ΈΑ

Έλενα Ακρίτα

Τούνη, Κοψιάλης και η αξία της παρκετέζας

Οι  Influencers και η  δύναμη που τους δίνουμε, υποβιβάζοντας την αξία μας για ένα giveaway. Το τηλεφώνημα της Τούνη και το victim blaming του Κοψιάλη.

akritainfluencers

Είσαι (κορίτσι) όμορφο, γλυκό, συνεσταλμένο πας και κάθεσαι πάνω στα πόδια του με υπουλία (sic) μόνο και μόνο για να σηκωθεί η σούβλα αλλά με το που θα τον δεις λίγο να αρρωσταίνει, σηκώνεσαι και φεύγεις. Τι θες να πετύχεις δηλαδή; Άμα σε στήσει στο απόσπασμα και σε κάνει ντέφι θα φταίει;”

Αλέξανδρος Κοψιάλης influencer 1.200.000 followers Instagram.

Τον κύριο αυτόν με την υπουλία εγώ προχτές τον έμαθα. Ψάχνοντας την υπόθεση της Γεωργίας Μπίκου, άκουσα για πρώτη φορά το όνομά του. Ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να “τοποθετηθεί” στην γνωστή υπόθεση βιασμού σε ξενοδοχείο στην Θεσσαλονίκη.

#Cancel_Kopsilis έγραφε το hashtag που τρένταρε πρώτο και καλύτερο στο τουίτερ.

#cancel_Kopsialis.

Μάλιστα. Για να #cancel όμως τον οποιονδήποτε #Kopsialis πρέπει πρωτίστως να γνωρίζεις ποιος είναι, τι τον καθιστά σούπερ influencer και για ποιο λόγο τον ακολουθούν 1.200.000 άτομα.

Βλέπετε, εγώ δεν ανήκω στους “μα γιατί ασχολείσαι”. Αυτή η αφ’ υψηλού νοοτροπία μας πήρε στο λαιμό της και τώρα κολυμπάμε στα θολά νερά.

Μα γιατί ασχολείσαι και του δίνεις αξία;

Ασχολούμαι.

Ασχολούμαι γιατί αυτά τα φαινόμενα δεν πρέπει να τα υποτιμούμε. Όχι όταν τα ακολουθεί το εν δέκατον του πληθυσμού της επικράτειας. Δεν γίνονται τυχαία αυτά τα ιλιγγιώδη νούμερα. Δεν μπορεί ένας στους δέκα Έλληνες να ακολουθούν κι εμείς να κάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτα.

Οι σπόνσορες να είναι καλά. Που αντί να κάνουν influencers υπέροχες γυναίκες σαν την Ιωάννα Παλιοσπύρου και την Γεωργία Μπίκα επιλέγουν αυτούς που επιλέγουν. Κι υπάρχει δυστυχώς ένα κοινό που άμα δει τζάμπα κινητό, ακόμα και serial killer να το κληρώνει δεν το νοιάζει τίποτα.

Αυτά κάνει η “υπουλία” στον άνθρωπο, κύριε Κοψιάλη μου.

“Είσαι (κορίτσι) όμορφο, γλυκό, συνεσταλμένο πας και κάθεσαι πάνω στα πόδια του με υπουλία (sic) μόνο και μόνο για να σηκωθεί η σούβλα αλλά με το που θα τον δεις λίγο να αρρωσταίνει, σηκώνεσαι και φεύγεις. Τι θες να πετύχεις δηλαδή; Άμα σε στήσει στο απόσπασμα και σε κάνει ντέφι θα φταίει;”

Ναι, κύριε Κοψιάλη. Ναι, θα φταίει.

Και δεν θα φταίει μόνο αυτός. Θα φταίτε κι εσείς. Εσείς  που επηρεάζετε 1.200.000 άτομα – νεαρά ως επι το πλείστον – επικροτώντας την πράξη του.

Δεν ξέρω τι εννοείτε με την έκφραση “άμα σε στήσει στο απόσπασμα” και άμα “σε κάνει ντέφι”. Βιασμό; Ξύλο; Αυτά σημαίνουν ή λάθος καταλάβαμε;

Γιατί εγώ με τα φτωχά μου ελληνικά σε σύγκριση με τα πλούσια δικά σας – αυτό το “υπουλία” σας, με σκότωσε, άσε πια τη σούβλα – αυτό καταλαβαίνω: πως αν βιάσεις ένα κορίτσι που προηγουμένως έχει ερωτοτροπήσει μαζί σου, τότε φταίει το θύμα κι όχι ο θύτης.

Ε;

Όχι;

Victim blaming το λέμε αυτό στα αγγλικά, εμείς που δεν έχουμε τις δικές σας γνώσεις εις την ελληνικήν. Αυτό που κάνετε εσείς.

Η Ιωάννα Τούνη μετά το podcast μου, με πήρε τηλέφωνο να μου ζητήσει διευκρινήσεις. Δεν θα αποκαλύψω το περιεχόμενο του διαλόγου μας. Θα πω μόνο ότι έγινε σε πολιτισμένους τόνους κι ότι και οι δυο μέχρι το τέλος της επικοινωνίας μας διατηρήσαμε τις απόψεις μας.

Η γνώμη μου είναι πως αν η κ. Τούνη θεωρεί πως παρεξηγούνται τα λεγόμενα της, θα πρέπει να τα διατυπώνει πιο προσεχτικά. Δεν φταίνε οι άλλοι που την παρεξηγούν, στην τελική κανείς μας δεν σηκώνεται το πρωί με τον καημό να της επιτεθεί.

Θυμόμαστε άλλωστε και το στόρι της που αφορούσε τους εργαζόμενους στην Aegean.

“Ψωμόλυσσες. Πετάω minimum δύο φορές κάθε βδομάδα μαζί τους. Τους έχω αφήσει έναν σκασμό λεφτά. Και μου έκαναν ολόκληρο σκηνικό (σε άδεια πτήση) γιατί είχα δύο κιλά έξτρα στη χειραποσκευή μου! Και με χρέωσαν +40€. Τους πέταξα 50€ και έφυγα. Καλά δεν έκανα;”.

Κι άλλο στόρι για τους εστιάτορες στους Παξούς που δεν έδωσαν στην κ. Τούνη να εγκρίνει το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος τους.

“Έχω πάθει σοκ εδώ! Όλα τα ταβερνάκια – εστιατόρια κλείνουν το μεσημέρι και ανοίγουν το απόγευμα. Και είναι high season 1η Αυγούστου! Ο κόσμος δεν θέλει να δουλέψει! Μάλλον έχουν πολλά λεφτά οι Παξοί… Τσπ, από ό,τι καταλάβατε πήγαμε σε ένα από τα μοναδικά που λειτουργούσαν αυτή την ώρα και φάγαμε σκ@τ@”.

Όταν η Ιωάννα Τούνη πολύ ορθά κατήγγειλε το revenge porn εις βάρος της, κάποιοι από μας (ελάχιστοι) σταθήκαμε στο πλευρό της απέναντι στη ρητορική μίσους που αντιμετώπισε.  Και θα το κάνουμε ξανά, αν χρειαστεί. Ξεκαθαρα και χωρίς αστερίσκους.

Από εκεί κι ύστερα όταν έχεις τόσους ακόλουθους, κρίνεσαι. Και κρίνεσαι για τις απόψεις σου, για τη στάση ζωής σου, για τη νοοτροπία σου, για την ενσυναίσθηση σου – ή την έλλειψη της. Κρίνεσαι. Όπως κρίνομαι κι εγώ κι αυτός κι αυτή κι αυτό και όλοι μας.

Υ. Γ. #cancel δεν θα γίνουν όλοι αυτοί. Όχι όσο χαρίζουν σπίτια, κινητά κρέμες και κωλόχαρτα. Το ήθος, οι αρχές και ο αξιακός κώδικας του καθενός από εμάς, αξίζουν όσο η παρκετέζα που αυτοί όλοι δίνουν με κλήρωση.

Και δεν φταίνε μόνον αυτοί. Φταίμε κι εμείς. Που με υπουλία τους ακολουθούμε, μη χάσουμε το giveaway.

Ας προσέχαμε.

Πηγή: news247

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…