Τουρκικό παζάρι από τον Ερντογάν με το Oruc Reis

Επιβεβαιώνεται πλήρως τις τελευταίες ώρες το πρωτοσέλιδο του Documento, με τον Ερντογαν  να χρησιμοποιεί τη συνεχή απειλή εξόδου του Ορουτς Ρέις, για να οδηγήσει την Ελλάδα σε διάλογο εφ όλης της ύλης με διαμεσολάβηση Μερκελ.

49538031 101

Όλες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες από την Τουρκία συγκλίνουν πως πιθανώς οι προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι να προκαλέσει αυτή τη στιγμή θερμό επεισόδιο  με την Ελλάδα με μια «έξοδο» του ερευνητικού πλοίου σε θαλάσσιες περιοχές νοτίως του Καστελορίζου και να προκαλέσει σύγκρουση, αλλά θέλει να “εργαλειοποιήσει” την κρίση των τελευταίων ημερών για να εδραιώσει την θέση του για απευθείας διάλογο.

Έναν διάλογο, όμως, που η τουρκική πλευρά επιδιώκει να γίνει όχι μόνο για το μοναδικό αποδεκτό από την ελληνική πλευρά θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ αλλά εφ’ όλης της ύλης. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε το «δίλημμα» που για την Ελλάδα απ΄ όσα ξέραμε ως τώρα δεν υπήρχε: Αναμέτρηση ή διαπραγμάτευση.

 

Σύμφωνα με τα όσα έγραψε η Γενί Σαφάκ ο Ερντογάν είπε:

«Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα στο έδαφος στην θάλασσα στους φυσικούς του πόρους κανενός. Όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να απλώσει χέρι, στα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα…Προειδοποιούμε ανοιχτά όλους όσους μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική: Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Anadolu ο Ερντογάν υποστήριξε ότι  αν υπάρξει οποιαδήποτε απειλή προς την Τουρκία, «είτε είναι στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη ή το Αιγαίο», η χώρα «θα δείξει τη δύναμή της και την αποφασιστική στάση της χωρίς κανένα δισταγμό». 

«Ο λόγος για τον οποίο αυτοί που αντιτάχθηκαν δυνατά στα βήματα της Τουρκίας δεν μπορούσαν να εμφανιστούν στο πεδίο, είναι ότι βλέπουν τη δύναμη που έχει η χώρα μας σε κάθε παντού». 

Ο Ερντογάν λέει αυτά που θέλει και θέτει διλήμματα του τύπου “πόλεμος ή διαπραγμάτευση”. Το θέμα είναι εμείς τι έχουμε αποφασίσει να απαντήσουμε. Υπάρχει περίπτωση διαπραγμάτευσης; Για ποιο θέμα μπορούμε να εμείς να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία;

Το εν λόγω σενάριο εκτός ότι επιβεβαιώνεται και από το πρωτοσέλιδο του Documento, το αναφέρει και στην ανάλυση του ο Μιχάλης Ιγνατίου που αναφέρει‘Από τον “πολεμικό” πυρετό στο …διάλογο με την Τουρκία;”

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, Η άλλη υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι παίζεται ένα «παιγνίδι». Που ίσως είναι προσυνεννοημένο, ώστε οι δύο χώρες να οδηγηθούν σε διάλογο, με τη μεσολάβηση της Γερμανίας, η οποία εν τη απουσία της Αμερικής του Ντόναλντ Τραμπ, ανέλαβε τα ηνία..”

Είχαμε κάποια γεγονότα, περίεργα θα έλεγα, το βράδυ του Σαββάτου, που αφορούν τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που δεν «κολλούν» μεταξύ τους και αλληλοσυγκρούονται.

Από τη μία ήταν η διαρροή της ελληνικής πλευράς για αποχώρηση των Τούρκων από την περιοχή του Καστελόριζου, που ανακούφισε τους πολίτες. Παράξενο δεν είναι, όμως, να διαρρέει το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ότι «βλέπει» αποχώρηση, ενώ στην πραγματικότητα ομιλούμε για «αραίωση» των τουρκικών πλοίων, όπως πληροφορηθήκαμε από άλλες πηγές;

Και από την άλλη, ακολούθησε η σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον ότι το Oruc Reis ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική πρεσβεία εξαπέλυσε και μία αισχρή επίθεση, με 18 μηνύματα στο Twitter, εναντίον της Ελλάδας από την οποία καταλάβαμε όσοι μελετήσαμε την ανακοίνωση, ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν κοντά στο Καστελόριζο. Από την ανακοίνωση πηγάζει μίσος για το πανέμορφο νησί του Αιγαίου Πελάγους, διότι το Καστελόριζο τους ακρωτηριάζει.

Αρχικά νομίσαμε ότι η ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας ήταν fake news. Φαίνεται ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον απλά βιάστηκαν και ανακοίνωσαν τις αποφάσεις της Τουρκίας, πριν αυτές δημοσιοποιηθούν επίσημα από την Άγκυρα. Και αυτό εικάζεται από το νέο μήνυμα που ανάρτησε η τουρκική πρεσβεία. Οι τελικές αποφάσεις για τις έρευνες στο Καστελόριζο, θα ληφθούν τη Δευτέρα, στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο καθένας μας αναρωτιέται τι συμβαίνει; Αποχωρεί ο τουρκικός στόλος και επιστρέφει στα τουρκικά λιμάνια, όπως διέρρευσε η Αθήνα; Και αν αληθεύει γιατί η τουρκική πρεσβεία έσπευσε να δηλώσει ότι ξεκινούν οι έρευνες;
Είτε η ελληνική πλευρά έχει λάθος πληροφόρηση και ο τουρκικός στόλος παραμένει στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είτε η τουρκική πρεσβεία προχώρησε σε μία προβοκάτσια, όπως μου είπε φίλος διπλωμάτης, χωρίς την έγκριση της Άγκυρας.

Υπάρχει η παραμικρή περίπτωση, έστω και μισό τοις εκατό, να πράξει οτιδήποτε ο Τούρκος πρέσβης χωρίς να λάβει εντολή από το υπουργείο Εξωτερικών. Αποκλείεται. Στη συνέχεια η τουρκική πρεσβεία πρόσθεσε και νέο μήνυμα (tweet), που σημείωνε:

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έρευνας Oruç Rei διακήρυξε τη σεισμική του έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο, στις 21 Ιουλίου 2020.

Και επειδή η τουρκική ανακοίνωση έγινε δημόσια και με επίσημο τρόπο, ισχύει. Όμως και εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Πως ξεκίνησε έρευνες το Oruc Reis αφού οι δορυφορικές φωτογραφίες το δείχνουν να παραμένει, και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, σε τουρκικό λιμάνι.

Η άλλη υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι παίζεται ένα «παιγνίδι». Που ίσως είναι προσυνεννοημένο, ώστε οι δύο χώρες να οδηγηθούν σε διάλογο, με τη μεσολάβηση της Γερμανίας, η οποία εν τη απουσία της Αμερικής του Ντόναλντ Τραμπ, ανέλαβε τα ηνία….

Η αμφίσημη γερμανική διαμεσολάβηση

Υπό τις συνθήκες αυτές το διάστημα έως τις 2 Αυγούστου που λήγει η Navtex της Τουρκίας είναι κρίσιμο, με απειλές εξόδου του Oruc Reis και την επιχείρηση προπαγάνδας από πλευράς των Τούρκων.

Η κυβέρνηση προσδοκά πάντοτε η γερμανική διαμεσολάβηση να καταλήξει σε αποκλιμάκωση της κρίσης, ωστόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον κίνδυνο να ασκηθούν πιέσεις από την Άγκελα Μέρκελ για έναν εφ΄ όλης της ύλης διάλογο. Κάτι που είναι αυτονόητο πως θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα και να δυσχεράνει την θέση της χώρας μας.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…