Τουρκία: Υπό τον φόβο των capital controls έκλεισε το χρηματιστήριο

Η οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία, κάνει τις φήμες για capital controls να να αυξάνουν διαρκώς.

EK Xrimatistirio

Με τη νέα πτώση της λίρας σε επίπεδα ρεκόρ και την κατάρρευση μετοχών στο Χρηματιστήριο επικρατεί απόγνωση στη Χώρα, με τα σενάρια για δεσμεύσεις καταθέσεων και capital controls να φουντώνουν ολοένα και περισσότερο μετά τις νέες εξελίξεις και την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, μετά την πτώση του σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. Πρόκειται για την πέμπτη παρέμβαση μέσα στο μήνα Δεκέμβριο, αφού η ισοτιμία υποχώρησε στις 17,0705 λίρες ανά δολάριο.

Η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος οδήγησε σε προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης μετοχών, ομολόγων και repos. Λίγα λεπτά μετά, οι συναλλαγές ξεκίνησαν ξανά, αλλά ο δείκτης έχανε 5% και ο τραπεζικός δείκτης πάνω από 6%, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει και δεύτερη αναστολή.

Σημειώνεται ότι εντός του έτους, η τουρκική λίρα έχει απωλέσει το 56% της αξίας της, με το 40% των απωλειών να καταγράφονται τον τελευταίο μήνα.

Η ανακοίνωση του Borsa Istanbul αναφέρει:

«Από τις 16:24:28, έχει ενεργοποιηθεί ο Αυτόματος Μηχανισμός Αναστολής Συναλλαγών. Οι συναλλαγές έχουν προσωρινά ανασταλεί σε όλες τις γραμμές της Αγοράς Μετοχών, σε συμβόλαια που βασίζονται σε μετοχές και χρηματιστηριακούς δείκτες που διαπραγματεύονται στην αγορά Futures και Options και στην Αγορά των Repos και των Ομολόγων».

Οικονομολόγος της Istanbul Analytics στο Reuters δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Παρασκευής:

«Γίνεται ένα πείραμα και ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για το πείραμα αυτό. Θα μειώσουν τα επιτόκια όσο μπορούν».

Υπενθυμίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στο 15%, ως όριζε το σχέδιο του Ερντογάν να δοθεί προτεραιότητα στις εξαγωγές και τον δανεισμό, παρά τις  διαφωνίες της αντιπολίτευσης και τις συστάσεις των οικονομολόγων.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων πάντως, εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί σχεδόν στο 30% το 2022 λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών των εισαγωγών.

«Φτωχαίνουμε» ήταν το σύνθημα των συνδικάτων στο συλλαλητήριο 5.000 ατόμων που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη εντός της εβδομάδας, ενώ οι ουρές για ένα καρβέλι ψωμί αυξάνουν καθημερινά.

Η νομική σύμβουλος του Ερντογάν ήταν εκείνη που προϊδέασε για τα capital controls, συνθήκη που φαίνεται να συνιστά μονόδρομο εξαιτίας των εξελίξεων.

Πηγή:DocumentoNews.gr