Τουρκία: Ασφυκτικός ο κλοιός για τον αντιπολιτευόμενο Τύπο

H γραμμή του Ερντογάν, πάνω στην οποία στηρίχτηκε το πογκρόμ εναντίον των δημοσιογράφων αλλά και κάθε φωνής, που δεν τον εξυμνούσε, είναι ότι με τα γραπτά τους βοήθησαν στην εκκόλαψη τρομοκρατών, επομένως η καταστολή είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα.

unal

Δεκάδες εφημερίδες και κανάλια έκλεισαν, δημοσιογράφοι κλείστηκαν στις φυλακές ενώ οι διώξεις συνεχίζονται. Στο στόχαστρο και η εφημερίδα Zaman που θεωρείται ότι απηχεί τις απόψεις του εξόριστους στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η εφημερίδα έκλεισε λίγο μετά το πραξικόπημα, αλλά τα βάσανα των συντακτών ξεκίνησαν στη συνέχεια.Έξι από αυτούς καταδικάστηκαν για τρομοκρατία, και οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ σήμερα ήρθε και το αποκορύφωμα: Ο βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας Αλί Ουνάλ καταδικάστηκε σε 19 χρόνια κάθειρξη, με την κατηγορία ότι ήταν από τους ηγέτες του δικτύου που οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

«Δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο Ουνάλ μέσα από τη φυλακή και πρόσθεσε, ότι δικάζεται για τα κείμενα που έγραφε.

Ανάλογη μεταχείριση είχε και η αντιπολιτευόμενη «Τζουμχουριέτ», που κατηγορήθηκε ακόμα και για σχέσεις με τους Κούρδους και το PKK.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, υπολογίζει ότι 29 δημοσιογράφοι είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι στην Τουρκία. Ο κλοιός είναι πλέον ασφυκτικός για τις λίγες αντιπολιτευτικές φωνές που απέμειναν.

   

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

παπανωτας

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπανώτας, μίλησε το Σάββατο (20/04) για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο…