Newsroom

Pandora Newsroom

Τουρκία: Ο Ερντογάν διαλύει την αξιωματική αντιπολίτευση – «Τρικυμία» μετά από δικαστική απόφαση

Ακυρώθηκε το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος το 2023 - Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναλαμβάνει ξανά την αρχηγία

AP23153471981842

Σημαντικές εξελίξεις είχαμε την Πέμπτη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, CHP, καθώς τουρκικό δικαστήριο στην Άγκυρα ακύρωσε το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος το 2023, που ανέδειξε τον Οζγκούρ Οζέλ στην ηγεσία του CHP μετά τη νίκη του επί του μακροχρόνιου προέδρου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος αναλαμβάνει ξανά -με δικαστική απόφαση- την αρχηγία.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι: «Αποφασίστηκε η ακύρωση του 38ου Τακτικού Συνεδρίου του CHP που πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Νοεμβρίου 2023, καθώς και όλων των τακτικών και έκτακτων συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν μετά από αυτήν την ημερομηνία».

Μετά τη δικαστική απόφαση, προβλέπεται αναδιάταξη της κομματικής ηγεσίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό της υπόθεσης, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τίθενται εκτός καθηκόντων ο πρόεδρος Οζγκιούρ Οζέλ, τα μέλη του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου του Κόμματος και του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Παράλληλα, επανέρχονται στις θέσεις τους ο τέως πρόεδρος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τα προηγούμενα διοικητικά όργανα πριν από το 38ο συνέδριο.

«Απόπειρα πραξικοπήματος»

Ο πρόεδρος του CHP κατήγγειλε «απόπειρα πραξικοπήματος» κατά του κόμματος, δήλωσε ότι δεν θα αποχωρήσει από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος παραχωρώντας τον θώκο στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και κάλεσε σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής, απηύθυνε ομιλία σε συγκεντρωμένους έξω από τα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα, στέλνοντας μήνυμα συσπείρωσης προς τα στελέχη και τους υποστηρικτές, υπογραμμίζοντας ότι το CHP παραμένει ενεργό και ισχυρό παρά τις δικαστικές εξελίξεις.

«Είχα πει ότι τα φώτα αυτού του κτιρίου δεν θα σβήσουν νωρίς απόψε. Είχα πει ότι τα φώτα καμίας τοπικής οργάνωσης στην Τουρκία δεν θα σβήσουν νωρίς απόψε. Και το είδατε, τα φώτα είναι αναμμένα. Το κόμμα λάμπει, το CHP είναι το πρώτο κόμμα της Τουρκίας, όπως την ημέρα που ιδρύθηκε», δήλωσε.

«Σήμερα σημειώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος κατά του κόμματος που ίδρυσε ο Ατατούρκ. Αυτοί οι πραξικοπηματίες δεν καταλαβαίνουν ούτε από δικαιοσύνη, ούτε από συνείδηση, ούτε από το μόχθο του λαού».

«Δεν φεύγω»

Ο πρόεδρος του CHP δήλωσε ότι θα παραμείνει στα κεντρικά γραφεία του κόμματος μέχρι να αποτραπεί, όπως είπε, ο κίνδυνος πολιτικής παρέμβασης στην εσωτερική λειτουργία του CHP.

«Έχουμε οργανωθεί καταλλήλως. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή και σε αντίσταση για να προστατεύσουμε το πατρικό μας σπίτι. Από αυτή τη στιγμή και μέχρι να απομακρυνθεί ο κίνδυνος, και μέχρι να αποφασίζουν για το ποιος θα διοικεί το CHP όχι οι δικαστικοί βραχίονες του AKP αλλά τα μέλη του CHP, είμαι σε αυτό το κτίριο, είμαι στο γραφείο μου, δεν πηγαίνω πουθενά», τόνισε.

«Αρνούμαστε να είμαστε η αντιπολίτευση του παλατιού»

Απαντώντας σε δήλωση του πρώην προέδρου του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Οζγκιούρ Οζέλ απέρριψε τις αιτιάσεις περί προσωπικών φιλοδοξιών και επέμεινε ότι η πολιτική γραμμή του CHP δεν θα μετατραπεί σε ελεγχόμενη αντιπολίτευση.

«Αυτό δεν είναι προσωπικός αγώνας του Οζγκιούρ Οζέλ, ούτε προσωπικός αγώνας όσων βρίσκονται πίσω από την αλλαγή. Αρνούμαστε τις άνετες καρέκλες της αιώνιας αντιπολίτευσης που μας προτάθηκαν. Αρνούμαστε να είμαστε η αντιπολίτευση της Αυτού Μεγαλειότητας, αρνηθήκαμε να είμαστε η αντιπολίτευση του παλατιού και δεν θα γίνουμε».

Επίθεση κατά της κυβέρνησης – «Το έγκλημά μας είναι ότι κερδίζουμε»

Αναφερόμενος στις εκλογές της 31ης Μαρτίου και στην ανάδειξη του Εκρέμ Ιμάμογλου ως υποψηφίου του CHP για την προεδρία, ο Οζγκιούρ Οζέλ υποστήριξε ότι η επιτυχία του κόμματος είναι ο λόγος της πολιτικής πίεσης που, όπως είπε, υφίσταται.

