Τουρκική εισβολή στη Συρία

Πριν λίγες ώρες ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία, στην περιοχή της Ροτζάβα.

turkish forces in syria 100419 AP

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χτύπησαν κουρδικές θέσεις στη μεθοριακή πόλη Ρας Αλ Αΐν (Σέρε Κανίγιε). Οι άμαχοι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη. Δυνάμεις της 2ης στρατιάς του τουρκικού στρατού έχουν συρεύσει στα σύνορα με τη Συρία, ενώ έχουν προωθηθεί, σύμφωνα με το Associated Press και το Al Jazeera, τεθωρακισμένα οχήματα της 20ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων. Στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων βρίσκοντα και τουλάχιστον 18.000 μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA). 

Από την πλευρά τους οι SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), ο συνασπισμός όπου κυριαρχούν οι κουρδικές δυνάμεις των YPG, μιλάνε για πιθανή ανθρωπιστική κρίση. Ο Σαχόζ Χασάν, συμπρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας), πολιτικού σκέλους των YPG, είπε  ότι οι SDF είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση.

Όμως, οι βομβαρδισμοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σκότωσαν τουλάχιστον 11 άνθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 8 αμάχων,ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).-υπό την ηγεσία των Κούρδων- Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τραυματίζοντας επίσης δεκάδες αμάχους, ανέφεραν οι SDF.

Ο Μαρβάν Καμισλό, στρατιωτικός αξιωματούχος των SDF και αρμόδιος για την υπηρεσία τύπου, τόνισε πως μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων των SDF στη βορειοανατολική Συρία και τουρκικών δυνάμεων κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.

«Οι συγκρούσεις μαίνονται κατά μήκος σχεδόν όλης της συνοριακής γραμμής. Οι SDF απαντούν», τόνισε ο Καμισλό στο Reuters.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μουσταφά Μπαλί με tweet του είπε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Κομπάνι στη βορειοανατολική Συρία.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών (YPG/PKK) σε βάθος 30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών». Παράλληλα, ανέφεραν ότι οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τους SDF, τουρκικά μαχητικά αεριωθούμενα πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Άιν, το Καμισλί και το Άιν Ίσα.

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, δύο βλήματα όλμου έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, λίγο αφότου η Τουρκία και οι Σύροι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν μια επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία. Από την πλευρά του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει πως έξι ρουκέτες που ερρίφθησαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Οι στόχοι

Επισήμως, η Τουρκία χαρακτηρίζει την επιχείρηση «αντιτρομοκρατική». Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση όχι μόνο το ISIS αλλά και τις κουρδικές YPG (Μονάδες Λαϊκής Προστασίας) που αποτελούσαν μέχρι τη συμφωνία Τραμπ-Ερντογάν τον πιο πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία επιδιώκει:

  • Να αποκόψει τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των κουρδικών πολιτοφυλακών της Συρίας και των ανταρτών του PKK στην Τουρκία.
  • Να διασπάσει την ενότητα των κουρδικών πληθυσμών της Συρίας, του Ιράκ και της Τουρκίας.
  • Να ακρωτηριάσει πολιτικά κι εδαφικά την αυτόνομη περιοχή της Ροτζάβα.
  • Να μεταφέρει μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων στην περιοχή (Τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για δύο εκατομμύρια), απομακρύνοντάς τους από τις τουρκικές πόλεις.
  • Να μεταβάλει τον δημογραφικό χάρτη της περιοχής σε βάρος των Κούρδων της Συρίας.
  • Σε βάθος χρόνου να δημιουργήσει ένα νέο «επεισόδιο Αλεξανδρέττας». Το 1937 ο τουρκικός στρατός μπήκε «προσωρινά» στην Αλεξανδρέττα. Έκτοτε, η (μέχρι το 1937 συριακή) επαρχία της Αντιόχειας ανήκει στην τουρκική επικράτεια. Είναι ενδεικτικό ότι τα τουρκικά υπουργεία συμπεριλαμβάνουν πλέον στους σχεδιασμούς τους το Αφρίν που καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό τον Μάρτιο του 2018.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών αύριο Πέμπτη, ανέφεραν διπλωμάτες, έπειτα από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες.

ΕΕ: Να σταματήσει η Τουρκία την στρατιωτική επιχείρηση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αξίωσε σήμερα τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Οι Κούρδοι καλούν τη Μόσχα να διευκολύνει τον «διάλογο» με τη Δαμασκό

Οι Κούρδοι της Συρίας κάλεσαν σήμερα τη Μόσχα να διαδραματίσει ρόλο «εγγυητή» σε μια διαδικασία «διαλόγου» με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ οι δυνάμεις της μειονότητας αυτής απειλούνται από μια επίθεση της γειτονικής Τουρκίας.

Κάνοντας λόγο για έναν «διάλογο» με «τη συριακή κυβέρνηση», η ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «ελπίζει ότι η Ρωσία θα διαδραματίσει έναν ρόλο υποστηρικτή και εγγυητή».

Η διοίκηση των Κούρδων της Συρίας προσθέτει πως η θέση της εδώ και καιρό είναι πως ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί η συριακή σύγκρουση είναι μέσω του ενδοσυριακού διαλόγου.

Τέλος, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους