Τουρκία: Η στιγμή της σύλληψης της αντιπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πογκρόμ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία συνεχίζεται. Στο πλαίσιο του κύματος εκκαθαρίσεων που έχει επιβάλλει ο Ερντογάν, συνελήφθησαν τα ξημερώματα οι δύο συμπρόεδροι και ακόμη εννέα βουλευτές του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

NewsRoom 04/11/2016 | 12:22

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, εκδόθηκαν εντάλματα για 13 βουλευτές, αλλά αρχικά τέθηκαν υπό κράτηση μόνο 11. Στη συνέχεια, τέθηκε υπό κράτηση και ο 12ος, ο Ιμάμ Ταστσιέρ, που βρισκόταν σε ξενοδοχείο στην Άγκυρα. Νωρίτερα, οι δικηγόροι του κόμματος είχαν πει ότι 15 συνολικά βουλευτές βρίσκονται υπό κράτηση. Η αστυνομία έκανε επιδρομή στα σπίτια των συμπροέδρων Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Άγκυρα και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ. Η αστυνομία έκανε επίσης έρευνα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Άγκυρα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε από την πλευρά του ότι η κράτηση των μελών του HDP είναι νόμιμη. Σημειώνεται ότι το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου της Τουρκίας, με 59 έδρες σε σύνολο 550. Οι βουλευτές στη Τουρκία συνήθως διατελούν υπό ασυλία, αλλά η ασυλία του κόμματος άρθηκε στις αρχές του χρόνου. Η Τουρκία κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Δείτε τη στιγμή της σύλληψης της αντιπροέδρου του HPD