Newsroom

Newsroom

Τουρκία: Διαδηλώσεις γυναικών για την υπεράσπιση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης

Αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος υπαινίσσονται ότι η Τουρκία μπορεί να αποχωρήσει από τη συνθήκη 

AP 20201722998012

Γυναίκες διαδήλωσαν σήμερα στις τουρκικές πόλεις για να εκφράσουν την προσήλωσή τους στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, στόχος της οποίας είναι η καλύτερη προστασία των γυναικών από τη βία, την ώρα που αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος υπαινίσσονται ότι η Τουρκία μπορεί να αποχωρήσει από τη συνθήκη αυτή.

Δεκάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν σε πάρκο της Άγκυρας υπό την παρακολούθηση ισχυρής αστυνομικής παρουσίας.

“Αν η Συνθήκη αυτή μιας αφαιρεθεί, όλες οι γυναίκες θα είναι μόνες”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζανσού Ερτάς της Πλατφόρμας Γυναικών της Άγκυρας, που οργάνωσε τη διαδήλωση.

Στην Κωνσταντινούπολη, διαδηλώτριες παρεμποδίστηκαν να εισέλθουν σε πάρκο και δεκάδες μεταξύ αυτών αποφάσισαν να κάνουν πορεία στους δρόμους της περιοχής Μπεσίκτας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες εκδηλώνονται στην Τουρκία σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των γυναικών που φονεύονται από άνδρες. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι ο φόνος τον Ιούλιο της φοιτήτριας Πινάρ Γκιουλτεκίν.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πρόσφατα ότι η Άγκυρα θα πρέπει να αποχωρήσει από τη Συνθήκη, την οποία η Τουρκία επικύρωσε το 2012. Η συνθήκη αυτή που υιοθετήθηκε το 2011 από το Συμβούλιο της Ευρώπης (που αριθμεί 47 χώρες) είναι το πρώτο υπερεθνικό εργαλείο που ορίζει νομικά δεσμευτικά πρότυπα προκειμένου να εμποδίζει τη σεξιστική βία.

Για τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των γυναικών, ο νόμος δεν εφαρμόζεται σωστά στην Τουρκία, αφήνοντας τις γυναίκες ευάλωτες απέναντι στη βία που υφίστανται από τους συζύγους, πρώην συζύγους ή οικείους τους.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα “Θα θέσουμε τέλος στις γυναικοκτονίες”, 146 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από άνδρες το πρώτο εξάμηνο 2020 στην Τουρκία.

Το 2019, 474 γυναίκες έχασαν κατ’ αυτόν τον τρόπο τη ζωή τους και 440 το 2018, σύμφωνα με την οργάνωση.

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο της Ευρώπης εκφράζει την ανησυχία του για την αποχώρηση της Πολωνίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών από την έμφυλη βία. 

Αυτό το κείμενο, γνωστό ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», είναι το πρώτο υπερεθνικό εργαλείο που θεσπίζει νομικά δεσμευτικούς κανόνες με σκοπό την πρόληψη της έμφυλης βίας.

Η Πολωνία υπέγραψε το 2012 τη Σύμβαση όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν ένας συνασπισμός κεντρώων κομμάτων και την είχε επικυρώσει τρία χρόνια αργότερα.

Ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης Ζπίγκνιου Ζιόμπρο, είχε χαρακτηρίσει εκέινη την εποχή τη Σύμβαση ως «επινόηση, ένα φεμινιστικό δημιούργημα που στοχεύει να δικαιολογήσει την ομοφυλοφιλική ιδεολογία». Ο ίδιος τόνισε χθες πως προτίθεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα μία επίσημη πρόταση, ζητώντας από το Υπουργείο Οικογένειας να προετοιμάσει την καταγγελία της συνθήκης.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η απάντηση στα ΜΜΕ που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση Κασσελάκη

syriza grafeia 0

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η απάντηση στα ΜΜΕ που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση Κασσελάκη

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων. Έθεσε για μια…

«Βόμβα» Σπίρτζη: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση – Θα επέλεγα Τσίπρα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς (video)

Σπίρτζης Τσίπρας

«Βόμβα» Σπίρτζη: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση – Θα επέλεγα Τσίπρα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς (video)

«Απέτυχε η επικοινωνιακή τακτική του προέδρου μας στις ευρωεκλογές»