Newsroom

Newsroom

Πόλεμος στην Ουκρανία – H 3η μέρα: 10 νεκροί ομογενείς – 19 άμαχοι νεκροί στο Ντονέτσκ

Σε «κλίμα» Ψυχρού Πολέμου: Κρίνεται την Κυριακή η θέση της Ρωσίας στο Swift - Συνολικά, υπάρχουν 10 Έλληνες νεκροί στις περιοχές Μπουγάζ και Σαρτανά - 19 άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν στο Ντονέτσκ ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 73

AP22056315488738

Δραματικές προβλέπονται οι επόμενες ώρες στην Ουκρανία – Τρίτη ημέρα μαχών σε όλη τη χώρα με το Κίεβο να παραμένει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να δίνει εντολή για να πυκνώσουν οι επιθέσεις τις επόμενες ώρες μετά την μερική παύση των επιχειρήσεων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ώρες – Οι Ουκρανοί αντιστέκονται σθεναρά.

Υπενθυμίζουμε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο θα ισχύσει έως το πρωί της Δευτέρας, ενώ φέρεται πως ναυαγούν οι όποιες προσπάθειες για διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι, οδηγούνται σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT.

Το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. ανακοίνωσε νωρίτερα ότι άλλοι τέσσερις ομογενείς έχασαν τη ζωή τους, καλώντας ταυτόχρονα τη Μόσχα «να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών» – Συνολικά ο αριθμός των νεκρών ομογενών αγγίζει τους δέκα.

Από τη μεριά του το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος και υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας της Ελληνικής ομογένειας. Η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα αρνείται ότι οι Έλληνες ομογενείς σκοτώθηκαν από ρωσικές επιδρομές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επικαλούμενο την περιφερειακή κυβέρνηση, πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν 19 αμάχους και τραυμάτισαν άλλους 73 σήμερα στην περιοχή του Νονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Εντολή του υπ. Άμυνας της Ρωσίας για επίθεση σε όλα τα μέτωπα: Επαναλαμβάνοντας ανάλογα σχόλια που έκανε νωρίτερα το Κρεμλίνο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξήγησε πως η χθεσινή παύση έγινε εν αναμονή των συνομιλιών μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, όμως οι επιχειρήσεις επαναλαμβάνονται, αφότου η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

Η απάντηση της Ουκρανίας: Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ένας σύμβουλος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στο Reuters ότι η χώρα έχει προετοιμάσει μια διαπραγματευτική θέση, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεφάρμοστους διαπραγματευτικούς όρους εκ μέρους της Ρωσίας.

LIVE/ Κάμερες καταγράφουν πλάνα από τα μέτωπα στην Ουκρανία 

23:20 Η Γαλλία αποφάσισε να στείλει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα στην Ουκρανία για να την στηρίξει στη μάχη της εναντίον της εισβολής του ρωσικού στρατού, ανακοινώθηκε σήμερα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

23:09 Κυριάκος Μητσοτάκης για πόλεμο στην Ουκρανία: 

23:06 Συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ – Πακέτο έκτακτης βοήθειας στις ουκρανικές δυνάμεις

Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή (27/02) στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) συγκάλεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Συγκαλώ τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο στις 18:00 για να υιοθετήσουμε περαιτέρω μέτρα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Θα προτείνω πακέτο έκτακτης βοήθειας για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, για να τις υποστηρίξω στον ηρωικό τους αγώνα», αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter.

22:59 ΚΚΕ: «Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των Ελλήνων ομογενών στην Ανατολική Ουκρανία για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι τα τραγικά θύματα ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, που παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και που οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους».

22:57 Οι ρωσικές δυνάμεις αποθαρρύνονται όλο και περισσότερο απ’ αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως είναι μια βιώσιμη και πολύ αποφασιστική ουκρανική αντίσταση, ενώ η Μόσχα εμπλέκει ολοένα και περισσότερα στρατεύματα στην εισβολή της, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε επίσης ότι φαίνεται πως οι ρώσοι διοικητές δεν είχαν προβλέψει να έχουν επάρκεια καυσίμων ούτε για στοιχειώδη επιμελητειακή υποστήριξη και τώρα προσπαθούν να προσαρμοστούν.

22:43 Πρεσβεία Ουκρανίας στην Ελλάδα: «Χρειαζόμαστε τώρα διεθνείς νομικές εγγυήσεις ασφάλειας, μια σαφή ευρωπαϊκή προοπτική, σε συνδυασμό με γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα. «Πιστεύουμε ότι εμείς, οι Ουκρανοί, έχουμε κερδίσει ήδη το δικαίωμά μας να είμαστε μέρος της ΕΕ» προσθέτει.

22:38 Η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αγία Έδρα έκανε γνωστό μέσω του Twitter ότι ο πάπας Φραγκίσκος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο πάπας εξέφρασε τον βαθύτατο πόνο του για τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην χώρα μας», αναφέρεται στο μήνυμα.

O Ουκρανός πρόεδρος θέλησε παράλληλα να ευχαριστήσει τον ποντίφικα, πάντα μέσω του Twitter, «για τις προσευχές υπέρ της ειρήνης και την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία». «Ο ουκρανικός λαός νιώθει την πνευματική στήριξη της Αυτού Αγιότητος», έγραψε ο Ζελένσκι.

22:34 Συγκλονιστικό βίντεο: Μία γυναίκα αγκαλιάζει το παιδί της κλαίγοντας τη στιγμή που οι δυο τους σμίγουν ξανά. Λίγο αργότερα, αγκαλιάζει και την άγνωστη που το μετέφερε με ασφάλεια στη μητέρα του.

Δείτε το βίντεο

22:26 Δανοί απεσταλμένοι τραυματίστηκαν στην Ουκρανία: O ρεπόρτερ Στέφαν Βέιχερτ και ο φωτογράφος Εμίλ Φίλτενμποργκ Μίκελσεν οδηγήθηκαν γρήγορα στο νοσοκομείο – Τραυματίστηκαν παρά το γεγονός ότι φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.

22:10 Κίεβο: «3.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί», σύμφωνα με σύμβουλο του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι – Η Ρωσία συνεχίζει να «χρεώνει» τον θάνατο των Ελλήνων ομογενών στους Ουκρανούς.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία συνεχίζει να «χρεώνει» τον θάνατο των Ελλήνων ομογενών στους Ουκρανούς.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία ζήτησαν να συνεδριάσει αύριο, Κυριακή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να υιοθετήσει μια απόφαση που να ζητά «τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σε μια ειδική σύνοδο» τη Δευτέρα για τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η υιοθέτηση αυτής της απόφασης απαιτεί 9 ψήφους υπέρ από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μια τέτοια σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία προβλέπεται από έναν κανονισμό του ΟΗΕ και χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα άσκησης βέτο από κάποιο από τα πέντε μόνιμα μέλη.

21:30 Το YouTube μπλόκαρε ρωσικά κανάλια, μεταξύ αυτών και του δημοφιλούς “RT” από την παραγωγή εσόδων μέσω της πλατφόρμας.

21:22 Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του είπε ότι ο παγκόσμιος οργανισμός σχεδιάζει «να διευρύνει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το λαό της Ουκρανίας», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

«Ενημέρωσε τον πρόεδρο ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα απευθύνουν την Τρίτη μια έκκληση για τη χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεών μας στην Ουκρανία», αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

21:22 Τσεχία, Ολλανδία και Πορτογαλία θα στείλουν ενισχύσεις στην Ουκρανία για να τη βοηθήσουν στη σθεναρή της αντίσταση προς τα ρωσικά στρατεύματα.

21:14 Παρελθόν από την ηγεσία της Τσέλσι μετά από 20 χρόνια ο Ρομάν Αμπράμοβιτς: «Το αποφάσισα για το καλό του συλλόγου».

21:04 Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αποφασίζουν για Ρωσία και Swift: Aύριο αναμένεται να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητήσουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT, αναφέρει Ευρωπαίος Αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

20:52 Ικανοποίηση Ζελένσκι για Swift: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε κινήσεις για την αποσύνδεση της Ρωσίας από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Οι διπλωμάτες μας δίνουν μάχη 24 ώρες το 24ωρο για να εμπνεύσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή και δίκαιη απόφαση να αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο. Έχουμε επίσης αυτή τη νίκη», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Πρόκειται για απώλειες δισεκατομμυρίων για τη Ρωσία -ένα χειροπιαστό τίμημα γι’ αυτή την αχρεία εισβολή στη χώρα μας… Η Ουκρανία κέρδισε την προσοχή ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Και το πρακτικό αποτέλεσμα; Ιδού – το SWIFT… Η αποσύνδεση από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό».

20:47 Διαδηλώσεις σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη κατά της ρωσικής εισβολής: Οι διαδηλωτές αντιμετωπίζονται ως εχθροί του Πούτιν από τις αρχές που προχώρησαν σε βίαιες προσαγωγές

20:39 Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει συνομιλίες για ένα τρίτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Δεν έγινε σαφές αν ένας περαιτέρω γύρος κυρώσεων θα περιλάβει μέτρα που επηρεάζουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.

20:29 Ο Γερμανός Καγκελάριος ανακοίνωσε ότι στέλνει 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 στίνγκερ στην Ουκρανία

20:26 Ο Σολτς άλλαξε γνώμη και στέλνει βοήθεια στην Ουκρανία

20:01: H Βουλή των Ελλήνων φωταγωγήθηκε με τη σημαία της Ουκρανίας.

image 3

 

19:56 Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια και στοχεύουν με τις ρουκέτες τους την τοποθεσία, δήλωσε σήμερα ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον κατεστραμμένο σταθμό του Τσερνόμπιλ σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βόρεια του Κιέβοη.

Όλαφ Σολτς: Ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που δεν συναινεί στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT: Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς φέρεται να είναι ο τελευταίος ηγέτης κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ακόμη συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον διεθνή μηχανισμό πληρωμών SWIFT. Για τη στάση του αυτή αντιμετωπίζει μάλιστα δριμεία κριτική από το ίδιο του το κόμμα.

19:46 Βερολίνο: «Συναινούμε σε στοχευμένους και λειτουργικούς περιορισμούς της Ρωσίας από το SWIFT»

19:34 Η ρωσική πρεσβεία κατηγορεί τους Ουκρανούς για τον θάνατο των Ελλήνων ομογενών

19:31 Αναφορές για βομβαρδισμούς στην πόλη Μικολάιβ

19:24 Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θλίψη και οργή για τον θάνατο ομογενών μας»

19:18 Αλέξης Τσίπρας: «Συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας για την τραγική απώλεια των 6 συμπατριωτών μας»

19:10 Η Ρωσία απαγόρευσε τις πτήσεις των ρουμανικών αεροπορικών εταιρειών στον εναέριο χώρο της «εξαιτίας μη φιλικών αποφάσεων από τις ρουμανικές αεροπορικές αρχές», ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορίας Rosaviatsiya.

Νωρίτερα η Ρουμανία είχε ανακοινώσει πως θα απαγορεύσει τις πτήσεις αεροσκαφών ρωσικών αεροπορικών εταιριών στο ρουμανικό εναέριο χώρο, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης αφού η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

19:02 Την αποστολή 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων όπλων (RPG) γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία μέσω Ολλανδίας ενέκρινε νωρίτερα απόψε η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η απόφαση αυτή συνιστά ανατροπή της μέχρι τώρα πολιτικής του Βερολίνου περί απαγόρευσης αποστολής θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης.

18:52 Η αυτοκινητοπομπή με το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας, μεταξύ αυτών και κάποιοι Έλληνες δημοσιογράφοι έφτασε πριν από λίγο στη Ρουμανία, μετά από 24 ώρες συνεχούς οδήγησης και ταλαιπωρίας.

18:51 Διαμαρτυρία έξω από τη ρωσική πρεσβεία στις Βρυξέλλες: Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Βελγίου για να εκφράσουν την στήριξή τους στην Ουκρανία.

18:37 Βαθύτατη θλίψη για τον αδόκητο θάνατο τεσσάρων ομογενών στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Μαριούπολης, εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους και καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

18:36 Η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα αρνείται ότι οι Έλληνες ομογενείς σκοτώθηκαν από ρωσικές επιδρομές

18:33 ΕΚΤΑΚΤΟ/ Ιντερφάξ: 19 άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν στο Ντονέτσκ: Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν 19 αμάχους και τραυμάτισαν άλλους 73 σήμερα στην περιοχή του Νονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο την περιφερειακή κυβέρνηση.

«Στις 26 Φεβρουαρίου, ως αποτέλεσμα ρωσικού βομβαρδισμού, 19 άμαχοι σκοτώθηκαν, 73 άνθρωποι τραυματίσθηκαν», ανέφερε ο Πάβελ Κιριλένκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

18:18 Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα: «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.

«Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν.

«Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο. Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό».

18:15 ΕΚΤΑΚΤΟ/ Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΟPEN, υπάρχουν αναφορές για άλλους 4 ομογενείς νεκρούς.

Συγκεκριμένα, οι αναφορές γίνονται για το χωριό Μπουγάζ, το οποίο βρίσκεται 70 χιλιομετρα βόρεια της Μαριούπολης – πολύ κοντά στη γραμμή επαφής – «Έχουμε αναφορές για 4 νεκρούς ομογενείς, χωρίς να είναι γνωστό το πώς σκοτώθηκαν» – Συνολικά 6 νεκροί ομογενείς και 6 τραυματίες.

18:01 Μάχες στους δρόμους του Κιέβου

Σειρές για αεροπορική επιδρομή στο Χάρκοβο

«Δεν καταθέτουμε τα όπλα» είπε ο Ζελένσκι, ενώ ζήτησε από τον Ερντογάν να κλείσει τη Μαύρη Θάλασσα για τα ρωσικά πολεμικά πλοία

Σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ: Αυξάνονται οι χώρες που ζητούν αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift

17:50 Συνεχίζει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ο Ζελένσκι. Συνομίλησε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή του.

17:41 Ξεκινάει απαγόρευση κυκλοφορίας και θα διαρκέσει από σήμερα στις 5 μ.μ. εώς το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου – Σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε ο δήμαρχος του Κιέβου: «Όποιος θα κυκλοφορεί στο δρόμο θα θεωρείται εχθρός».

Μάχες μαίνονται σε όλα τα μέτωπα της Ουκρανίας: Πάνω από 150.000 στρατιώτες δρουν στη χώρα – Σύμφωνα με ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη, 115.000 άνθρωποι έχουν περάσει από την Ουκρανία στην Πολωνία από την έναρξη της εισβολής.

Εντολή για ενίσχυση δυνάμεων στην Ουκρανία – Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δύση στέλνει πολεμικό υλικό μέσω Πολωνίας.

17:32 Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της χώρας, έπειτα από μια προσωρινή διακοπή χθες (25/02), όλες οι ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία έλαβαν σήμερα την εντολή να συνεχίσουν την επίθεση από πάσα κατεύθυνση.

Ειδικότερα, επαναλαμβάνοντας ανάλογα σχόλια που έκανε νωρίτερα το Κρεμλίνο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξήγησε πως η χθεσινή παύση έγινε εν αναμονή των συνομιλιών μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, όμως οι επιχειρήσεις επαναλαμβάνονται, αφότου η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

17:27 Η Ρωσία έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

17:20 ΕΡΤ: Εντολή για πολύπλευρη επίθεση από το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας

17:09 Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο μέχρι το πρωί της Δευτέρας – Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι τις 8 το πρωί της Δευτέρας αποφάσισε το Κίεβο.

17:03 Με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως η Τουρκία αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στην Μαύρη Θάλασσα, σε ρωσικά πολεμικά πλοία. Τούρκος αξιωματούχος, ωστόσο, ισχυρίζεται πως δεν έχει ακόμα ληφθεί τέτοια απόφαση. 

17:00 Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον ουκρανικό λαό

16:59 Υπουργείο Άμυνας Βρετανίας: Οι βρετανικές δυνάμεις έχουν φτάσει στην ανατολική Ευρώπη για να ενισχύσουν το ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ

16:11 «Βομβάρδισαν» το ελληνικό χωριό Σαρτανά

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το open και ο Σωτήρης Δανέζης,

Πρόκειται για το χωριό το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση για το ποιος ευθύνεται. Την είδηση επιβεβαίωσε το Ελληνικό ΥΠΕΞ που προσπαθεί να συλλέξει περισσότερες  πληροφορίες. 

Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Δημήτρης Παπανδρέου βρίσκεται σε συνεχή ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Εξωτερικών και επισκέφθηκε τα νοσοκομεία της περιοχής. Ο ίδιος μαζί με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάντρα Προτσένκο, καθώς και με τον δήμαρχο Στέφανο Μάχμσμα, είχαν μεταβεί στην περιοχή Ταλακόφσκα, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το Σάρτανα, που αποτελεί το πλέον προκεχωρημένο σημείο του μετώπου μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών στην Αζοφική θάλασσα. Το μέτωπο αυτό βρίσκεται περίπου 20 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της Μαριούπολης. 

Έντονο διάβημα του ΥΠΕΞ στον Ρώσο πρέσβη

Μετά και την τραγική είδηση του θανάτου δύο Ελλήνων ομογενών, το Ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση που εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ’επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας. 

Την είδηση αναπαρήγαγε και ο υπουργος Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντον Γερασένκο, τονίζοντας πως ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται κι ένα παιδί.