Τουλάχιστον 4 νεκροί μετανάστες από το ναυάγιο στη Μάγχη – Ανοικτά των ακτών της Αγγλίας

Δημοσιογράφος του Reuters είδε έναν σάκο για νεκρούς να μεταφέρεται από σκάφος σε σταθμό διάσωσης στο λιμάνι του Ντόβερ - Το σημερινό περιστατικό έρχεται μία ημέρα μετά τη δήλωση του Σούνακ ότι η…«γενναιοδωρία» της Βρετανίας γίνεται αντικείμενο κατάχρησης από ανθρώπους που φθάνουν παράτυπα στη χώρα.

224a3797b5b448afbf3ee8fe6a14981f

Μικρό σκάφος που μετέφερε μετανάστες βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της νοτιοανατολικής Αγγλίας όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους, όπως μετέδωσε σήμερα το BBC.

Τελευταία ενημέρωση:

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοσχέδιο σκάφος που τους μετέφερε βυθίστηκε στα ανοιχτά της Μάγχης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

«Στις 03:05 (GMT, 05:05 ώρα Ελλάδας) σήμερα, οι αρχές ειδοποιήθηκαν για περιστατικό στη Μάγχη που αφορούσε μικρό σκάφος με μετανάστες που βρισκόταν σε κίνδυνο», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε ανακοίνωση.

«Ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό το Λιμενικό, δυστυχώς υπάρχουν τέσσερις επιβεβαιωμένοι νεκροί ως αποτέλεσμα του περιστατικού αυτού. Οι έρευνες συνεχίζονται και θα παράσχουμε περαιτέρω πληροφορίες εν ευθέτω χρόνω».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εξέφρασε σήμερα τη λύπη για το θάνατο των τεσσάρων ανθρώπων. «Είμαι σίγουρος ότι όλο το Σώμα θα συμμεριστεί τη λύπη μου για την ανατροπή μικρού σκάφους στη Μάγχη νωρίς σήμερα το πρωί και την τραγική απώλεια ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο Σούνακ στο Κοινοβούλιο. «Οι σκέψεις μας πάνε σε όλους αυτούς που επλήγησαν και αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους συμμετείχαν στην εκτεταμένη επιχείρηση διάσωσης».

Νωρίτερα,

η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπράβερμαν δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί για «λυπηρό περιστατικό» στη Μάγχη, προσθέτοντας ότι οι σκέψεις της «είναι σε όλους αυτούς που εμπλέκονται».

«Γνωρίζω για το λυπηρό περιστατικό στη Μάγχη σήμερα το πρωί και ενημερώνομαι συνεχώς ενώ οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται και εξακριβώνουν τα γεγονότα», ανέφερε η Μπράβερμαν στο Twitter. «Οι σκέψεις μου είναι σε όλους αυτούς που εμπλέκονται στο περιστατικό».

Ο βρετανικός ραδιοφωνικός σταθμός LBC μετέδωσε ότι 43 άνθρωποι έχουν διασωθεί.

Το Sky News μετέδωσε ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι πέθαναν.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε έναν σάκο για νεκρούς να μεταφέρεται από σκάφος σε σταθμό διάσωσης στο λιμάνι του Ντόβερ.

Η βρετανική κυβέρνηση και αξιωματούχοι των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης επιβεβαίωσαν ότι το περιστατικό είναι σε εξέλιξη, με σωστικά σκάφη, ελικόπτερα και ομάδες διάσωσης να συνεργάζονται με το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας και της Βρετανίας προκειμένου να το διαχειριστούν. Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 3:40 π.μ. (τοπική ώρα).

«Γνωρίζουμε για το περιστατικό σε βρετανικά ύδατα και όλες οι σχετικές υπηρεσίες στηρίζουν τη συντονισμένη ανταπόκριση», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Περαιτέρω λεπτομέρειες θα δοθούν εν ευθέτω χρόνω».

Το περιστατικό συνέβη ένα χρόνο και πλέον μετά τον θάνατο 27 ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να διαπλεύσουν τη Μάγχη με φουσκωτό τον Νοέμβριο του 2011, στο χειρότερο περιστατικό αυτού του είδους που έχει καταγραφεί σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή.

Οι θερμοκρασίες έχουν καταγράψει βουτιά σε όλη τη Βρετανία τις τελευταίες ημέρες, ενώ σε περιοχές της χώρας σημειώθηκαν χιονοπτώσεις.

Παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, πάνω από 500 μετανάστες έχουν επιχειρήσει το επικίνδυνο αυτό ταξίδι σε μικρά σκάφη από το περασμένο σαββατοκύριακο, με τους διακινητές που οργανώνουν αυτά τα περάσματα να εκμεταλλεύονται τους ήπιους ανέμους και την ήρεμη θάλασσα.

Πάνω από 40.000 μετανάστες έχουν φθάσει από τη Γαλλία φέτος, με πολλούς να κάνουν το ταξίδι από το Αφγανιστάν ή το Ιράν για να διασχίσουν την Ευρώπη και να φθάσουν στη Βρετανία. Πέρυσι υπήρξε επίσης σημαντική αύξηση στον αριθμό των Αλβανών που διασχίζουν τη θάλασσα.

Ασθενοφόρα και μέλη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης συγκεντρώθηκαν στις αποβάθρες του Ντόβερ, ανταποκρινόμενα στο περιστατικό. Το Sky News ανέφερε ότι κάποιοι άνθρωποι είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομείο στο Άσφορντ του Κεντ, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται για επιζώντες ή θύματα.

«Γνωρίζω για το λυπηρό περιστατικό στη Μάγχη σήμερα το πρωί και ενημερώνομαι συνεχώς ενώ οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται και εξακριβώνουν τα γεγονότα», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπράβερμαν στο Twitter. «Οι σκέψεις μου είναι σε όλους αυτούς που εμπλέκονται στο περιστατικό».

Το σημερινό περιστατικό έρχεται μία ημέρα μετά τη δήλωση του Σούνακ ότι η…«γενναιοδωρία» της Βρετανίας γίνεται αντικείμενο κατάχρησης από ανθρώπους που φθάνουν παράτυπα στη χώρα.

Ειδικότερα, μετά την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ των σχεδίων για αυστηροποίηση των νόμων προκειμένου να σταματήσουν τα μικρά σκάφη που διαπλέουν τη Μάγχη, συμπεριλαμβανομένης νομοθεσίας που στόχο έχει να αποτρέψει τους μετανάστες να παραμένουν στη χώρα.

Ο Σούνακ δήλωσε ότι η «γενναιοδωρία» της Βρετανίας γίνεται αντικείμενο κατάχρησης από ανθρώπους που φθάνουν παράτυπα στη χώρα. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι, ενώ οι επίσημες διόδοι υπάρχουν για όσους φθάνουν στη Βρετανία από την Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ, δεν υπάρχουν εύκολοι τρόποι για ανθρώπους από χώρες όπως το Αφγανιστάν και τη Συρία να υποβάλλουν αίτημα για να έρθουν στη Βρετανία. Η κυβέρνηση έχει πει ότι χρειάζεται επίσης αυστηρότερη γραμμή για να αποτραπούν οι άνθρωποι από το να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και για να ‘σπάσει’ το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών ανθρώπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Πρόγραμμα Αγνοούμενων Μεταναστών, 205 μετανάστες έχουν καταγραφεί ως νεκροί ή αγνοούμενοι στη Μάγχη από το 2014.

Πηγή αρχικής φωτογραφία: capital.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…