Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε εθνικές εκλογές στις 14 Μαΐου

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δεσμευτεί να αποκαταστήσουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, να επαναφέρουν την κοινοβουλευτική διακυβέρνηση και να εισαγάγουν ένα νέο σύνταγμα που θα κατοχυρώνει το κράτος δικαίου.

erntogan 14

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου.

Το γραφείο του προέδρου δημοσίευσε την Κυριακή (22/1) με τον Ερντογάν να ανακοινώνει την ημερομηνία κατά τη διάρκεια συνάντησής του με νεαρούς ψηφοφόρους στην Προύσα.

«Είμαι ευγνώμων στον Θεό που θα περπατήσουμε δίπλα – δίπλα μαζί σας, τη νεολαία μας, που ψηφίζει για πρώτη φορά στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πάντως, η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να παρατείνει την 20ετή του θητεία στο ανώτερο αξίωμα.

Οι εκλογές της 14ης Μαΐου θα κρίνουν όχι μόνο ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, αλλά και πώς θα κυβερνηθεί, πού θα κατευθυνθεί η οικονομία της και ποιον ρόλο μπορεί να διαδραματίσει για την ανακούφιση των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, γράφει το διεθνούς εμβέλειας πρακτορείο, Alarabiya, που εδρεύει στο Ντουμπάι.

Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει υπερασπιστεί τη θρησκευτική ευσέβεια, τη διπλωματία που υποστηρίζεται από το στρατό και τα χαμηλά επιτόκια, επισημαίνει το Alarabiya. Σε περίπτωση που o «σουλτάνος» χάσει, οι αντίπαλοί του υπόσχονται ριζικές αλλαγές.

Υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία έχει επιδείξει στρατιωτική ισχύ στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής, εξαπολύοντας τέσσερις εισβολές στη Συρία, διεξάγοντας επίθεση κατά των Κούρδων μαχητών στο Ιράκ και στέλνοντας στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, η Τουρκία μεσολάβησε επίσης για μια συμφωνία για τις ουκρανικές εξαγωγές σιταριού, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που έχει παίξει ο Ερντογάν στην προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία κάποια στιγμή.

Δεν είναι σαφές ότι ένας διάδοχός του θα απολάμβανε το ίδιο προφίλ που έχει δημιουργήσει στην παγκόσμια σκηνή, ένα χαρτί που είναι πιθανό να παίξει ο Ερντογάν στην προεκλογική του εκστρατεία.

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…