Newsroom

Newsroom

Τράπεζα Πειραιώς και Τ.Τ και Marfin στο "κόκκινο"

Η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπως και η Marfin βρίσκονται σε άμεση ανάγκη ρευστότητας σύμφωνα με δημοσίευμα των…

Η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπως και η Marfin βρίσκονται σε άμεση ανάγκη ρευστότητας σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Οι Ελληνικές Τράπεζες ανήκουν σε έναν κατάλογο μεσαίας κατηγορίας 16 Τραπεζών της Ευρωζώνης που σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους χρειάζονται άμεσα κεφάλαια αφού βρέθηκαν αδύναμες σε έλεγχο που υποβλήθηκαν (stress test).
91 τράπεζες υποβλήθηκαν σε έλεγχο και για 16 από αυτές σήμανε συναγερμός. Την πρωτιά κατέχει η Ισπανία με 7 τράπεζες να ανακηρύσσονται επισφαλείς. Από δύο τράπεζες μοιράζονται Ελλάδα, Γερμανία και Πορτογαλία και από μια Ιταλία, Κύπρος και Σλοβενία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ξένο δημοσίευμα αναφέρεται η Marfin Κύπρου που έχει απορροφήσει την Marfin Egnatia Bank.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνονται αποφασισμένοι να επιταχύνουν τις διαδικασίες έτσι ώστε αυτές οι τράπεζες να καταρτίσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο για να ξεφύγουν από τους κινδύνους που τους απειλούν.
Το γεγονός αυτό αν συνδυαστεί με την τελευταία υποβάθμιση του οίκου Moody’s σε 6 Ελληνικές Τράπεζες μεταξύ των όποιων και η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης. Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, ο βασικός λόγος υποβάθμισης είναι η ρευστότητα της Ελληνικής οικονομίας και η μείωση των καταθέσεων στις τράπεζες αυτές.


Οι γνώμες διίστανται για το αν αυτές οι τράπεζες που βρίσκονται στο «κόκκινο» θα πρέπει να λάβουν κρατική βοήθεια ή να αναζητήσουν από αλλού κεφάλαια. Η δήλωση του επιτρόπου Εσωτερικών Αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Michel Barnier, είναι χαρακτηριστική: “Η κατάσταση των 16 τραπεζών που σχεδόν απέτυχαν στο τεστ αντοχής κρίνεται ότι είναι εύθραυστη. Θέλουμε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αυτών να γίνει με ιδιωτικά μέσα. Η διάσωση των τραπεζών με κρατικά μέσα πρέπει να σταματήσει. Αλλά δεν μπορώ βέβαια να αποκλείσω το ενδεχόμενο ορισμένες από τις παραπάνω τράπεζες να χρειαστούν κρατικές ενισχύσεις”.

Τον περασμένο Μάιο, η Τράπεζα Πειραιώς βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει κρούσμα υπεξαίρεσης σχεδόν 3 εκατομμυρίων ευρώ από προθεσμιακούς λογαριασμούς, που είχε σχεδιαστεί από υπαλλήλους ενός υποκαταστήματος στη Λάρισα (σχετικό ρεπορτάζ εδώ). Παρόμοιο κρούσμα υπεξαίρεσης, φέρεται να έχει λάβει χώρα και στο υποκατάστημα της Alpha Bank στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και το σαθρό νομικό πλαίσιο πολλές φορές λύνουν τα χέρια των επιτήδειων και δένουν των υπευθύνων.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ παράλληλα περίπου 400 «απεσταλμένοι» της Black Rock, του μεγαλύτερου διαχειριστή χρήματος (financial advisor) παγκοσμίως, ασκούν εξονυχιστικό έλεγχο επισφάλειας σε 18 ελληνικές τράπεζες. Ο έλεγχος του διεθνούς οίκου θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων που ξεπερνούν τα 250 δισ. ευρώ. Το σχετικό πόρισμα θα δοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα κάνει τις απαραίτητες προβολές με βάση την εκτιμώμενη κερδοφορία των ιδρυμάτων την προσεχή τριετία, προκειμένου να διαπιστώσει τις αντοχές των τραπεζών με κριτήριο τα κεφάλαια πρώτης διαβαθμίσεως.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ορισμένες τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει ενίσχυση των κεφαλαίων τους. Με άλλα λόγια, κάποιες τράπεζες ενδέχεται να κηρύξουν πτώχευση. Η Τράπεζα Πειραιώς διαψεύδει μέσω υψηλόβαθμου στελέχους της ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

via 252863 212661 type13262

Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

Απαράδεκτος 44χρονος στη Χερσόνησο της Κρήτης άσκησε βία στη γυναίκα του και τα παιδιά του

Καλαμάτα: Στο νοσοκομείο πατέρας και κόρη που τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα – Μία σύλληψη

fotovolida

Καλαμάτα: Στο νοσοκομείο πατέρας και κόρη που τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα – Μία σύλληψη

Ο άνδρας εκτόξευσε χθες το απόγευμα μία ναυτική φωτοβολίδα που κατέληξε στην αυλή σπιτιού, με…

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

μιχαλης ρεππας

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

Το δικό του «αντίο» στην Άννα Παναγιωτοπούλου είπε ο Μιχάλης Ρέπας