Newsroom

Newsroom

Τραγωδία στον Ισημερινό: Περισσότεροι από 230 οι νεκροί από το σεισμό (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Σε 233 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών έπειτα από το σφοδρότατο σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Τρομοκρατημένοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Κίτο, εν μέσω προειδοποιήσεων για σεισμικά κύματα, ή τσουνάμι, που αναμένεται να πλήξουν τις ακτές της χώρας των Άνδεων.

5713b4df1dc524077b8b4659

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα., οι νεκροί αγγίζουν τους 233 την ίδια στιγμή που τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν και να ανασύρουν τυχόν επιζώντες από τα χαλάσματα.

«Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται στους 233», ανέφερε μέσω του Twitter ο Κορέα.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 77 νεκρούς και περίπου 600 τραυματίες.

Στο Πορτοβιέχο, μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από τη δόνηση των 7,8 βαθμών, τα ισοπεδωμένα σπίτια, η κατεστραμμένη αγορά και τα συντρίμμια παντού στους δρόμους μαρτυρούν τη βιαιότητα του σεισμού, του χειρότερου που έχει σημειωθεί στη χώρα από το 1979.

«Ήταν φριχτό, ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκα τέτοιον σεισμό. Είχα την εντύπωση ότι κράτησε ενάμισι λεπτό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια 57χρονη κάτοικος. «Σκεφτόμουν ότι το σπίτι μου θα καταρρεύσει», συνέχισε η γυναίκα που έχει υποστεί σοκ.

«Βγήκαμε γρήγορα στον δρόμο και είδαμε τη σκεπαστή αγορά να καταρρέει», αφηγήθηκε μια 73χονη που κατοικεί στο Αμπντόν Καλδερόν, μια κοινότητα κοντά στο Πορτοβιέχο. Κλαίγοντας, η ηλικιωμένη είπε ότι «υπήρχε ένας παγιδευμένος που φώναζε βοήθεια αλλά μετά σταμάτησε να φωνάζει».

«Τα σπίτια γκρεμίζονταν, έπεφταν αντικείμενα, οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, υπάρχουν εγκλωβισμένοι», είπε μια 40χρονη από τη Μάντα, στον δυτικό Ισημερινό.

Στο Γκουαγιακίλ, όπου κατέρρευσαν μια γέφυρα και ένα εμπορικό κέντρο, αλλόφρονες επιβάτες έφευγαν από το αεροδρόμιο. «Έπεφταν τα φώτα από το ταβάνι και οι άνθρωποι έτρεχαν τρομοκρατημένοι», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

Η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια τραγωδία», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Κορέα ο οποίος επισκέπτεται το Βατικανό και αναμένεται να επιστρέψει απόψε το απόγευμα.

Ο Γκλας, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου εν τη απουσία του Ραφαέλ Κορέα στο Βατικανό, επισήμανε ότι ο σεισμός αυτός ήταν ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στον Ισημερινό από το 1979 και υπογράμμισε ότι «όλες οι δυνάμεις επιβολής του νόμου βρίσκονται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού για να προστατεύσουν τη ζωή των συμπολιτών τους».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε εξάλλου ότι ενεργοποιείται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στον Ισημερινό.

Περισσότεροι από 14.000 άνδρες και γυναίκες των δυνάμεων ασφαλείας, 241 γιατροί και νοσηλευτές και δύο κινητές νοσοκομειακές μονάδες έχουν κινητοποιηθεί για να φροντίσουν τα θύματα. Ενισχύσεις αναμένονται επίσης να φτάσουν από την Κολομβία και το Μεξικό.



«Έχουμε 16 νεκρούς στην πόλη Πορτοβιέχο, 10 στην Μάντα, δύο στην επαρχία Γκουάσα», είχε δηλώσει ο Γκλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε όλη τη χώρα «για να διαφυλαχθεί η δημόσια τάξη».

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε πως ο σεισμός έχει προκαλέσει «σημαντικές ζημιές» στο επίκεντρό του και σε άλλες περιοχές, όπως η Γκουαγιακίλ.

Εικόνες που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η κυβέρνηση της χώρας απεικονίζουν μια γέφυρα να έχει καταρρεύσει στην παραθαλάσσια πόλη Γκουαγιακίλ και έναν πύργο να έχει καταρρεύσει στο αεροδρόμιο της πόλης Μάντα.

Τμήματα της πρωτεύουσας δεν έχουν ηλεκτροδότηση ούτε τηλεφωνία, και πολλοί επικοινωνούν μόνο μέσω της εφαρμογής Whatsapp. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωση απεικονίζουν ρωγμές σε τείχους εμπορικών κέντρων.

«Ήμουν στο σπίτι μου κι έβλεπα μια ταινία κι όλα άρχισαν να κουνιούνται. Έτρεξα έξω στον δρόμο και δεν ξέρω τι θα γίνει τώρα», ανέφερε η Λορένα Κασάρες, 36 χρονών, εργαζόμενη σε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών στο Κίτο.




ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…