Τραγωδία στην Μάνδρα Αττικής από τις πλημμύρες – Αυξάνονται οι νεκροί (video – εικόνες)

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την σφοδρή καταιγίδα που ξέσπασε σήμερα τα ξημερώματα στην Αττική. Μέχρι στιγμής εννέα είναι οι νεκροί και δέκα οι τραυματίες, ενώ υπάρχουν φόβοι για αγνοούμενους.

5a0c3d581dc52430248b4613

Συγκεκριμένα, η  Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει λόγο για πέντε νεκρούς στη Μάνδρα, το Λιμενικό Σώμα εντόπισε νωρίτερα δύο σορούς, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, που εντοπίστηκαν στις θαλάσσιες περιοχές Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, ενώ το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας κάνει λόγο για εννέα νεκρούς συνολικά. Ο ένατος νεκρός μεταφέρθηκε στις 14:46 στο Θριάσιο. 

Από τα θύματα έχει αναγνωριστεί μια γυναίκα ενώ οι πέντε νεκροί άνδρες, που δεν έχουν αναγνωριστεί, είναι ηλικίας από 40 έως 70 ετών.

Οι δύο σοροί που βρέθηκαν

στις θαλάσσιες περιοχές

εντοπίστηκαν από κυβερνήτη λάντζας και ειδοποιήθηκε άμεσα το Λιμενικό Σώμα. Αμέσως έσπευσαν πλωτά του Λιμενικού αλλά και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, προκειμένου να τις περισυνελέξουν. Παράλληλα, σκάφη του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιούν περιπολίες από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Νέα Πέραμο, προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την πλευρά της επιβεβαίωσε τον πέμπτο νεκρό, μια γυναίκα η οποία εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο στην οδό Αίαντος στην Μάνδρα.

Αρχικά, εντοπίστηκε νεκρή μια ηλικιωμένη γυναίκα, μέσα στο σπίτι της στην οδό Κοροπούλη 8 στη Μάνδρα Αττικής. Η γυναίκα που ζούσε στο ισόγειο πολυκατοικίας εγκλωβίστηκε από τα νερά που έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος. Συνεργεία της πυροσβεστικής έφθασαν στο σημείο, όπου ανέσυραν νεκρή τη γυναίκα.

Λίγο αργότερα εντοπίστηκε ένας άντρας 85 ετών, επίσης στο σπίτι του που ήταν υπόγειο, στην οδό Αγαμέμνονος. Λίγο πριν τις 11:30 το πρωί εντοπίστηκε και τρίτος νεκρός. Πρόκειται για άνδρα, ηλικίας περίπου 65 ετών, ο οποίος βρέθηκε σε προαύλιο χώρο στην οδό Λεωνίδα Στάμου.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η Πυροσβεστική ανακοίνωσε πως ανασύρθηκε από αύλειο χώρο επιχείρησης στο 2–3 χλμ Π.Ε.Ο. Μάνδρας – Θηβών ένας ακόμα άνδρας.

Την ίδια στιγμή στο νοσοκομείο της Ελευσίνας «Θριάσιο», έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής έξι νεκροί και δέκα τραυματίες, σύμφωνα τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας Νίκο Παπαευσταθίου. Από τους τραυματίες, σοβαρά είναι μία γυναίκα που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ η κατάσταση της υγείας των υπολοίπων δεν εμπνέει καμία ανησυχία. 

Πρόσθεσε ότι από τους τραυματίες, σοβαρά είναι μία γυναίκα που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ η κατάσταση της υγείας των υπολοίπων δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

 Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αρκετές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ αυτή την ώρα ελέγχονται όλα τα υπόγεια και οι πλημμυρισμένοι χώροι, υπό τον φόβο κι άλλων εγκλωβισμένων. 


 Η χθεσινή ισχυρή βροχόπτωση που ξέσπασε μετά τις 3:30 τα ξημερώματα προκάλεσε σοβαρά προβλήματα τόσο στη στη Μάνδρα Αττικής όσο και στην Νέα Πέραμο, με τους δρόμους να έχουν πλημμυρίσει και αυτοκίνητα να έχουν παγιδευτεί στα ορμητικά νερά ενώ αρκετοί κάτοικοι των περιοχών αυτών έμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και τα αυτοκίνητά τους περιμένοντας βοήθεια.  

Στον τόπο της τραγωδίας στη Μάνδρα και στις γύρω περιοχές μετέβησαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος.

Εν τω μεταξύ, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρεί αυτή την ώρα με 150 πυροσβέστες και 50 οχήματα από την Αττική, ενώ έχουν φτάσει άλλα πέντε οχήματα από την Κόρινθο και αναμένονται τρεις ομάδες ΕΜΑΚ, συνολικά 30 άτομα, με μηχανήματα και αντλίες από τη Λαμία, την Πάτρα και τη Λάρισα.



Απεγκλωβίστηκαν εργαζόμενοι της Johnson & Johnson

Νωρίτερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Johnson & Johnson στη Μάνδρα όταν ο τοίχος του εργοστασίου στην αποθήκη υποχώρησε από τα ορμητικά νερά, ενώ το νερό έξω από τη Σχολή Πυροβολικού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο».

«Σαν κοίτη ποταμού» την περιέγραψαν διερχόμενοι οδηγοί ενώ ο εκτελεστκός γραμματέας του δήμου Μάνδρας Ειδηλλίας, Στάθης Ραγκούσης, κάνει λόγο για «βιβλική καταστροφή», καθώς η στάθμη του νερού «παραμένει σταθερή στα 3 μέτρα ύψος, δύο ώρες μετά την καταιγίδα.



Οι κάτοικοι της Νέα Περάμου βρίσκονται σε απόγνωση. Σπίτια έχουν πλημμυρίσει, αυλές έχουν καλυφθεί από την λάσπη, αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα, μάντρες έχουν ξηλωθεί ενώ δεκάδες είναι οι καταστροφές σε καταστήματα. Οι κάτοικοι βρίσκονται από νωρίς το πρωί στο πόδι, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις περιουσίες τους.

«Μου γκρέμισε τη μάντρα. Το υπόγειο έχει πλημμυρίσει», λέει με απόγνωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η κα Ευτέρπη που προσπαθεί να βγάλει το νερό και τη λάσπη από την αυλή της. Λίγο πιο κάτω, ο κ. Ιορδάνης, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου, λέει ότι «η ζημιά στο μαγαζί είναι γύρω στα 20.000-25.000 ευρώ. Όλα τα έπιπλα που ήταν ξύλινα έχουν καταστραφεί. Τα ψυγεία κάηκαν».

Που έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην παλαιά Εθνική Οδό και κυρίως στο 39χλμ από Νέα Πέραμο προς Μέγαρα, όπου έχει διακοπεί και η κυκλοφορία των οχημάτων. Προβλήματα έχουν αναφερθεί και στην Νέα Εθνική Οδό, από το 34χλμ μέχρι το 39χλμ προς Κόρινθο.

Σύμφωνα με την τροχαία γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου,

▪στο 15.5 χλμ (Ασπρόπυργος), ρεύμα προς Κόρινθο,

▪ στο 21 χλμ (κόμβος Παραδείσου Ελευσίνας και

▪ 24 χλμ (κόμβος Μάνδρας) ρεύμα προς Αθήνα.

Επίσης, ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα.


H Πυροσβεστική έχει λάβει πάνω από 340 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα στην παραπάνω περιοχή. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής η Πυροσβεστική επιχειρεί σε 80 σημεία. 

Πριν από λίγο, απεγκλωβίστηκαν επιβάτες λεωφορείου που είχε ακινητοποιηθεί, λόγω της συσσώρευσης υδάτων, στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος της Μάνδρας.



Ανέβηκαν στα φορτηγά για να σωθούν

Εφιαλτικό βράδυ έζησαν οι οδηγοί που βρέθηκαν στην περιοχή της Νέας Περάμου και της Μάνδρας, αφού η ισχυρή βροχόπτωση μετέτρεψε τους δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους, με αποτέλεσμα οι οδηγοί φορτηγών να εγκλωβιστούν και να κινδυνεύσουν.

Κάποιοι μάλιστα οδηγοί στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπο να γλιτώσουν, στην περίπτωση που η κατάσταση χειροτέρευε κι άλλο, αποφάσισαν να ανέβουν στην οροφή φορτηγών που είχαν εγκλωβιστεί δίπλα τους!

Ένας οδηγός φορτηγού μάλιστα που κινείτο στο ύψος της Σχολής Πυροβολικού, παρέμεινε εγκλωβισμένος για ώρες στο σημείο. Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική κατάφερε να απομακρύνει δύο οδηγούς μικρών οχημάτων.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1, «το νερό έξω από τη Σχολή Πυροβολικού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο. Είναι σαν κοίτη ποταμού».




H Πυρoσβεστική απευθύνει έκκληση στους οδηγούς, εάν έχουν τη δυνατότητα, να μην κινούνται προς την περιοχή των Μεγάρων για τη δική τους ασφάλεια και τη διευκόλυνση των σωστικών συνεργείων.

«Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί. Οι κλήσεις για παροχή βοήθειας έχουν ξεπεράσει τις 160, ενώ αυτή την ώρα επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 25 οχήματα» τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη. «Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κίνδυνος για ανθρώπους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται αυτή την χώρα στην περιοχή της Μάνδρας» υπογράμμισε η ίδια.

Χείμαρροι υπερχείλισαν και τεράστιοι όγκοι νερού και λάσπης άρχισαν να παρασύρουν τα πάντα.

Η περιοχή κοντά στο στρατόπεδο του Πυροβολικού και η περιοχή Νεράκι στη Νέα Πέραμο υπέστησαν μεγάλες καταστροφές.




Τόσο στη Νέα Πέραμο όσο και στη Μάνδρα υπάρχει πρόβλημα τόσο με την ηλεκτροδότηση, όσο και με την υδροδότηση.    

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της διεύθυνσης Γιάννα Τσούπρα, διενεργούν ήδη αυτοψίες.



Η Περιφέρεια ανακοίνωσε πως σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Μαγούλα για να μην υπάρξει κίνδυνος για τους μαθητές ενώ λίγο μετά τις 9 το πρωί τόσο η Νέα Πέραμος, η Μαγούλα όσο και η Μάνδρα κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση της περιφέρειας.

Ήδη μετά την πρώτη εικόνα στα γραφεία της ΠΕ Δυτ. Αττικής πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση και τον προγραμματισμό των δράσεων.

Από τις 10 το πρωί, συνεργεία διάσωσης με τη χρήση και θαλάσσιων μέσων ενεργούσαν, υπό την εποπτεία του διοικητή Αττικής της Π.Υ Κων. Γιόβα, για την ανεύρεση «αγνοούμενης» σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες γυναίκας από τη Μάνδρα.





Βουλή για Τέμπη: Ντροπιαστικός λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Βουλή για Τέμπη: Ντροπιαστικός λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

«Με την αλήθεια και με τη μνήμη ή με τα λαϊκά δικαστήρια, με τις θεωρίες…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