Newsroom

Newsroom

«Τραβάει κι άλλο το σχοινί» η Ρωσία: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Μπάιντεν για τον Πούτιν

Θέτουν τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ στα πρόθυρα της διακοπής, διαμηνύει το Ρωσικό ΥΠΕΞ

AP22040529895578 5

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι εκλήθη ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα, στον οποίο έγινε διάβημα διαμαρτυρίας για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον Πούτιν, και μέσω του οποίου διαμηνύθηκε ότι οι δηλώσεις αυτές θέτουν τις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας στα πρόθυρα της διακοπής.

Στις 17 Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον χαρακτήρισε «αιμοσταγή δικτάτορα και στυγνό εγκληματία, που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας», ενώ μια ημέρα νωρίτερα τον είχε χαρακτηρίσει «εγκληματία πολέμου»

Το Κρεμλίνο εκτίμησε σήμερα ότι ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έπληττε σφοδρά την Ευρώπη και θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ισορροπία της ηπείρου, αλλά αντίθετα δεν θα επηρέαζε τις ΗΠΑ.

«Ένα τέτοιο εμπάργκο θα επηρέαζε πάρα πολύ την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Αλλά οι Αμερικανοί δεν θα έχαναν τίποτα, είναι προφανές, θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών κάποιων ευρωπαϊκών χωρών πιέζουν για την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που εξετάζονται εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν έχουν αποφέρει ακόμη σημαντικά αποτελέσματα και ζήτησε από τις χώρες που ασκούν επιρροή στην Ουκρανία να την πιέσουν ώστε να είναι πιο εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η επίτευξη σημαντικής προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες θα αποτελέσει τη βάση για μια ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.