Newsroom

Newsroom

Τραγωδία στην Αϊτή: Τουλάχιστον 304 οι νεκροί απο τον σεισμό

Ο σεισμός 7,2 βαθμών ο οποίος έπληξε το νοτιοδυτικό τμήμα της Αϊτής το πρωί του Σαββάτου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 304 ανθρώπους

ap21226852148840

Ο προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 227 νεκρούς.

Πάντα σύμφωνα με την αϊτινή Πολιτική Προστασία, άλλοι τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι υπέστησαν τραυματισμούς εξαιτίας του σεισμού.

Μετασεισμός 5,9 βαθμών

Μετασεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών σημειώθηκε στην περιοχή της Αϊτής αργά το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα), ανέφερε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ώρες αφότου ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων.

Ο μετασεισμός είχε εστιακό βάθος 8 χλμ., σύμφωνα με το EMSC.

Τα νοσοκομεία της χώρας έχουν γεμίσει με τραυματίες, που δεν μπορούν να φροντίζουν, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Αριέλ Ανρί κήρυξε την Αϊτή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα. Πλέον η παγκόσμια κοινότητα καλείται άμεσα να συμβάλει για να βοηθήσει τη φτωχή χώρα της Καραϊβικής.

 

Bοήθεια υποσχέθηκε ο Τζο Μπάιντεν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη λύπη του και υποσχέθηκε πως οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια στην Αϊτή μετά τον σεισμό 7,2 βαθμών ο οποίος προκάλεσε τουλάχιστον 304 θανάτους και πάνω από 1.800 τραυματισμούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της αϊτινής Πολιτικής Προστασίας.

«Μου προκάλεσε λύπη ο καταστροφικός σεισμός», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει «άμεση ανταπόκριση» από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για να «αποτιμηθούν οι ζημιές» και να «προσφερθεί βοήθεια» στους πληγέντες και στις αρχές στο Πορτ-ο-Πρενς.

 

Ο σεισμός, ο οποίος είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές στη φτωχή χώρα της Καραϊβικής, καθώς όπως δείχνουν οι εικόνες που αναπαράγουν τα μεγαλ’υτερα μέσα ενημέρβσης του πλανήτη έχουν καταστραφεί πολλά σπίτια, δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις και δρόμοι. Ωστόσο, το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι ήρε την προειδοποίηση που είχε εκδώσει νωρίτερα διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος. 

Ανυπολόγιστες καταστροφές

Ο σεισμός των 7,2 βαθμών είχε επίκεντρο 8 χιλιόμετρα από την πόλη Πετί Τρου ντε Νιπ, σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Σε βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, ντόπιοι καταγράφουν τα συντρίμμια διαφόρων κτιρίων, μεταξύ αυτών μιας εκκλησίας στην οποία βρισκόταν σε εξέλιξη μια λειτουργία σήμερα το πρωί, στην κοινότητα Λες Ανγκλές.

 

Η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου έχει ακόμη ζωντανές τις μνήμες από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου του 2010, που κατέστρεψε την πρωτεύουσα και άλλες επαρχιακές πόλεις. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και περισσότεροι από 300.000 είχαν τραυματιστεί.

«Όλοι έχουν πραγματικά φοβηθεί. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που είχαμε έναν τόσο μεγάλο σεισμό», δήλωσε ο Ντάνιελ Ρος, ένας κάτοικος του Γκουαντανάμο στην Κούβα, προσθέτοντας πως το σπίτι του έμεινε ακέραιο, όμως τα έπιπλα ταρακουνήθηκαν. Οι κουβανικές αρχές λένε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές για υλικές ζημιές, θανάτους ή τραυματισμούς.

Στην Τζαμάικα, ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός. Το Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) έκανε λόγο για μια σεισμική δόνηση στην περιοχή, μεγέθους 7,6 βαθμών, ενώ το σεισμολογικό κέντρο της Κούβας ανέφερε πως κατέγραψε το μέγεθος του σεισμού στους 7,4 βαθμούς.

ap21226662556185.jpg
ap21226630846683.jpg
 
ap21226621376225.jpg

 

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Καταγραφή 21

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την εξαφάνιση του Καρλ Έριβαν Χάουμπ το 2018

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Κυριακή

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Ένα νέο ηχητικό που βλέπει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει το «μπάχαλο» που επικρατούσε κατά…