«Αυτό είναι το έγκλημά μας. Το έγκλημά μας είναι ότι κερδίζουμε, το έγκλημά μας είναι ότι νικάμε το AKP. Το έγκλημά μας είναι ότι προτείνουμε ως υποψήφιο για την προεδρία κάποιον που τον νίκησε τέσσερις φορές», πρόσθεσε αναφερόμενος χωρίς να τον κατονομάσει στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις

Απευθυνόμενος στα μέλη και τους υποστηρικτές του CHP, ο Οζγκιούρ Οζέλ κάλεσε σε πολιτική αντίδραση και μαζική κινητοποίηση σε όλη την Τουρκία.

«Σήμερα στεκόμαστε όλοι μαζί όρθιοι στην αυλή του πατρικού μας σπιτιού. Και στις 81 επαρχίες, όλες οι οργανώσεις μας είναι όρθιες. Σήμερα εμείς είμαστε όρθιοι και τα γόνατα των πραξικοπηματιών τρέμουν. Είστε έτοιμοι να απωθήσετε αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος; Καλώ στον αγώνα, στην αντίσταση και στις πλατείες όλους όσοι θέλουν να τελειώσει η φτώχεια, η εξαθλίωση και η πείνα στην Τουρκία, όλους όσοι θέλουν να φύγει αυτή η κυβέρνηση».

«Θα σταματήσουμε τη ζωή αν χρειαστεί»

Ο πρόεδρος του CHP έκλεισε την ομιλία του με μήνυμα κλιμάκωσης της αντίδρασης, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις και καλώντας τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν την πίεση στους δρόμους.

«Αν χρειαστεί θα σταματήσουμε τη ζωή, αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη που έχουμε ως καταναλωτές, αλλά δεν θα παραδοθούμε», είπε και συνέχισε:

«Από εδώ και πέρα, για ό,τι συμβεί δεν είμαι εγώ υπεύθυνος. Υπεύθυνοι είναι αυτοί οι πραξικοπηματίες. Μα τον Θεό δεν θα σταματήσουμε», επέμεινε ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Αποφυλακίστηκε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Οι Προτάσεις μας

Κοχλιόμυγα: Πώς το παράσιτο που εξαλείφθηκε τη δεκαετία του ’60 επανεμφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική

Κοχλιόμυγα

Κοχλιόμυγα: Πώς το παράσιτο που εξαλείφθηκε τη δεκαετία του ’60 επανεμφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική

Παρά τις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσής της, το παράσιτο επανεμφανίστηκε στις ΗΠΑ, δημιουργώντας ανησυχία για…

NASA: Εντυπωσιακές εικόνες του νοτίου σέλαος από το διάστημα κατέγραψε αστροναύτης (video)

nasa

NASA: Εντυπωσιακές εικόνες του νοτίου σέλαος από το διάστημα κατέγραψε αστροναύτης (video)

Το βίντεο, που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτυπώνει τη θεαματική ανάπτυξη του σέλαος πάνω…

Φορολογικές Δηλώσεις 2026: Πόσα χρήματα επιστρέφει η ΑΑΔΕ – Πότε μπαίνουν τα χρήματα στον λογαριασμό σας

forologikes

Φορολογικές Δηλώσεις 2026: Πόσα χρήματα επιστρέφει η ΑΑΔΕ – Πότε μπαίνουν τα χρήματα στον λογαριασμό σας

Η Δευτέρα 15 Ιουλίου είναι η τελευταία μέρα κατά την οποία οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να…

Ανακαινίζω 2026: Ανοίγει εντός Ιουνίου – Ποιοι δικαιούνται έως 36.000 ευρώ και πώς κάνετε αίτηση

6554100

Ανακαινίζω 2026: Ανοίγει εντός Ιουνίου – Ποιοι δικαιούνται έως 36.000 ευρώ και πώς κάνετε αίτηση

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και φιλοδοξεί να καλύψει περίπου…

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Η χολέρα θερίζει εκτοπισμένους σε καταυλισμούς Νιγηριανούς – 74 οι νεκροί στο Μπόρνο

AP26160549467092

Η χολέρα θερίζει εκτοπισμένους σε καταυλισμούς Νιγηριανούς – 74 οι νεκροί στο Μπόρνο

Η πολιτεία Μπόρνο μαστίζεται από επιθέσεις σαλαφιστικών ομάδων όπως η Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό…

Βραζιλία: Νεκρή 6χρονη από πυροβολισμό με κυνηγετικό όπλο που κρατούσε ο 12χρονος αδελφός της

oplo

Βραζιλία: Νεκρή 6χρονη από πυροβολισμό με κυνηγετικό όπλο που κρατούσε ο 12χρονος αδελφός της

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 12χρονος εντόπισε το όπλο μέσα στην κατοικία και, κάτω από…