Τουλάχιστον 100 επιθέσεις κατά δημοσιογράφων από τον ακροδεξιό Μπολσονάρο τους τελευταίους τρεις μήνες

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) καταγγέλλουν λογοκρισία και επιθέσεις κατά του Τύπου από τον ακροδεξιό πρόεδρο Μπολσονάρο, των γιών του και άλλων «στενών του συμμάχων»

mpolsonaro

Η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο έχει δημιουργήσει «μια σειρά μηχανισμών έμμεσης λογοκρισίας» που απειλούν την ελευθερία του Τύπου στη Βραζιλία, κατήγγειλαν σήμερα οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) στην τριμηνιαία έκθεσή τους.

Η μκο καταγράφει επίσης, για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 100 επιθέσεις κατά δημοσιογράφων εκ μέρους του αρχηγού του κράτους, των γιων του ή άλλων «στενών του συμμάχων».

«Αυτή η ανοικτά εχθρική στάση προς τον Τύπο έχει γίνει σήμα κατατεθέν» της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, επιμένουν οι RSF.

«Εκτός από τις επιθέσεις, υπάρχει ένα κλίμα καχυποψίας απέναντι στον Τύπο, παραπληροφόρησης και περιορισμού της μετάδοσης επίσημων δεδομένων προκειμένου να ελεγχθεί η δημόσια συζήτηση», συνεχίζει η έκθεση.

Χωρίς να υπολογίζεται η «αδιαφάνεια» με την οποία έγινε η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 154.000 Βραζιλιάνους.

Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο, ο ακροδεξιός ηγέτης «κατηγόρησε τον Τύπο ότι πολιτικοποιεί τον ιό και προκαλεί πανικό και κοινωνικό χάος», υπενθυμίζει η μκο.

Η έκθεση των RSF κάνει επίσης λόγο για «δικαστική παρενόχληση ως μηχανισμό λογοκρισίας», με «καταχρηστικές» αγωγές κατά δημοσιογράφων ή μέσων ενημέρωσης.

Η μκο παραθέτει ως παράδειγμα την απόφαση μιας δικαστίνας που απαγόρευσε στο TV Globo, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της Βραζιλίας, να προβάλει έγγραφα που συνδέονταν με την έρευνα σε βάρος του Φλάβιου Μπολσονάρο, μεγαλύτερου γιου του προέδρου, υπόπτου για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων με την απασχόληση ανύπαρκτων μισθωτών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υπόθεση αυτή τον Αύγουστο, ο αρχηγός του κράτους είχε πει: «Μου έρχεται να σου δώσω μια μπουνιά για να σου κλείσω το στόμα».

Η Βραζιλία καταλαμβάνει την 107η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ελευθερία του Τύπου που καταρτίζουν οι RSF.

Λαμία: Φωτιά στο εργοστάσιο όπου παρασκευάστηκαν τα γεύματα που προκάλεσαν μαζική δηλητηρίαση μαθητών (video)

λαμια φωτια

Λαμία: Φωτιά στο εργοστάσιο όπου παρασκευάστηκαν τα γεύματα που προκάλεσαν μαζική δηλητηρίαση μαθητών (video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά σε εργοστάσιο στην Βιομηχανική Περιοχή της Λαμίας..