Τραμπουκισμοί δεν περνάνε για την υπόθεση Γιαγτζόγλου δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Όλες οι διαδικασίες για την υπόθεση Γιαγτζόγλου έγιναν βάσει του νόμου που ισχύει για όλους τους πολίτες και του σχεδίου του υπουργείου για την αναδιοργάνωση των φυλακών Κορυδαλλού, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στο «Κόκκινο».

5a9b8a571dc524e5398b4598

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στο «Κόκκινο» , ξεκαθάρισε ότι για τις επιθέσεις αγνώστων ως διαμαρτυρία για τη μεταγωγή του Γιαγτζόγλου από τις φυλακές Κορυδαλλού στη Λάρισα, και οι «ενέργειες τραμπουκισμού και τρομοκράτησης δεν περνάνε», ενώ ανακοίνωσε πως θα αποζημιωθούν μέχρι δεκάρας οι πολίτες που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους από τις επιθέσεις.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κοντονή:

– Τι πραγματικά συνέβη, κ. υπουργέ; Θα μπορούσε να είχε ληφθεί νωρίτερα η απόφαση αναδιοργάνωσης των φυλακών Κορυδαλλού σε φυλακές υποδίκων, στο πλαίσιο της οποίας, μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, θα γίνει τελικά η μεταγωγή του Γιαγτζόγλου;

– Όχι δεν είναι έτσι ακριβώς . Ο κρατούμενος εβρίσκετο στις φυλακές της Λάρισας , εκεί είχε οριστεί ο τόπος προσωρινής του κράτησης με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, για ένα πάρα πολύ σοβαρό αδίκημα για το οποία κατηγορείται, την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος γλίτωσε από καθαρή τύχη και σύμπτωση και ζει ο άνθρωπος. Διότι ορισμένοι είχαν και την έμπνευση να πάνε και σπίτι του δεν ξέρω γιατί, επειδή ζει, επειδή δεν δολοφονήθηκε;

Ο κρατούμενος είχε έρθει στην Αθήνα διότι είχε ένα δικαστήριο κι έπρεπε να παρουσιαθεί, παρέμεινε 4 ημέρες στον Κορυδαλλό, δεν ήταν κρατούμενος στον Κορυδαλλό όπως ισχυρίζονται ορισμένοι για να δημιουργήσουν εντυπώσεις , και μετά το 4ημερο και την παρουσία του στο δικαστήριο το οποίο αναβλήθηκε , επέστρεψε στις φυλακές της Λάρισας, όπως ορίζει ο κανονισμός. Οι κρατούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν σε ποιο σωφρονιστικό κατάστημα θα κρατούνται, υπάρχει κανονισμός και αποφάσεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών τις οποίες η πολιτεία εκτελεί και ισχύει για όλους.

Υπήρξε λοιπόν μία κινητοποίηση να επιστρέψει στον Κορυδαλλό, και ο ίδιος το ήθελε και κάποιοι υποστήριξαν ατό το αίτημα. Οι διαδικασίες αυτές δεν γίνονται επειδή ο καθένας θέλει και του αρέσει, υπάρχουν διαδικασίες στο νόμο που πρέπει να ακολουθούνται. Είπαμε από τη πρώτη στιγμή ότι για να γίνει κάποια αλλαγή του καταστήματος κράτησης, θα πρέπει να υπάρξει αίτημα και απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών. Η αίτηση δεν υπήρχε αρχικά, υπεβλήθη μέσα στην εβδομάδα κι από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας ορυμαγδός καταστροφών στην Αθήνα.

Για αυτή την καθυστέρηση γίνεται λόγος …

Ποια καθυστέρηση; Εδώ σε ένα πλαίσιο αλλαγής του τρόπου λειτουργίας στις φυλακές Κορυδαλλού, η οποία είναι η μοναδική φυλακή στην Ελλάδα που έχουμε προβλήματα που δεν έχουμε λύσει ακόμη, μιλάνε για καταστροφές περιουσιών ανύποπτων πολιτών , οι οποίοι δεν χρωστάνε τίποτα ο κάθε ανόητος να σπάει τα μαγαζιά του κάθε πολίτη σε μία περίοδο δύσκολη οικονομικά για τη χώρα; Και σε πολιτικά κόμματα … που ο ένας δεν έχει καμία δουλειά να πηγαίνει σε πολιτικές εκδηλώσεις του άλλου για να εκφράζει αυτού του τύπου τις απόψεις. Σε δημοκρατία ζούμε και στη δημοκρατία μπορεί ο καθένας να εκφράζει τις δικές του απόψεις , όχι με αυτό το τρόπο.

Και δε φτάνουν αυτά τα άθλια, είχαμε κινητοποιήσεις σε σπίτια κρατικών λειτουργών. Όχι στο σπίτι του Παπαδήμου μόνο, αλλά και στο σπίτι του γενικού γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής του κ. Φυτράκη. Τι νομίζουν όλοι αυτοί; ότι με αυτά τα πράγματα θα πετύχουν κάτι σπουδαίο; Πρώτον τους δηλώνουμε ότι δεν φοβόμαστε, δεύτερον δεν έχουν σεβασμό σε τίποτα, στην ανθρώπινη ζωή. Κάνουν τους εκτελεστές όταν η Αριστερά χρόνια τώρα πάλευε για την κατάργηση της θανατικής ποινής και γίνονται δικαστές κι εκτελεστές και μάλιστα της ποινής του θανάτου, αυτοί οι κύριοι που κατά τα άλλα έχουν και αλληλέγγυους και δεν έχουν το ιερό και το όσιο το σπίτι του καθενός να το σεβαστούν , το σπίτι που είναι άσυλο. Όχι μόνο στο δικό μου, ή στου Φυτράκη. Έχουν πάει και στου Παρασκευόπουλου και στης Μπακογιάννη και σε άλλα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι το σπίτι είναι ιερός χώρος; Ακόμη και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει για το σπίτι του κάθε ανθρώπου ειδικές διατάξεις.

– Λέτε πως αυτές δεν είναι πολιτικές κινήσεις;

– Αυτές οι κινήσεις αγγίζουν ακραία όρια τραμπουκισμού.

-Μετά την υποβολή αιτήματος , τι έγινε; Διότι είχαμε και μπαράζ επιθέσεων …

– Υπεβλήθη λοιπόν το αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και στα πλαίσια της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης που η δικαστική φυλακή Κορυδαλλού θα μετατραπεί σε φυλακή υποδίκων, ήδη είχαμε προγραμματίσει από τον Απρίλιο να υπάρξει μία μεταγωγή 52 καταδίκων σε πρώτη φάση από άλλες φυλακές και θα έρθουν γύρω στους 27-30 υπόδικους από άλλες φυλακές, μεταξύ αυτών και ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Επειδή υπάρχει μία φιλολογία ότι αυτό το κάναμε για τον συγκεκριμένο κρατούμενο, σας λέω ότι από τη φυλακή της Λάρισας θα έρθουν άλλοι 6 υπόδικοι στον Κορυδαλλό.

Αυτό ήταν ένα σχέδιο που είχε αποφασισθεί εδώ και μήνες και είχε προγραμματισθεί η εφαρμογή του για τον Απρίλιο μαζί με άλλες αλλαγές που θα γίνουν στην δικαστική φυλακή Κορυδαλλού. Διότι το πρόβλημα στον Κορυδαλλό είναι πώς συνωστίζονται και κατάδικοι με σοβαρά αδικήματα και υπόδικοι και τίποτα θετικό δεν προκύπτει από αυτή την όσμωση.

Οι διαδικασίες ακολουθήθηκαν με βάση το νόμο, έγινε δεκτό ένα αίτημα βάσει ενός σχεδίου που υλοποιείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη δικαστική φυλακή Κορυδαλλού, σε κάθε περίπτωση ενέργειες τραμπουκισμού και τρομοκράτησης δεν περνάνε και να μη νομίζουν πως κάτι κάνουνε.

Εκείνο όμως που δεν θα μείνει αναπάντητο, είναι και οι καταστροφές που έκαναν σε περιουσίες πολιτών. Ήδη σήμερα υπέγραψα για την ενεργοποίηση της Επιτροπής ενεργοποίησης αποζημίωσης πολιτών για καταστροφές αυτού του επιπέδου και θα αποζημιωθούν μέχρι δεκάρας όλοι οι δικαιούχοι.

-Έχει διακόψει την απεργία πείνας ο Γιαγτζόγλου;

– Εχει διακόψει, όπως έχω ενημερωθεί.

– Ο κρατούμενος και το περιβάλλον του γνώριζαν τις αλλαγές στο Κορυδαλλό ;

– Αυτές είναι υπηρεσιακές αποφάσεις, δεν έχουμε υποχρέωση ή λόγο να τις κοινοποιούμε, δεν συνδιοικούμε τα κρατικά ιδρύματα με τους κρατούμενους, υπάρχουν κανονισμοί λειτουργίας και διοίκησης με τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος.

Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών έκανε δεκτό το αίτημα και σωστά κατά τη γνώμη μου παρότι δεν παρεμβαίνω σε κρίσεις οργάνων, διότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος έχει μέσα στο Μάιο δύο πολύ σοβαρά δικαστήρια και πρέπει να προετοιμάσει την υπεράσπιση του και θα μπορούσε δικαίως να παραπονεθεί διότι αν βρισκόταν στη Λάρισα δεν θα ήταν εύκολη η επικοινωνία με το δικηγόρο του. Εμείς θέλουμε να έχει μία απολύτως δίκαιη δίκη κι αν πετύχει την ανατροπή του κατηγορητηρίου του, αυτό θα αποδειχθεί στο δικαστήριο, διαφορετικά εάν αποδειχτεί το κατηγορητήριο θα τιμωρηθεί για τις πράξεις του , όπως ισχύει για όλους τους πολίτες.

Θέλω να τονίσω πως για να δοθεί η οποιαδήποτε λύση, πρέπει να τηρηθεί ο νόμος, ούτε ο καθένας να ζητάει ότι του αρέσει , ούτε να επιλέγει σωφρονιστικό ίδρυμα, αυτά είναι απαράδεκτα για ένα κράτος δικαίου.

– Γίνεται μία συζήτηση για τα προβλήματα στις φυλακές που σαφώς δεν δημιουργήθηκαν τώρα, τι σχεδιάζετε να κάνετε για την βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές;

– Για το θέμα των φυλακών η χώρα έχει επαινεθεί κι έχω δεχτεί τα συγχαρητήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης , διότι αλλάξαμε την εικόνα των φυλακών στη χώρα. Παραλάβαμε, όπως έχω χαρακτηρίσει εγώ , κολαστήρια. Σήμερα σε ένα μεγάλο βαθμό έχουμε αποκαταστήσει τη νομιμότητα και τη εύρυθμη λειτουργία στο σύνολο των σωφρονιστικών καταστημάτων, έχουν δημιουργηθεί δομές που ήταν πρωτόγνωρες για τα χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων σχεδόν σε όλες τις φυλακές – σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ΙΕΚ, χώροι υποδοχής ανθρώπινοι και για τα παιδιά των κρατουμένων,- δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα Αγροτικές φυλακές Γυναικών.

Όμως στον Κορυδαλλό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα δεκαετιών, η λειτουργία τους δεν είναι αυτή που θέλουμε, και θα το λύσουμε. Έχουμε ένα σχεδιασμό, ένα από τα οποία είναι η μετατροπή του σε φυλακή υπόδικων που ήδη λάβαμε και θα λάβουμε και άλλα διοικητικά μέτρα. Θα το λύσουμε.

Λιάγκας: Ξέσπασε κατά Βελόπουλου – «Έλα να μου τα πεις από κοντά για την κολονοσκόπηση» (video)

Λιάγκας 1

Λιάγκας: Ξέσπασε κατά Βελόπουλου – «Έλα να μου τα πεις από κοντά για την κολονοσκόπηση» (video)

«Δεν μπορείς να αποκαλείς έναν πατέρα δύο παιδιών ότι είναι η Αλίκη στο Ναυτικό, επειδή…

Χριστοφιλοπούλου: Δεν είναι αυτό που νομίζετε… για Μπελέρη – «Τα ακούω βερεσέ όσα λένε» (video)

Χριστοφιλοπούλου 1

Χριστοφιλοπούλου: Δεν είναι αυτό που νομίζετε… για Μπελέρη – «Τα ακούω βερεσέ όσα λένε» (video)

Η Χριστοφιλοπούλου αφού πρώτα «κάρφωσε» τον Μητσοτάκη, τώρα προσπαθεί να μαζέψει τα αμάζευτα για τον…

«Γεια σου κούκλε, τι κάνεις;» – Ακόμα γελάνε στα social media με την… σεξουαλική παρενόχληση της Κωνσταντοπούλου στον Μπέο

240423112228 mpeos konstantopoulou

«Γεια σου κούκλε, τι κάνεις;» – Ακόμα γελάνε στα social media με την… σεξουαλική παρενόχληση της Κωνσταντοπούλου στον Μπέο

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των χρηστών του Twitter σχετικά με την... καταγγελία του Αχιλλέα Μπέου…

Απίθανο βίντεο – Η Microsoft «ζωντάνεψε» την Μόνα Λίζα και την έκανε να «τραγουδήσει» ραπ

μονα

Απίθανο βίντεο – Η Microsoft «ζωντάνεψε» την Μόνα Λίζα και την έκανε να «τραγουδήσει» ραπ

Η Microsoft επέλεξε αυτόν τον ευφάνταστο τρόπο για να παρουσιάσει τις δυνατότητες του νέου εργαλείου…