επιλέγω να μη δω για να επιβιώσω.

Γι’ αυτό καταλαβαίνω την ανάγκη αποφυγής της παρακολούθησης άγριων στιγμών που τραβήχτηκαν με την κάμερα. Η συμπάθεια δεν πρέπει να συγχέεται με την ενσυναίσθηση, η οποία φτάνει βαθύτερα και αφαιρεί όλες τις διασφαλίσεις που προστατεύουν τις καταπιεσμένες μνήμες και τα συναισθήματα. Αφήνει την ψυχή σου γυμνή. Είναι δύσκολο να επιβιώσεις με μια πληγωμένη και απροστάτευτη ψυχή. Την Τρίτη, ωστόσο, επέτρεψα στον εαυτό μου να νιώσει… Σε λίγο ο πόνος έφερε δυσφορία. Είναι η ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Όταν απωθείτε κάτι, μπορείτε να παραπλανηθείτε και να πιστεύετε πως τα πράγματα είναι καλύτερα από ό,τι είναι πραγματικά.

Για όσους από εσάς έχετε κουραστεί να διαβάζετε για το ρατσισμό, εμπιστευτείτε με όταν το λέω αυτό – κουράστηκα να το γράφω.

Το 2018, μια λευκή γυναίκα, η Τερέζα Κλέιν, είπε ψέματα στην αστυνομία ότι ένα 9χρονο μαύρο αγόρι της επιτέθηκε σεξουαλικά. Αυτή η κατηγορία είναι δυστυχώς παρόμοια με τις περιστάσεις που διέπουν την εκτέλεση του George Stinney Jr., του 14χρονου μαύρου αγοριού που δολοφονήθηκε το 1944, αφού κατηγορήθηκε ψευδώς ότι σκότωσε δύο λευκά κορίτσια σχολικής ηλικίας.

…ο Τζέιμς Μπάλντγουιν κάποτε είπε «να είσαι Νέγρος σε αυτήν τη χώρα και να είσαι σχετικά συνειδητός είναι να είσαι σε οργή σχεδόν όλη την ώρα».

Μερικές φορές απλώς θέλετε να οδηγείτε στο δρόμο και να μην τρομάζετε όταν βλέπετε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας…

Ένα βράδυ οδήγησα προς ένα φαρμακείο για να αγοράσω αντιαλλεργικά φάρμακα. Κάπου μεταξύ του χώρου στάθμευσης και του δρόμου του σπιτιού μου, ένας αστυνομικός άρχισε να με ακολουθεί. Πριν από πολύ καιρό περικυκλώθηκα από αυτοκίνητα πολλών ομάδων – φώτα που αναβοσβήνουν, όπλα.

Από το αυτοκίνητο, κάλεσα τον Steve(το σύντροφό μου), που είναι λευκός, να έρθει στην πόρτα για να ηρεμήσει τα πράγματα. Αρχικά δεν κατάλαβε τον επείγοντα χαρακτήρα, αλλά του είπα ότι αν δεν έφτανε στην πόρτα, υπάρχει πιθανότητα να σκοτωθώ. Όπως περίμενα, η ένταση μειώθηκε όταν βγήκε έξω και με αναγνώρισε ως τον ιδιοκτήτη σπιτιού. Με άφησαν να πάω στο σπίτι. Ο αξιωματικός που με ακολούθησε στο σπίτι πίστευε ότι θα μπορούσα να κλέψω το αυτοκίνητο. Μέχρι σήμερα, αστειεύομαι στον Steve ότι, ενώ πάντα ήξερε ότι ήταν με έναν ομοφυλόφιλο, ήταν η νύχτα που έμαθε ότι είναι με έναν μαύρο άντρα.

Είναι η πιο τρομακτική στιγμή της ζωής μου όταν επιλέγω να νιώσω.

Πηγή: www.latimes.com LZ GRANDERSON

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…