Newsroom

Newsroom

Τούρκος επιχειρηματίας ζητά άσυλο από την Ελλάδα για να αποκαλύψει το «σύστημα διαφθοράς του Ερντογάν»

Ο επιχειρηματίας από την Τουρκία κρατείται από τον περασμένο Νοέμβριο στην Κομοτηνή

Ερντογάν

Ένας επιχειρηματίας από την Τουρκία κρατείται από τον περασμένο Νοέμβριο στην Κομοτηνή, όμως όπως αναφέρει σημερινό άρθρο της ιστοσελίδας House of Investigative Journalism, αναμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου για την έκδοσή του στην Τουρκία.

Μέσα από τις φυλακές Κομοτηνής, λέει στην ιστοσελίδα ότι ως οικογένεια στήριξαν τον Ερντογάν από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική.

Όπως αναφέρει ο 54 χρόνος επιχειρηματίας, Αλί Γεσίλνταγ, από κοινού μαζί με τα δύο αδέλφια του δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών και της εστίασης.

Ο Αλί Γεσίλνταγ περιγράφει ότι η τουρκική δικαιοσύνη ανοίγει ξανά τον φάκελό του για να βρει έναν τρόπο να τον φιμώσει.

Ξαφνικά, μαθαίνει από τον δικηγόρο του ότι οι τουρκικές αρχές έβγαλαν ένα υπόλοιπο έκτισης ποινής 4 χρόνων που προκύπτει από ποινικά αδικήματα που φέρεται να διέπραξε 39 χρόνια πριν, το 1985-86, σε ηλικία 15 χρονών.

Εκείνη είναι η στιγμή, λέει ο Αλί Γεσίλνταγ, που παίρνει την απόφαση να μιλήσει δημόσια για το σύστημα διαφθοράς του Ερντογάν.

Μόλις δέκα μέρες μετά τις αποκαλύψεις του -με 8 βίντεο στο YouTube- , καταγγέλλοντας τον Ερντογάν για διαφθορά δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεκινάει επίσημα και η πολιτική του δίωξη.

Οι αποκαλύψεις του προκάλεσαν πολιτική αναταραχή στη γείτονα χώρα σε μια περίοδο όπου στην Τουρκία διεξάγονταν οι προεδρικές εκλογές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν διευκρινήσεις, ωστόσο, δεν προχώρησε καμία έρευνα στην Τουρκική εθνοσυνέλευση με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης.

Όπως εξηγεί ο Αλί Γεσίλνταγ, ο Ερντογάν κρατάει στο χέρι την αντιπολίτευση έχοντας ετοιμάσει για τον καθένα χωριστά φακέλους διαφθοράς έτσι ώστε να τους χρησιμοποιεί την κατάλληλη στιγμή.

Στα μέσα Νοεμβρίου διασχίζει τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο με παράτυπο τρόπο για να αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Στις 17 Νοεμβρίου οι ελληνικές αρχές τον συλλαμβάνουν και μόλις διαπιστώνουν ότι εις βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ τον οδηγούν στις φυλακές Κομοτηνής όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Την ίδια ώρα στην Τουρκία μόλις γίνεται γνωστό ότι ο Αλί Γεσίλνταγ συνελήφθη στην Ελλάδα, η γυναίκα του και ένας φίλος του, ο Ογούζχαν Γιλντίζ, συλλαμβάνονται.

Το συμβούλιο Εφετών Θράκης εξέτασε το αίτημα έκδοσης του Αλί Γεσίλνταγ, στις 10 Ιανουαρίου, και έβγαλε ομόφωνη απόφαση υπέρ της έκδοσής του στην Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία ότι αν εκδοθεί θα δικαστεί για κάποιο άλλο έγκλημα στην Τουρκία.

Στις 15 Ιανουαρίου, οι συνήγοροι, Θανάσης Καμπαγιάννης και Γιάννης Πατζανακίδης, προχώρησαν στην κατάθεση έφεσης στον Άρειο Πάγο.

Η υπόθεση έκδοσης του Αλί Γεσίλνταγ εξετάζεται μέσα σε μία πολιτική συγκυρία όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει φιλικές σχέσεις με την Τουρκία.

Ως επιστέγασμα αυτής της Ελληνοτουρκικής προσέγγισης έγινε και η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.