Τραγωδία στα Τέμπη: Στο «σκοτάδι» η σύμβαση 751 από το 2020!

Η «απραξία» και η καθυστέρηση στη διερεύνηση παλαιότερων υποθέσεων, γεννά ερωτήματα για τη γρήγορη διαλεύκανση των αιτιών της τραγωδίας των Τεμπών που υπόσχονται κυβέρνηση και δικαιοσύνη. Σ

8 ose

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η  αποκάλυψη των Data Journalists σε ό,τι αφορά στην εισαγγελική έρευνα σχετικά με την υπ΄ αριθμόν 751/2015 σύμβαση που αφορούσε στην υλοποίηση έργων του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στην γραμμή Πειραιάς – Αθήνα, όπως προκύπτει μέσα από επίσημα έγγραφα.

Από το 2020 η τότε Εισαγγελία Διαφθοράς (καταργήθηκε και ανέλαβε το έργο της η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος), είχε δώσει εντολή στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με το κατά πόσο έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και σήμερα κανένα πόρισμα δεν έχει υποβληθεί προς τις εισαγγελικές αρχές ενώ είναι άγνωστο εάν η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται. Οι Data Journalists επικοινώνησαν με την Οικονομική Εισαγγελία το πρωί της Παρασκευής 10 Μαρτίου 2023 προκειμένου να θέσουν ερωτήματα για τη συγκεκριμένη δικογραφία, ωστόσο, όπως μας ενημέρωσαν, δεν υπήρχε εκεί αρμόδιος υπάλληλος προκειμένου να δοθεί απάντηση και να επικοινωνήσουμε από Δευτέρα.

Όλα αυτά την ώρα που η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος ερευνά τέσσερις συμβάσεις της ΕΡΓΟΣΕ από 2005 μέχρι και το 2015, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η εισαγγελική παραγγελία προς το ΣΔΟΕ στις 6/11/2020
Η εισαγγελική παραγγελία προς το ΣΔΟΕ στις 6/11/2020

To Νοέμβριο του 2020 η τότε Εισαγγελία Διαφθοράς έδωσε εντολή στο ΣΔΟΕ προκειμένου να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση σχετικά με την υπ’ αριθμόν 751 /2015 σύμβαση. Πρόκειται για τη σύμβαση η οποία υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 2015 μεταξύ της τότε διοίκησης της ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε και της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε  –ΤΕΡΝΑ  Α.Ε  και αφορούσε στην «Ολοκλήρωση  αναβάθμισης  διπλής ηλεκτροκινούμενης  σιδηροδρομικής  γραμμής  στο  τμήμα  Σ.Σ  Πειραιά‐Έξοδος  Σ.Σ  Αθηνών».

Η αξία της σύμβασης ανήλθε σε 13,645 εκατ. ευρώ και περιλάμβανε μεταξύ άλλων τη «βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, ανακαίνιση του Σ.Σ  Αθηνών με νέες αποβάθρες, στέγαστρα, διαβάσεις πεζών κτλ. ανακαίνιση και σε όλους τους σταθμούς  Πειραιά‐ΣΚΑ καθώς και δημιουργία νέων στάσεων για τις ανάγκες του Προαστιακού». Η εισαγγελική εντολή αφορούσε στη διακρίβωση του κατά πόσο είχε τελεστεί το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

«Παρακαλούμε να ενεργήσετε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα και ειδικότερα να διερευνηθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο εάν υπήρξε ζημιά στην  ΤΡΑΙΝΟΣΕ ή στο ελληνικό Δημόσιο με την υπ’ αριθμόν 751 του 2015 σύμβαση και ειδικότερα «…με την εγκατάσταση ενός προσωρινού συστήματος κυκλοφοριακής εξασφάλισης συρμών στο τμήμα ΣΣ Αθηνών – ΣΣ ΑΙΡ ο οποίος θα αποξηλωθεί κατά την επικείμενη μελλοντική ολοκλήρωση με την εργολαβία με Α.Δ. 730 του υφιστάμενου τμήματος σηματοδότησης, σπαταλώντας οικονομικούς πόρους και ζημιώνοντας με εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό Δημόσιο», αναφέρονταν στη σχετική εισαγγελική παραγγελία. Σύμφωνα με πληροφορίες δυόμιση χρόνια μετά καμία πορισματική αναφορά δεν έχει ολοκληρωθεί και υποβληθεί προς τις εισαγγελικές αρχές, ενώ αποτελεί ερώτημα το που βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα.

Οι ανοικτές έρευνες και η αρχειοθέτηση από Οικονομική Εισαγγελία 

Την ίδια ώρα η Οικονομική Εισαγγελία έχει θέσει στο μικροσκόπιο της τέσσερις συμβάσεις που καθυστέρησαν η δεν υλοποιήθηκαν όπως έπρεπε για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

Πρόκειται για:

– Σύμβαση του 2005 για εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου στο κομμάτι Αθήνα, Αχαρνές, Λιόσια, Κόρινθος.

– Σύμβαση του 2013 για το κομμάτι Αχαρνές -Τιθορέα.

– Σύμβαση του 2013 επίσης για το κομμάτι Τιθορέα- Δομοκός.

– Σύμβαση του 2015 για το κομμάτι Πειραιάς- Αθήνα.

Οι έρευνες ανατέθηκαν με εντολή του προϊσταμένου της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστου Μπαρδάκη σε τρεις εισαγγελείς. Τον εισαγγελέα εφετών Μιχάλη Μιχαλόπουλο που θα είναι και ο επικεφαλής του εισαγγελικού κλιμακίου και τους εισαγγελείς Δημήτρη Αποστολά και Αθανασίου Βλάχου. Οι εισαγγελείς διερευνούν κατά πόσο έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας.

Η κα Βλάχου ήταν η εισαγγελέας που χειρίστηκε τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί σχετικά με τη σύμβαση 717 του 2014 έπειτα από καταγγελίες για φερόμενη ζημία ύψους 3 εκατ. ευρώ λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των έργων. Η δικογραφία ωστόσο αρχειοθετήθηκε το 2021 με βάση πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σύμφωνα με το οποίο δεν υπήρξε ζημία του Δημοσίου.

Η σύμβαση του 2014 αφορούσε στην «Ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας» και ανατέθηκε στην κοινοπραξία ΤΟΜΗ (θυγατρική του ομίλου Άκτωρ) και την Alshtom

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Η συγκεκριμένη σύμβαση όμως έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας από τον Νοέμβριο του 2022. Είχε προηγηθεί ανώνυμη καταγγελία προς τις ευρωπαϊκές εισαγγελικές αρχές λίγο πριν το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Data Journalists, οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς ερευνούν στο κατά πόσο ζημιώθηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ καθώς οι επίμαχες συμβάσεις που ξεκινούν από 2007 είχαν χρηματοδοτηθεί εκτός από εθνικά και με κοινοτικά κονδύλια. Είναι εντυπωσιακό που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά υπόθεση που είχε αρχειοθετηθεί από τις εν ελλάδι εισαγγελικές αρχές.

Πηγή: Data Journalists 

Δολοφονία καρδιολόγου: Γιατί η «μαύρη χήρα» του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη;

603

Δολοφονία καρδιολόγου: Γιατί η «μαύρη χήρα» του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη;

Όσα είπε η δικηγόρος της αδελφής του θύματος Κική Πακιρτζίδου - Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις…

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

5644757

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

Απάντηση στα όσα ανέφερε σε βίντεο του ο Γιάννης Καλλιάνος έδωσε μια γυναίκα που έχασε…

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Βια

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Τον χτυπούσαν τα αδέρφια της κι εκείνη τραβούσε βίντεο. Συνελήφθησαν και οι γονείς.

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

xylo dromos retxiki

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

Οι δύο οδηγοί σταμάτησαν τα οχήματά τους και άρχισαν να πλακώνονται.