Τους δασμούς του Τραμπ στην Κίνα τους πληρώνουν… οι Αμερικανοί

Οι καταναλωτές βιώνουν ολοένα περισσότερο τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου

trump 2815558 960 720

Οι Αμερικανοί είναι αυτοί που θα πληρώσουν το κόστος των επιπρόσθετων δασμών που σκοπεύει να επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, παρότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ κομπάζει για τα δισεκατομμύρια δολάρια που κατ’ αυτόν θα ξεχειλίσουν τα κρατικά ταμεία.

«Οι δασμοί είναι φόροι που πληρώνουν οι αμερικανικές εταιρείες και οι καταναλωτές, όχι η Κίνα», προειδοποιεί ο Ντέιβιντ Φρεντς, επικεφαλής της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής (της NRF), καθώς οι δασμοί σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας άλλων 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να αυξηθούν από το 10% στο 25% αύριο Παρασκευή.

Η ξαφνική αύξηση των δασμών, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα αφότου αναγγέλθηκε, ενδέχεται «να πλήξει σκληρά αμερικανούς επιχειρηματίες, ιδιαίτερα μικρές επιχειρήσεις, που έχουν περιορισμένους πόρους για να αμβλύνουν τις συνέπειες», συμπλήρωσε ο Φρεντς, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι επιπρόσθετοι δασμοί που έχουν τεθεί σε εφαρμογή ήδη από την περασμένη χρονιά εισέφεραν στα ταμεία του ομοσπονδιακού κράτους επιπλέον έσοδα 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση, διαβεβαιώνει ο Τραμπ. Αλλά το κόστος των δασμών το επωμίζονται οι αμερικανικές εταιρείες που εισάγουν κινεζικά προϊόντα, όχι οι κινεζικές εξαγωγικές εταιρείες.

Το μέτρο υποτίθεται ότι θα αποθάρρυνε τις εισαγωγές από τον ασιατικό γίγαντα, κάνοντας τα προϊόντα του ακριβότερα. Αλλά για την ώρα, στην πράξη είναι κάθε άλλο παρά προφανές ότι αυτή ήταν η έκβαση της κίνησης.

Παρότι τόσο τα στελέχη των βιομηχανιών όσο και οι επιχειρηματίες της λιανικής υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Τραμπ σε ό,τι αφορά τον στόχο να βελτιωθούν οι όροι της πρόσβασης στις αγορές της Κίνας για τις εταιρείες των ΗΠΑ, η μέθοδος που έχει υιοθετήσει τους ανησυχεί, καθώς είναι οι δικοί τους πελάτες, οι αμερικανοί καταναλωτές, που βιώνουν ολοένα περισσότερο τις συνέπειες.

Ασφαλώς «θα θέλαμε ο πρόεδρος Τραμπ να καταλήξει σε μια συμφωνία με την Κίνα που θα βάλει τέλος στην συμπεριφορά της με την οποία καταπνίγει τον ανταγωνισμό», διαβεβαίωσε η Χουν Κουάκ, επικεφαλής της Retail Industry Leaders Association. Υπογράμμισε ωστόσο πως η μεσαία τάξη θα καταλήξει να πληρώνει πολύ πιο ακριβά για καταναλωτικά αγαθά.

Καθώς οι καθοριστικές διαπραγματεύσεις ξαναρχίζουν σήμερα και θα συνεχιστούν αύριο στην Ουάσινγκτον, η οργάνωση Trade Partnership υπολόγισε ότι η αύξηση των τελωνειακών δασμών θα ακριβύνει τις αγοράς μιας τετραμελούς οικογένειας κατά 767 δολάρια.

Εξάλλου, κατά την ίδια πηγή, απειλούνται σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Από τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό επτά εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ, δηλαδή το 19% των 39 εκατομμυρίων αμερικανικών θέσεων εργασίας που συνδέονται με το διεθνές εμπόριο.

Οι δασμοί αφορούν όχι μόνο τα λεγόμενα ενδιάμεσα αγαθά (ημικατεργασμένα προϊόντα όπως ο χάλυβας, τα δέρματα, το καουτσούκ, τα πλαστικά) αλλά και ολοκληρωμένα προϊόντα, όπως οι τηλεοράσεις, τα έπιπλα, οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Πρόσφατη μελέτη της Fed της Νέας Υόρκης κατέδειξε ότι οι δασμοί που επιβάλλονται από τον Μάρτιο του 2018 (χάλυβας και αλουμίνιο) και τον Ιούνιο του 2018 (πολλά άλλα κινεζικά εμπορεύματα) αύξησαν τον δείκτη του πληθωρισμού (CPI) κατά 0,3% πέρυσι.

Άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα και εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και τη Fed, προέβλεπε ότι εξαιτίας των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών που επιβλήθηκαν στα εισαγόμενα πλυντήρια, οι Αμερικανοί θα δαπανήσουν 1,5 δισεκ. δολάρια επιπλέον για αυτού του είδους τις συσκευές. Η τιμή των πλυντηρίων ακρίβυνε κατά 86 δολάρια, η τιμή ενός στεγνωτηρίου κατά 92.

«Θέλουμε η Κίνα να αλλάξει τις εμπορικές της πρακτικής, αλλά είναι παράλογο να τιμωρούνται οι Αμερικανοί με αυτές τις διαπραγματευτικές τακτικές», διαμαρτυρήθηκε αυτή την εβδομάδα η συνομοσπονδία των επιχειρήσεων λιανικής NRF.

«Αν η κυβέρνηση θέλει να ασκήσει επιπλέον πίεση στην Κίνα, ας σχηματίσει έναν πολυεθνικό συνασπισμό με τους συμμάχους μας», πρότεινε.

Από κινεζικής πλευράς, τα επίσημα στοιχεία για το εμπόριο κατέδειξαν χθες Τετάρτη ότι τον Απρίλιο, σημειώθηκε πτώση των πωλήσεων στο εξωτερικό, αλλά το πλεόνασμα των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ παράμεινε αμετάβλητο, παρά τους δασμούς.

Τα κινεζικά αντίποινα, ειδικά σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, πλήττουν εξάλλου γεωργούς στις ΗΠΑ, παρότι τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση Τραμπ τους μοίρασε 12 δισ. δολάρια για να αμβλύνει τις συνέπειες.

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι, που εκλέγονται σε Πολιτείες που ψήφισαν Τραμπ, τονίζουν ότι οι αγρότες έχουν αρχίσει να «χάνουν την υπομονή τους», όπως το θέτει η Τζόνι Ερνστ, γερουσιάστρια της Άιοβα.

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…