Τράβα να βρεις τον Μωυσή και ξαναρώτα τον κι εσύ...

Στην Ελλάδα του πρωθυπουργού - Μωυσή, ένας χρόνος διακυβέρνησης ήταν υπέραρκετος για να καταστρατηγηθούν όλες οι εντολές, αν τις δει κανείς υπό το πρίσμα της μίας και κεντρικής αρτηρίας του ηθικού σώματος του ανθρώπου.

Νίκος Κουλούσιος 05/08/2020 | 12:49

Μήπως αυτός την ξέρει. Την ενδεκάτη εντολή της πολιτικής διαχείρισης «που ‘ν’ ολοκάθαρο γυαλί και κοφτερό μαχαίρι» για όποιον την παραβεί. Οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου διαπερνούν τις εποχές με απόλυτη ευκρίνεια και κουμπώνουν σε όποιο κοστουμάκι κι αν τους ράψεις. Πολύς ο λόγος για το ποια είναι η ενδεκάτη εντολή που έδωσε ο θεός στους ανθρώπους δια χειρός Μωυσή. Παραφράζοντας τους από-τη-Βίβλο-εμπνευσμένους στίχους του μεγάλου ποιητή, η ενδεκάτη εντολή στα πολιτικά πράγματα και τα πεπραγμένα της εξουσίας θα τολμούσαμε να πούμε πως είναι η αλαζονεία. Έχει ρίξει ουκ ολίγες κυβερνήσεις και αμέτρητους εις τους αιώνες πολιτικούς άνδρες. Είναι μία απαξία διαχρονική, βαθιά διαβρωτική και άκρως εθιστική για τους έχοντες αξιώματα και οφίτσια. Είναι τόσο διαδεδομένη και αφέθηκε έξω από τον δεκάλογο των εντολών  ακριβώς γιατί  η ουσία της φωλιάζει σε κάθε μία από τις υπόλοιπες δέκα. Είναι και οι δέκα μαζί σε συσκευασία της μίας, θα λέγαμε. Είναι ύβρις και αλαζονεία προς το θεό να κλέβεις, να ψευδομαρτυρείς, να εποφθαλμιάς και να ζηλεύεις, να δουλεύεις και την έβδομη μέρα αντί να αναπαύεσαι, να κατασκευάζεις είδωλα και να πιστεύεις σε θεούς άλλους από τον αληθινό. Είναι φυσικά αλαζονεία να θεωρείσαι ίσα κι όμοια με τον δημιουργό σου και να κάνεις κατάχρηση του ονόματος του.

Στην Ελλάδα του πρωθυπουργού - Μωυσή, ένας  χρόνος διακυβέρνησης ήταν υπέραρκετος για να καταστρατηγηθούν όλες οι εντολές, αν τις δει κανείς υπό το πρίσμα της μίας και κεντρικής αρτηρίας του ηθικού σώματος του ανθρώπου. Τί άλλο παρά αλαζονεία δείχνεις όταν χρησιμοποιείς πολεμικά ελικόπτερα για να κάνεις τις δουλίτσες σου; Να στέλνεις τον γιό σου εκεί όπου κάνεις επίσημη επίσκεψη, χώρια από σένα αλλά με σκοπό να παραβρεθεί μαζί σου σε συναντηση αρχηγών κρατών, που χει και μια νότα προώθησης οικογενειακών συμφερόντων;  Ή να πηγαίνεις από το ένα νησί στο επόμενο για να κάνεις δημόσιες σχέσεις επιπέδου holywood και Επιδαύρου;  Τί άλλο παρά αλαζονεία είναι να βλέπεις την Ελλάδα να καίγεται κι εσύ να θεωρείς επιβεβλημένο να στρουθοκαμηλίζεις, βλέποντας παράλληλα αρχαίο θέατρο, αμέριμνος, χαλαρός κι ωραίος; Τί άλλο παρά αλαζονεία είναι να κάνεις ό,τι ακριβώς κατηγορούσες ότι έκανε ο προκάτοχός σου, αλλά να θεωρείς τα δικά σου «άπλυτα» καθαρότερα ή δικαιολογημένα; Και να μην κουνιέται κανένα μιντιακό και τηλεοπτικό φύλλο; Τί άλλο παρά αλαζονεία είναι να θεωρείς πως επειδή κράτησες την πανδημία μακριά, κατά το μέτρο του δυνατού, έχεις και το ελεύθερο ή το άλλοθι να το παίζεις σωτήρας, την ώρα που η κοινωνία και η οικονομία βογγά από αφόρητους πόνους; Τί άλλο παρά αλαζονικό είναι να θεωρείς πως έχεις επιτυχίες στα καυτά θέματα εξωτερικής πολιτικής, την ώρα που τα τουρκικά πλοία κάνουν βόλτα έξω από τη Μύκονο και η Αγια Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων;

Τί άλλο παρα αλαζονικό είναι να γιορτάζεις τη δημοκρατία, και μάλιστα με μία Πρόεδρο προοδευτικής στόφας, ενόσω τα όργανα της τάξης που επιβάλουν οι υπουργοί σου σκοτώνουν στο ξύλο όποιον και όποια βρεθεί στο διάβα τους, τους κοιτάξει περίεργα, τους αντιμιλήσει ή απλά όποιον και όποια διαδηλώσει, φωνάξει, διεκδικησει δυναμικά αιτήματα που εδώ και δεκαετίες θέτονται αλλά δεν εισακούγονται;  Τί άλλο παρά αλαζονεία είναι να γιορτάζεις τη δημοκρατία με νομοσχέδια που περιορίζουν ελευθερίες κατοχυρωμένες από το σύνταγμα, όπως αυτή του συνέρχεσθαι χωρίς άδεια από κανέναν αστυνομικό διευθυντή;

Τι άλλο παρά αλαζονικό είναι να βαφτίζεις τον εαυτό σου υπερέλληνα και όποιον άλλο πολίτη δεν σου αρέσει το χρώμα του, το φύλο του, οι απόψεις του ή οι πολιτικές του πεποιθήσεις, η θρησκεία του, η καταγωγή των γονιών του κι ο τρόπος/λόγος για τον οποίο έφτασαν κάποτε στη χώρα αυτή, να τον  βαφτίζεις με κοσμητικά όπως προδότης, λαθραίος, αράπης,  αχάριστος, «δάκτυλος» και ανθέλληνας.

Τί άλλο παρά αλαζονεία είναι να αφήνεις τους βουλευτές σου να απειλούν δημοσιογράφους,  να βγάζεις τον αντιπρόεδρό σου να ορμάει λεκτικά και να καταφέρεται σαν μπούλης εναντίον όποιου έχει αντίθετη γνώμη για την σωτήρια αυτή κυβέρνηση;  Τί άλλο παρά αλαζονεία είναι να απειλείται η χώρα κι εσύ να μην αναπτύσεις καμία σοβαρή πρωτοβουλία, παρά να ασχολείσαι με το αν η μάσκα σου θα χει το σήμα του παναθηναϊκού επάνω, ή να βασίζεσαι σε μυστικές συνομιλίες, σε επεμβάσεις ξένων ηγετών, σε παρακάλια και  ικεσίες αντί να έχεις σταθερή και στιβαρή στρατηγική με συμμαχίες και άλλα εμπροσθοβαρή διπλωματικά μέτρα; Τί άλλο παρά αλαζονεία δείχνει η λυσσώδης μανία να κάνεις αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, να στήνεις και να πλασαρεις ορδές δημοσκοπήσεων, να στέλνεις σε δίκες του προηγούμενους κυβερνήτες και να βγάζεις κασσέτες με παράνομα ηχογραφημένες συνομιλίες και υποκλοπές, ενώ την ίδια στιγμή αγνοείς επιδεικτικά τις ευθύνες σου σε σκάνδαλα ολκής και διεθνούς εμβέλειας (Novartis), καλύπτεις δικούς σου βρωμικους εφοπλιστές, υπόδικους, παιδεραστές, καταχραστές- και  ηθικολογείς και από πάνω;

Οι άρχοντες της χώρας κλέβουν το ψωμί του κοσμάκη, ψευδομαρτυρούν σε στημένες δίκες, εποφθαλμιούν την επιτυχία άλλων χωρών χωρίς να κάνουν τίποτα ουσιαστικό για να την φτάσουν, δουλεύουν αδιαλλείπτως αλλά για το δικό τους, το προσωπικό/παραταξιακό καλό, κατασκευάζουν σωτήρες και είδωλα λατρείας με σκοπό την αποκοίμηση του κόσμου και την προπαγάνδα, χρησιμοποιούν την θρησκεία προς άγραν ψήφων, πιστεύουν στο θεό του χρήματος, της εξουσίας, της βίας και της εκμετάλλευσης και κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να εξυψώσουν τα χαϊρια τους σε επίπεδα παντοδυναμίας και άθλων του Ηρακλέως.

Στην παγωμένη τουριστική ερημιά του καλοκαιριού, και με το βλέμμα στραμμένο στο τι θα επακολουθήσει του θερινού διαλείμματος, το «γέλιο γίνεται ζημιά κι ομορφιά σκοτάδι».  Ας κάνουμε «λοιπόν υπομονή, τώρα που φως δε θα φανεί κι ούτε θα ρθει καράβι» (μηδέ κρουαζιερόπλοιο).  Και ας κάνει και η κυβέρνηση λιγουλάκι αυτοκριτική, γιατί ο κόσμος βλέπει, ο θεος παρατηρεί και το σκορ στο τέλος θα είναι αρνητικό για όσους προκάλεσαν τη μήνη θεού κι ανθρώπου.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.