Τραβάει κι άλλο το σχοινί η Άγκυρα με επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα

Ανεβάζει εκ νέου τους τόνους το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζοντας «απρεπή» τα όσα ανέφερε χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά «επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα».

5968fc8f1dc524b9278b47af

«Τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν τιμούν ούτε την προσωπικότητα του κ. Τσίπρα, ούτε το αξίωμα που κατέχει», αναφέρει επιπλέον στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο. Στην ίσια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως η Άγκυρα αναμένει μια πιο υπεύθυνη στάση από τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, με αφορμή τις τουρκικές απειλές για τις γεωτρήσεις της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει» ενώ έκανε έκκληση για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Το Μπαρμπαρός έφτασε στη Μόρφου

Η επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα, συμπίπτει εν τω μεταξύ χρονικά με την άφιξη του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός στη Μόρφου. Το Μπαρμπαρός βρίσκεται ήδη στα ανοικτά της Κύπρου, ακριβώς πάνω από την κατεχόμενη Μόρφου. Μέχρι στιγμής ωστόσο, το Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυλωμένους (NAVTEX) σε σχέση με την δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και αρχικός προορισμός του τουρκικού ερευνητικού ήταν τα Μουδανιά, στη βορειοδυτική Τουρκία, εντούτοις άλλαξε πορεία μετά και τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ενέργειας ότι επόμενος σταθμός του Μπαρμπαρός θα είναι η Μόρφου. Προηγήθηκε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, πως «η Τουρκία θα απαντήσει στις δραστηριότητες της ε/κ πλευράς».

Στο μεταξύ η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιανιτς σχολίασε σήμερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι «η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει τις προστριβές που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας». Η Μάγια Κότσιγιανιτς επανέλαβε τη «μακρόπνοη θέση της Κομισιόν πως τα κανάλια επικοινωνίας θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά» και ότι «πρέπει να αποφευχθούν οι τριβές που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις γειτονία».

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή πανικού»

Παρά τις τουρκικές προκλήσεις, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης, διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ή πανικού από τις κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έναρξη των γεωτρήσεων της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο υπουργός μάλιστα παρατήρησε πως «το συντομότερο, που θα σταματήσουμε καθημερινά να ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει στο γεωτρύπανο, τόσο το καλύτερο».

Σύμφωνα με τον κ. Φωκαΐδη οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έναρξη των γεωτρήσεων της TOTAL είναι «αναμενόμενες». Υπογράμμισε πως η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά «δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον η αναπαραγωγή κλίματος έντασης».

Ο Κύπριος υπουργός σημείωσε πως οι κινήσεις της Τουρκίας «είναι συνήθεις, τις έχουμε δει και σε προηγούμενες γεωτρήσεις και είναι εντός των προβλέψεων», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, για όσο θα συνεχίζεται η γεώτρηση, να συνεχιστούν οι προκλήσεις ή να γίνει προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης. Την ίδια ώρα διαμήνυσε πως «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε, είτε στη δημιουργία, είτε στην αναπαραγωγή ενός κλίματος έντασης, που στόχος του δεν είναι άλλος παρά η ματαίωση, η αναβολή των ενεργειακών μας σχεδιασμών».

Επίσης, επεσήμανε ότι δεν είναι προς όφελος των συμφερόντων της Κύπρου η στρατιωτικοποίηση του ζητήματος. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, εφαρμόζουμε τα σχέδια για τα οποία έχουμε εκπαιδευτεί να εφαρμόζουμε, συνεργαζόμαστε με όλους τους ενδιαφερόμενους και παραμένουμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία προσηλωμένοι στον εθνικό στόχο, που είναι η υλοποίηση, η ολοκλήρωση των ενεργειακών μας σχεδιασμών», συμπλήρωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας.

Τούρκος πρέσβης: Περιμένουμε την έκδοση των «πραξικοπηματιών»

Την έκδοση των «πραξικοπηματιών», αναμένει η Άγκυρα, σύμφωνα με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Χαλίτ Τσεβίκ, ο οποίος αναφέρθηκε στους Τούρκους στρατιωτικούς που έφθασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο το πρωί της 16ης Ιουλίου, λίγες ώρες μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.

AdTech Ad

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την απόπειρα πραξικοπήματος, ο κ. Τσεβίκ είπε ότι με την άρνηση της έκδοσης, παρεμποδίζεται η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι «η ατιμωρησία στα σοβαρά αδικήματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από ένα κράτος δικαίου».

«Αναμένουμε λοιπόν από την γείτονα Ελλάδα, που υπέφερε από πραξικοπήματα στο παρελθόν, να μας τους παραδώσει για να δικαστούν», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσεβίκ απέδωσε την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος στην «τρομοκρατική οργάνωση» -όπως τη χαρακτήρισε- του ιεροκύρηκα Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO), ενώ σε ό,τι αφορά τις διώξεις δημοσιογράφων, δήλωσε ότι εφόσον έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να δικαστούν σύμφωνα με τον νόμο.

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

ΡΕΝΤΗ ΓΑΔΑ ΟΠΑΔΟΙ

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

Εντυπωσιακά στοιχεία που δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις για σχέσεις των οργανωμένων χούλιγκανς της Θύρας 7 με…