Τουρκάλα στο τραπέζι σου

Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ τελείωσε την περίοδο 2017-8 με δύο τρόπαια στην αγκάλη της: κάτοχος του Βasketball Champions League και Κυπελλούχος Ελλάδας. Παράλληλα, γιόρτασε την 50ή επέτειο από την εποποιία του 1968 με μία εξαίρετη κινηματογραφική ταινία και υπερηφανεύτηκε σε όλους τους τόνους για την προσφυγική κληρονομιά της. 

Θίοντορ

Ο κόσμος της βέβαια πανηγύρισε περισσότερο την κατάκτηση του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, αλλά οι «κούπες» έρχονται και παρέρχονται. Όσοι παροικούν την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι κοιτίδα παρακμής και άντρο υποκόσμου. Στο μπάσκετ, τα πράγματα είναι –κατά κανόνα- διαφορετικά.

Αρκούσε η λαθροχειρία ενός φασιστοειδούς (από αυτά που κάνουν θραύση τα τελευταία χρόνια στην ταλαίπωρη χώρα μας), για να γεμίσει η πρόσοψη με ακαθαρσίες. «Αν δεν σέβεσαι την ελληνική κουλτούρα, η ΑΕΚ δεν θα σε συγχωρήσει. Καλοπερνάς στην Ελλάδα, αλλά έχεις μία Τουρκάλα στο τραπέζι σου. Με αηδιάζεις, νέγρε», έγραψε ένα χρυσαυγιτόπουλο με το ψευδώνυμο giannisslou στο Instagram του Αμερικανού  μπασκετμπολίστα του «Δικεφάλου», Τζόρνταν Θίοντορ. 

Ο ίδιος ο αθλητής (παντρεμένος όντως με Τουρκάλα) αρχικά έβαλε τα γέλια, αλλά στη συνέχεια κοινοποίησε το μήνυμα, σχολιάζοντας με απογοήτευση: «Ρατσιστές και εδώ, smfh». Το αρκτικόλεξο σημαίνει: “shaking my fucking head”. «Κουνάω το κεφάλι μου, γαμώτο».

 Όταν νοήμονες φίλαθλοι του σύστησαν να αγνοήσει τον κάφρο και να τον γράψει εκεί που δεν πιάνει μελάνη, ο Θίοντορ διαφώνησε: «Όφειλα να τον βγάλω στον αέρα. Ζούμε στο 2019». Όχι στην Ελλάδα, μίστερ. Εδώ έχουμε μεσαίωνα.

Ο ρατσιστής απομονώθηκε και περιθωριοποιήθηκε από «τα παιδιά της κερκίδας». Αυτό είναι από μόνο του αξιοσημείωτο (αφού οι εξέδρες των περισσότερων ομάδων έχουν διαβρωθεί για τα καλά από τη Χρυσή Αυγή), αλλά θα πρέπει να ανοίξουμε άλλη παράγραφο για να χειροκροτήσουμε την αντίδραση της επίσημης ΚΑΕ ΑΕΚ. Την παραθέτω αυτούσια, διότι αποτελεί μνημείο, ιδίως στις μέρες του αποκρουστικού (και κίβδηλου) «no politica»:

Μία μεμονωμένη, αλλά αποκρουστική αντίδραση «φιλάθλου» στο «λογαριασμό» του αθλητή μας, Τζόρνταν Θίοντορ, σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, προκάλεσε δικαιολογημένα την ομόθυμη καταδίκη εκ μέρους των φίλων της «Ένωσης».

Η ΑΕΚ BC αισθάνεται την ανάγκη να αποδοκιμάσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το σχόλιο του θρασύδειλου, ο οποίος «εισέβαλε» στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του Τζόρνταν, με αποκλειστικό στόχο την εκδήλωση των αρρωστημένων ορέξεών του, και κατόπιν «εξαφανίστηκε».

H AEK BC στέκεται στο πλευρό του Τζόρνταν, και μαζί του φιλοδοξεί να διακριθεί στα μεγάλα, στα σπουδαία, που έρχονται.

Η ΑΕΚ ΒC ενημερώνει προς κάθε κατεύθυνση, ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιασδήποτε μορφής ρατσιστική ή εθνικιστική επίθεση κατά μελών της. Θα αντιδράσει παντειοτρόπως, και με κάθε νόμιμο τρόπο, προκειμένου να τα προστατεύσει από αθλιότητες, που δεν συνάδουν με τα «πιστεύω» του συλλόγου.

Η ΑΕΚ των αξιών και των συμβολισμών, η ΑΕΚ της προσφυγιάς και των Αγώνων, με τις αδιαμφισβήτητες ευαισθησίες στο DNA της, δεν δύναται να αποδεχθεί αποκλίνουσες συμπεριφορές.

Στην οικογένεια της ΑΕΚ δεν χωρoύν παραβατικοί και ακραίοι. Δεν έχουν θέση στις δραστηριότητες της Ομάδας μας. Δεν έχουν θέση στο γήπεδό μας. Πολλώ δε μάλλον δεν έχουν θέση προβοκάτορες, που στο όνομα του συλλόγου, πιθανώς, επιδίδονται σε βαρβαρότητες, με στόχο «εν τέλει» να πλήξουν τον ίδιο τον σύλλογο.

Ο αθλητικός πολιτισμός της Αθλητικής Ενώσεως Κωσταντινουπόλεως ενσαρκώνει από γεννήσεώς της τα ανώτερα ανθρώπινα ιδεώδη και μ’ αυτά πορεύεται η πλειονότητα των εκατομμυρίων πιστών της.

Σ’ αυτό το πλαίσιο (θα) κινούμαστε σταθερά και αταλάντευτα.

Δεν θα έπρεπε καν να θεωρείται είδηση αυτή η ανακοίνωση, αλλά δυστυχώς είναι εξαίρεση στον κανόνα, της τάχα απολίτικης αδιαφορίας και του φλερτ με τους φαιοχίτωνες. Η ανοχή είναι συνενοχή, αλλά η μπασκετική ΑΕΚ δεν δέχεται να γίνει συνένοχος. «Είμαι αντιρατσιστής και αντιφασίστας», δήλωσε ορθά κοφτά σε συνέντευξή του στο Documento, τον περασμένο Ιούνιο, ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Μάκης Αγγελόπουλος. «Τα φασιστικά μορφώματα δεν έχουν θέση στην ΑΕΚ»

Επιπρόσθετα, ένας από τους Έλληνες μπασκετμπολίστες της ΑΕΚ (και της Εθνικής ομάδας), ο εξαίρετος Χάρης Γιαννόπουλος, έσπευσε να υψώσει πρόσθετη φωνή συμπαράστασης στον Θίοντορ, χωρίς να λογαριάσει τυχόν αντιρρησίες και «απολιτικούς»: «Παντού φασίστες και ρατσιστές. Και γίνεται χειρότερο. Μην τους αφήσετε να νικήσουν». 

Αν μη τι άλλο, στην προσφυγική Νέα Φιλαδέλφεια υπάρχουν εστίες αντίστασης – και δεν εννοώ φυσικά τον υποδόριο αλυτρωτισμό του ποδοσφαιρικού γηπέδου που ονομάστηκε «Αγιά Σοφιά». Σε άλλες γωνιές της αθλητικής Ελλάδας, νότιας και βόρειας, η σιωπή φέρνει με μαθηματική ακρίβεια τη ντροπή. 

Και τα βράδια, όταν η τηλεόραση (έστω αυτό που ο απερίγραπτος ΣΚΑΙ ονομάζει τηλεόραση) βάζει στα σπίτια μας με χυδαίο και απροκάλυπτο τρόπο το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταμφιεσμένο σε «ανώδυνη» ριάλιτι διασκέδαση, βγαίνουν ξανά τα καριοφύλλια από τη ντουλάπα. 

Τουρκάλα στο τραπέζι, το δικό μας, το άσπιλο, το ανόθευτο, το άμωμο, το καθωσπρέπει, το γαλανόλευκο, το ελληνικό, το ασυμβίβαστο, το ακοίμητο; Τουρκάλα, μωρέ; Ποτέ, πατριώτες! Καλή Τουρκάλα, για πολλούς πεφωτισμένους νεοέλληνες, είναι μόνο η διαμελισμένη Τουρκάλα. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους