Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει γραπτή απάντηση από το Ιράν στην αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς στρατιωτικής επιχείρησης για την προστασία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.«Περιμένω γράμμα από το Ιράν απόψε, θα δούμε πώς θα πάει αυτό», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.
Παρότι οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να καθυστερούν, ο ίδιος υποστήριξε ότι ο πόλεμος μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του, εφόσον η Τεχεράνη αποδεχθεί τους αμερικανικούς όρους.
REPORTER: Do you think Iran is intentionally slow rolling the process?@POTUS: “We’ll find out soon enough.” pic.twitter.com/j1y0L7cijS
— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) May 8, 2026
Η επιχείρηση που δεν έκλεισε
Κατά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι το «Σχέδιο Ελευθερία», η επιχείρηση που είχε ως στόχο την ασφάλεια των θαλάσσιων διαδρομών στα Στενά του Ορμούζ, δεν είναι οριστικά παρελθόν. Η επιχείρηση είχε ανασταλεί πριν από λίγες ημέρες, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι υπήρξε «μεγάλη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις. «Νομίζω ότι το “Σχέδιο Ελευθερία” είναι καλό, αλλά έχουμε και άλλους τρόπους να το κάνουμε. Ίσως επιστρέψουμε στην επιχείρηση αν δεν προχωρήσουν τα πράγματα, αλλά θα είναι κάτι παραπάνω», δήλωσε.
.@POTUS on Project Freedom: “We’ll go a different route if everything doesn’t get signed up, buttoned up… We may go back to Project Freedom if things don’t happen — but it’ll be Project Freedom Plus, meaning Project Freedom plus other things.” pic.twitter.com/QpKc78vo6p
— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) May 8, 2026
Οι ΗΠΑ πλήττουν δυο δεξαμενόπλοια του Ιράν
Την ώρα που ανέμενε την απάντηση, ο στρατός των ΗΠΑ έπληξε χθες Παρασκευή δυο ιρανικά δεξαμενόπλοια.
Τα δυο πλοία, που είχαν άδειες δεξαμενές κατά τον αμερικανικό στρατό, «εξουδετερώθηκαν» από μαχητικό αεροσκάφος στον Κόλπο του Ομάν, από όπου αποκτάται πρόσβαση στο στρατηγικής σημασίας στενό του Ορμούζ.Αποσπάσματα ασπρόμαυρων βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») εικονίζουν πυκνό καπνό να βγαίνει από την πρύμνη των δυο τάνκερ, που δεν είχαν πλέον πηδάλια.
Η κατάσταση των δυο ακυβέρνητων πλοίων δεν ήταν σαφής χθες βράδυ.Η Τεχεράνη κατήγγειλε στον ΟΗΕ την «κατάφωρη παραβίαση» της κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή έναν μήνα νωρίτερα.
Στρατιωτική πηγή, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, έκανε σαφές ότι οι Ιρανοί δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. «Έπειτα από περίοδο ανταλλαγών πυρών, οι εχθροπραξίες έχουν σταματήσει και έχει αποκατασταθεί η ηρεμία», είπε η πηγή αυτή. Ανταλλαγές πυρών είχαν ήδη εκτυλιχτεί την Πέμπτη.
Η Τεχεράνη απαντά με καυστικό χιούμορ
Η ιρανική πλευρά δεν άφησε αναπάντητη την πίεση. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαΐλ Μπαγκάεϊ, ανέβασε ανάρτηση με απόσπασμα από την αντιπολεμική σάτιρα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «S.O.S. Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» του 1964, το κλασικό φιλμ με σενάριο πυρηνικής επίθεσης εν μέσω Ψυχρού Πολέμου.
«Είναι παράλογο να ισχυρίζεσαι ότι αποτρέπεις μια πυρηνική κρίση όταν η μέθοδός σου είναι να βομβαρδίζεις μια χώρα μέχρι να “λάμψει”», έγραψε, παραπέμποντας ευθέως στη δήλωση Τραμπ ότι αποτυχία της εκεχειρίας θα σήμαινε «μια μεγάλη λάμψη».
It is a grotesque absurdity that they claim to seek peace and prevent a nuclear crisis, yet their proposed solution is “one big glow.”
HOWEVER… (just watch 🎬 Stanley Kubrick’s Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, 1964). pic.twitter.com/WKWFLTh2el
— Esmaeil Baqaei (@IRIMFA_SPOX) May 8, 2026
«Η προτεινόμενη λύση τους είναι “μια μεγάλη λάμψη”. Απλώς παρακολουθήστε την ταινία», κατέληξε η ανάρτηση.Η Τεχεράνη συνεχίζει να κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι επιλέγει τη στρατιωτική κλιμάκωση κάθε φορά που υπάρχει διπλωματική λύση στο τραπέζι.
Διαβάστε επίσης:
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια