Τότε που ο υπουργός Μητσοτάκης ήταν "εγκλωβισμένος" σε πλεονάσματα 4,5%

Παταγώδη αποτυχία θεωρεί η ΝΔ όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας, με τον Κ. Μητσοτάκη να σχολιάζει ότι «το Eurogroup εγκλωβίζει την κυβέρνηση σε μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα ύψους 3,5%». Μοιάζει οξύμωρο, αλλά ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά είχε κληθεί να συνεισφέρει στην επίτευξη 4,5% πλεονασμάτων για το 2015.

581750eb1dc52454678b48e3

Αμέσως μετά την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου το Φεβρουάριο του 2012 από την κυβέρνηση Παπαδήμου, ακολούθησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, σχηματίζοντας την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Η απόσχιση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα μετά το μαύρο στην ΕΡΤ, έφερε και τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά. Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε υπουργικό θώκο, όντας υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Πέρα από τη μείωση του εργασιακού κόστους στο Δημόσιο με τη συρρίκνωση μισθών και επιδομάτων, ο κ. Μητσοτάκης οδήγησε στην ανεργία χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της προκαθορισμένης αξιολόγησης. Ο κυριότερος λόγος για τις περικοπές στο Δημόσιο ήταν ο ανέφικτος στόχος 4,5% πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015. Τότε, ο υπουργός Μητσοτάκης δεν έκανε καμία δήλωση περί εγκλωβισμού της κυβέρνησης σε άφθαστους δημοσιονομικούς στόχους, παρά αρκέστηκε στην «εκκαθάριση» του Δημοσίου. 

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ύψους 4,5% του ΑΕΠ (περίπου 10 δισ. ευρώ) έως το 2015» σημείωναν τα ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου, προσθέτοντας τα μέτρα ύψους 6,5% του ΑΕΠ (συνολικού ύψους 11 δις ευρώ) που έπρεπε να ληφθούν για πιάσει η Ελλάδα του δημοσιονομικούς στόχους του δεύτερου προγράμματος.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…