Newsroom

Newsroom

Τούρκος κομάντο, "πρωταγωνιστής" στην κρίση των Ιμίων προκαλεί: Βλέπει υπό… "ελληνική κατοχή" τα νησιά

Προκλητικές είναι οι δηλώσεις ενός από τους τούρκους κομάντο που πρωταγωνίστησαν στην κρίση των Ιμίων του 1996. Ο Ali Turksen (Αλί Τουρκσέν) που ήταν ένας εκ των επικεφαλής των τούρκων κομάντων στη βραχονησίδα των Ιμίων είπε μεταξύ άλλων πως τα νησιά βρίσκονται «υπό ελληνική κατοχή» ενώ η Ελλάδα έχει στρέψει τις «κάννες της» εναντίον της Τουρκίας.

5a857de91dc524d1638b45c5

Ο Αλί Τουρκσέν ο οποίος πολιτεύεται με το εθνικιστικό κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ “Καλό Κόμμα” σχολίασε προκλητικά το τελευταίο επεισόδιο στα Ίμια με τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου «Γαύδος» από τουρκική ακταιωρό.

Ο τούρκος κομάντο σε συνέντευξη στο περιοδικό “Boxer”, συντηρεί με τις δηλώσεις του το πολεμικό κλίμα σε βάρος της Ελλάδας. «Η Ελλάδα παίζει επισήμως το παιχνίδι του «κοιτάξτε με», όπως κάνει ο ακροβάτης», αναφέρει ενώ μιλά για «ελληνική κατοχή».

«Στα Ίμια είναι χρόνια τώρα που δημιουργούν μία τέτοια ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα 18 νησιά και μία βραχονησίδα να βρίσκονται σήμερα υπό πλήρη κατοχή. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί μία σοβαρότατη ανησυχία για την ασφάλεια της Τουρκίας. Γιατί έχουν στρέψει τις κάννες τους κάτω από τη μύτη μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Αύριο», συνέχισε ο Τουρκσέν, «θα επικαλεστούν τα χωρικά ύδατα, είτε την ΑΟΖ, είτε τον εναέριο χώρο και δεν θα μπορούμε ούτε να ψαρεύουμε, ούτε τα πλοία μας να πλησιάζουν, ούτε στρατιωτικές ασκήσεις να μας επιτρέπουν να κάνουμε, ούτε να έχουμε δικαιώματα στον υποθαλάσσιο πλούτο».

«Η Τουρκία ό,τι είναι να κάνει, πρέπει να το κάνει προσεκτικά αλλά χωρίς να παραχωρεί δικαιώματά της. Ούτε κι εγώ που έχω περάσει τη ζωή μου σε στρατιωτικές ασκήσεις θέλω πόλεμο με κανέναν, αλλά ούτε κι εσύ, όμως, να τον επιζητείς. Δεν έρχομαι εγώ να κάτσω στο μπαλκόνι σου. Αλλά όταν κάποιος προσπαθήσει να τοποθετήσει ένα τραπέζι στο μπαλκόνι του σπιτιού μου, φυσικά και θα αντιδράσω λέγοντας “τι κάνεις εκεί;”. Δεν θέλω να πω το κλασικό, αλλά αν ξεκινήσεις να δίνεις, θα συνεχίσουν να ζητάνε περισσότερα», καταλήγει.


Ο ρόλος του Τουρκσέν στα Ίμια

Ο Αλί Τουρσκέν ήταν μέλος των τουρκικών ειδικών δυνάμεων (SAT) που «έδρασε» στα Ίμια το 1996. Ήταν υποπλοίαρχος τότε και επικεφαλής των πληρωμάτων που αποβιβάστηκαν στη βραχονησίδα.

Ο επικεφαλής των τούρκων βατραχανθρώπων, Τουρσκέν συνελήφθη ως διοικητής των ειδικών δυνάμεων SAT τον Φεβρουάριο του 2010. 

Κατά την απολογία του στο δικαστήριο αποκάλυψε στοιχεία της επιχείρησης Yunuz-1, προσκόμισε μάλιστα απόδειξη αγοράς βενζίνης και τροφίμων με έξοδα δικά του και του έτερου αξιωματικού, Ercan Kirectepe, ο οποίος ήταν παρών στη δίκη. Το ποσό που πλήρωσαν τότε οι δύο αξιωματικοί ήταν 16.730.000 τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου 24.000 δρχ με την ισοτιμία της εποχής.

«Πληρώσαμε από την τσέπη μας τη βενζίνη για το φουσκωτό που μας έβγαλε στο Καρντάκ (Ίμια). Το βράδυ εκείνο αγοράσαμε βενζίνη με την πιστωτική κάρτα του Ercan Kireçtepe. Η απόδειξη από εκείνη τη συναλλαγή είναι εδώ. Εκείνο το βράδυ, στη 01:40, αποβιβαστήκαμε στη βραχονησίδα. Ο τότε αρχηγός του ΠΝ, ναύαρχος Guven Erkaya, μου τηλεφώνησε και μου είπε: ‘Παιδί μου, ακόμη δεν είστε έτοιμοι;’ Φυσικά τον πίεζε η Τανσού Τσιλέρ (πρωθυπουργός της Τουρκίας την περίοδο της κρίσης). Εμείς αγοράσαμε βενζίνη κι έτσι ξεκινήσαμε με το φουσκωτό. Τώρα όμως, δυο από τα άτομα που αποβιβαστήκαμε τις πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996 στη βραχονησίδα Καρντάκ και υψώσαμε την τουρκική σημαία, υποστέλλοντας την ελληνική, δικαζόμαστε σ’ αυτήν την αίθουσα», ήταν τα λόγια του Turksen ενώπιον του ανακριτή.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…