Τουρκία: Ανακάλυψαν 50 αεροπλάνα που κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με την ναζιστική Γερμανία

Πενήντα από τα εβδομήντα δύο αεροπλάνα που εξαφανίστηκαν 70 χρόνια πριν, βρέθηκαν θαμμένα κάτω από το πρώην αεροδρόμιο της Καισάρειας στην Τουρκία, αναφέρει η Hurriyet.

5800cc111dc5245a238b47c2

Τα μαχητικά υψηλών επιδόσεων τύπου FW-190A3 θάφτηκαν μετά από αίτημα των ΗΠΑ.

Τα αεροπλάνα αυτά «εξαφανίστηκαν» το 1947 όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν στην Τουρκία βοήθεια.

Επίσημες προσπάθειες να βρουν τα αγνοούμενα 72 αεροπλάνα ξεκίνησαν το 2015 με την χρήση ανιχνευτών μετάλλων. Αν και τα μηχανήματα εντόπισαν τα αεροπλάνα η γραφειοκρατία δεν άφησε να τα ξεθάψουν

Η Daily Sabah αναφέρει πως τα αεροπλάνα αυτά είχαν ιδιαίτερη σημασία ως τοπική παραγωγή. Η συνεργασία της Τουρκίας με την Γερμανία συνεχίστηκε και μετά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο και άνοιξε τον δρόμο για συνεργασία με την κατασκευάστρια αεροπλάνων Junkers. Υπεγράφη μάλιστα και αμοιβαία συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ναζιστικής Γερμανίας το 1941. Η Τουρκία πωλούσε σίδερο και χρώμιο στην Γερμανία και σε αντάλλαγμα η Τουρκία απέκτησε 72 FW-190A3.

Τα αεροπλάνα, κομμάτια των οποίων φτιάχτηκαν στην τουρκική Ανατολία, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία τον Ιούλιο του 1943 και μοιράστηκαν σε 5 επαρχίες. Συνολικά 50 αεροπλάνα στάλθηκαν στην Καισάρεια πριν εξαφανιστούν το 1947.

Σύμφωνα με πρόσφατα ανακαλυφθέντα έγγραφα οι ΗΠΑ θέλησαν η Τουρκία να καταστρέψει όλα τα γερμανικά αεροπλάνα προκειμένου να τους πουλήσει δικά της που είχαν μείνει απούλητα μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Ως επακόλουθο τα αεροπλάνα γερμανικής κατασκευής δεν τα ξαναείδε ποτέ κανένας…