Newsroom

Newsroom

Τουρκία: Γυναίκα και παιδί ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια

Σώθηκαν από ομάδα διασωστών από το Ελ Σαλβαδόρ - Επέστρεψε στην Ελλάδα η ελληνική αποστολή

AP - Τουρκια σεισμος

Μια γυναίκα και ένα παιδί ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια την Κυριακή, έξι ημέρες μετά τον σεισμό στην Τουρκία, από μια ομάδα διασωστών από το Ελ Σαλβαδόρ στο Σεχίτ Αϊλελέρι, στον νότο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε.

“Η ομάδα των διασωστών του Ελ Σαλβαδόρ, με την υποστήριξη Τούρκων διασωστών, κατάφεραν να διασώσουν δύο επιζώντες, μια γυναίκα και ένα παιδί, έπειτα από περισσότερες από 150 ώρες κάτω από τα ερείπια“, έγραψε ο πρόεδρος Μπουκέλε στο Twitter.

Πρόκειται για τον Μελίχ Εφέ Οζτσάν, ένα παιδί περίπου 5 ετών και την Ντενίζ Νταλ, μια γυναίκα γύρω στα 30, που νοσηλεύτηκαν, πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος επισύναψε στο μήνυμά του ένα βίντεο όπου διακρίνεται ένα ακίνητο παιδί το οποίο βγάζουν από τα ερείπια οι διασώστες από το Ελ Σαλβαδόρ και το τοποθετούν σε φορείο, ενώ ακούγονται κραυγές και κλάματα από τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω από το σημείο.

Στο βίντεο φαίνεται στη συνέχεια, μια γυναίκα που καταφέρνει να κουνήσει τα χέρια της και απεγκλωβίζεται και αυτή, προτού οι διασώστες της βάλουν κολάρο για τον αυχένα και την τοποθετήσουν σε φορείο.

Η διάσωση έγινε το πρωί της Κυριακής κάτω από τα ερείπια του κτιρίου Εμπράρ Σιτεσί Χαζάλ Απαρτμάνι, στο Σεχίτ Αϊλελερί, στην κοινότητα Καχραμάνμαρας στη νότια Τουρκία, σύμφωνα με την προεδρία του Ελ Σαλβαδόρ.

“Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το παιδί είχε συμπτώματα υποθερμίας”, σύμφωνα με την προεδρία.

Το Ελ Σαλβαδόρ έστειλε την Τετάρτη στην Τουρκία μια ομάδα αποτελούμενη από 100 διασώστες, μεταξύ των οποίων 58 ειδικοί στην έρευνα και διάσωση, 42 πυροσβέστες και γιατροί και αρκετοί σκύλοι.

Επέστρεψε στην Ελλάδα η ελληνική αποστολή

Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα επέστρεψε χθες το βράδυ η ελληνική διασωστική αποστολή που επιχείρησε τις προηγούμενες μέρες στην Τουρκία. Η αποστολή αποτελούνταν από 36 στελέχη της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, δύο αξιωματικούς – μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή, Ευθύμη Λέκκα.

5804897

«Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός, Δημήτρης Ρούπας, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό είναι ότι η ελληνική αποστολή επέστρεψε και είναι όλοι τους υγιείς. «Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή, όλοι θέλαμε να τους βοηθήσουμε. Το διαχειριστήκαμε, δεν σταματήσαμε, 24 ώρες το 24ωρο ήμασταν στο πεδίο. Ήταν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι. Όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πάρα πολύ μεγάλα. Περνώντας οι μέρες μικραίνουν τα προβλήματα. Είχαμε να διαχειριστούμε πολλά, τις μεταφορές μας, τους κλειστούς δρόμους, τις επικοινωνίες. Παρόλα αυτά τα καταφέραμε, μας βοήθησαν πάρα πολύ και οι ντόπιοι και πήγαν όλα καλά», σημείωσε.

Όπως επισήμανε η πιο συγκινητική στιγμή που βίωσαν ήταν οι αγωνιώδεις και κοπιώδεις προσπάθειές τους να απεγκλωβίσουν την μικρή Φατμά, που τελικά έχασε τη ζωή της, αλλά κατάφεραν και έσωσαν την μικρή της αδερφή.

«Δεν κάναμε τίποτα λιγότερα από αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ κάθε μέρα. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο βαθμός δυσκολίας, που ήταν σίγουρα διαφορετικός. Πιστεύω ότι πολλά πράγματα θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες, θα ξεκαθαρίσουν καταστάσεις, είμαστε άπαντες παρόντες», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ στην αποστολή στην Τουρκία, Σωκράτης Δούκας.

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

9 12

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

Νεκρός ένας 21χρονος, σοβαρά τραυματισμένος ένας 23χρονος

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…