Newsroom

Newsroom

Τραμπ: Ανακαταλήφθηκε το 100% των εδαφών του ΙΚ στη Συρία       

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε Αμερικανούς στρατιώτες στην Αλάσκα ότι οι δυνάμεις που στηρίζονται από τις ΗΠΑ ανακατέλαβαν το 100% των εδαφών που είχε υπό τον έλεγχό του το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Η διαβεβαίωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο διοικητής των αραβοκουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ο οποίος είπε ότι οι άνδρες του θα χρειαστούν άλλη μία εβδομάδα για να καταλάβουν τον τελευταίο θύλακα του ΙΚ στην ανατολική Συρία.

“Μόλις το καταλάβαμε, ξέρετε, ακούγατε συνέχεια ότι είναι 90% (σ.σ. τα εδάφη που έχουν ανακαταληφθεί), 92%, το χαλιφάτο στη Συρία. Τώρα είναι το 100% που έχουμε ανακαταλάβει, το 100% του χαλιφάτου”, είπε στους στρατιώτες της βάσης Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον, όπου έκανε στάση για ανεφοδιασμό το προεδρικό αεροσκάφος.

Νωρίτερα, ο διοικητής των SDF Μαζλούμ Κομπάνι είπε ότι η “τελική νίκη” επί του ΙΚ αναμένεται να επιτευχθεί σε μία εβδομάδα.

ΟΗΕ: Απέχουμε πολύ από το τέλος

Στη Συρία, έπειτα από 8 χρόνια εχθροπραξιών, «η σύρραξη απέχει πολύ από το να τελειώσει», εκτίμησε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ για αυτήν τη χώρα, ο Νορβηγός Γκάιρ Πέντερσεν.

«Ολόκληρα τμήματα της συριακής επικράτειας παραμένουν εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης» και η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος «μπορεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της», σημείωσε, καθώς παρουσίαζε την πρώτη εκτίμησή του για την κατάσταση, αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο.

«Ένδεκα εκατομμύρια Σύροι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια» υπενθύμισε, επίσης, ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τις ανησυχίες των πληθυσμών για τους εξαφανισμένους και τους κρατουμένους.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως ελπίζει ότι θα συγκροτηθεί «όσο το δυνατόν συντομότερα» μια Συνταγματική Επιτροπή, η δημιουργία της οποίας ακόμα «κυοφορείται», τονίζοντας ότι αυτή ακριβώς η επιτροπή «αντιπροσωπεύει μια πιθανότητα για την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας».

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…